Patates püresi, pek çok yemeğin yanında servis edilen son derece leziz bir bir ara sıcaktır. Patates püresinin yapılışında pek çok püf nokta bulunduğu gibi, aynı zamanda yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da bulunur. Peki, patates püresi ısıtılır mı? Patates püresi nasıl yapılır? İşte patates püresinin ısıtılıp ısıtılmadığına dair derlememiz.
Patates püresi tarifi
Patates püresi için gerekli malzemeler
- 6-8 tane patates
- Su (patatesleri kaynatmak için)
- 2 kaşık tereyağı
- 1 su bardağı süt
- Tuz
- Karabiber
Patates püresinin hazırlanışı
- Patates püresini hazırlamak için ilk olarak patatesleri çok küçük olmayacak şekilde doğrayın.
- Doğradığınız patatesleri bir tencerede kaynatın.
- Daha sonra bir karıştırma kabına doğrayarak haşladığınız patatesi ve ardından tereyağını alıp patatesleri güzelce ezin.
- Süt, yeteri kadar tuz ve karabiberi de ekleyip ezmeye devam edin.
- Patates püresi hazır. Püreyi sıcak sıcak servis edin.
- Şimdiden afiyet olsun!
Video: Patates Püresi Nasıl Yapılır?
Patates ısıtılır mı?
Evet, patates püresini bazı yöntemler ile dikkatli bir şekilde ısıtabilirsiniz.
Patates püresi nasıl ısıtılır?
Fırında ısıtma
Patates püresini fırında ısıtmak için çorba olacak gibi ekstradan krema ve tereyağı ekleyin. Krema ve tereyağını, derin bir güveç ya da sufle kabına koyun ve buzdolabında bir gece bekletin. Bu ikiliyi ertesi gün fırında, üstünde az bir miktar tereyağı ile ısıtın. Bu şekilde fazla olan nem buharlaşacaktır. Bu yöntemin sonucu sizi telaşlandırırsa daha öncesinden bu yöntemi deneyerek sonucunu öğrenebilirsiniz.
Sararak sıcak tutma
Patatesleri sadece 20 dakika kadar sıcak tutmanız gerekiyorsa, kaseyi bir bulaşık beziyle iyice sarın. Sanki yoğurt mayalar gibi…(Saksıda patates yetiştirebilirsiniz)
Tava kullanarak ısıtma
Tereyağını bir tavaya koyun ve eriyene kadar ısıtın. Daha sonra yağ iyice eridiği zaman süt ile patates püresini tavaya ilave edin. Çok kısık ateşte hızlı bir şekilde püreyi karıştırın. Patates püresi büyük büyük kabarcıklar çıkarmaya başladığı zaman ocağın altını kapatın. Patates püresini soğumadan servis edin.
Mikrodalga kullanarak ısıtma
Patates püresine 3 yemek kaşığı süt ve 1 tatlı kaşığı tereyağını ilave edin ve hızlı bir şekilde karıştırın. Karışımı uygun bir kabın içine aktarın ve mikrodalgaya yerleştirin. Patates püresinin kurumaması için düşük derecede ısıtmanız gerekiyor. Patates püresini 30 – 40 saniye kadar bir sürede ısıtın. Daha sonra mikrodalga fırından patates püresini çıkarın ve soğumadan servis edin.
Su yardımıyla ısıtma
Patates püresini, sütü ve tereyağını ısı dayanıklı bir haşlama poşetine koyun. Poşetin ağzını sıkıca kapatın ve kaynar suya atın. Yaklaşık 10 dakika kadar ısıtılması gerekiyor. Daha sonra poşeti sudan çıkarın. Patates püresini servis tabağına alıp soğumadan servis edin. Bu işlemi yine su ile ancak bu sefer benmari yöntemi ile de uygulayabilirsiniz.
Patates püresi yaparken yapılan yanlışlar nelerdir?
Patates püresini hazırlarken farkında olmadan bazı yanlışlar yapılabilir. Bu yanlışlar, patates püresinin tadının ya da kıvamının bozulmasına neden olur. İşte patates püresi hazırlarken yapılan o hatalar.
- Yanlış patates seçimi
- Haşlama suyuna tuz eklememek
- Patatesleri sıcak suya atmak
- Soğuk tereyağı ve krema kullanmak
- Patatesleri çok fazla çırpmak
Patates püresi besin değerleri
Patates püresinin besin değerleri aşağıdaki gibidir:
100 gr | 1 Porsiyon (Orta) | |
Karbonhidrat (g) | 15.04 | 39.11 |
Protein (g) | 3.59 | 9.34 |
Yağ (g) | 12.46 | 32.41 |
Lif (g) | 1.36 | 3.54 |
Kolesterol (mg) | 14.64 | 38.06 |
Sodyum (mg) | 325.27 | 845.7 |
Potasyum (mg) | 392.16 | 1019.61 |