Kültürümüzde tatlılar çok önemli bir yer almaktadır. Özellikle belli başlı zamanlarda, kandillerde, özel günlerde ve buna benzer şeylerde tatlı yapmak çok bilindik ve yaygın bir gelenektir. Tatlılar birlik ve beraberliği, dayanışmayı ve sevgiyi temsil ettiğinden çok fazla önem arz etmektedir. Küsler barıştırılınca tatlının yapılması ve dağıtılması buna en güzel örnektir. Tatlının her yörede yapılışı farklı ve değişiklik gösterebilmektedir. Ülkemiz çok zengin bir kültürel geçmişe sahip olduğu için her yörenin kendine özgü tatlısı bulunmaktadır. Bazı tatlılar ise sembolik bir anlam taşıdığından tüm ülkede ortam kullanılmaktadır. Buna en güzel örnek hiç şüphesiz lokma tatlısıdır. Geçmişten günümüze önemini hiç kaybetmeden gelen ve hala daha çok fazla tüketilen bir tatlıdır. En çok yapılan tatlıların başında gelmektedir.
Tatlılar gelenek ve göreneklere göre farklılık gösterse de temel işlevleri, temel amaçları aynıdır. Örneğin bir baklava Gaziantep’te de aynı işlevi örmekte Karadeniz bölgesinde de aynı işlevi görmektedir. Amaçları ortak olduğundan tatlıların farklılıkları pek dikkat edilen bir özellik değildir. Mesela Şanlıurfa bölgesinde küsler barışınca ve ya komşular falan gelince şıllık tatlısı ikram edilmektedir. Bu o bölgenin kültürel bir değeri olduğu için ikramlarda çok fazla kullanılmaktadır. Başka bir bölgeye gidildiğinde yine tatlı verilir ama o yöreye özgü olan, o yörenin kültüründe olan tatlı ikram edilir. Şekiller farklı olabilir ama temel amaçları aynıdır.
Tatlıların toplumsal ve bireysel faydaları nelerdir?
Tatlılar günümüzün hiç tartışmasız en çok ilgi gören ürünleridir. Başta çikolata olmak üzere bir sürü tatlı çeşidi bulunmaktadır. Bazılarının tarihi ise çok eskilere dayanmaktadır. Geçmişten bugüne hiç bozulmadan gelen tatlılarda çok sevilerek tüketilmektedir. Ayrıca tatlıların toplumsal faydaları bulunmaktadır. Kısaca tatlıların toplumsal faydalarına bakmak gerekirse;
- Toplumda huzuru simgelemektedir.
- Dayanışma ruhunu uyandırmaktadır.
- Komşuluk ilişkilerini güçlendirmektedir.
- Küslüklerin sona erdiğini simgelemektedir.
- Pozitif duyguların hakim olmasını sağlamaktadır.
- Sosyal ilişkileri güçlendirmekte ve kopukluk oluşmasını önlemektedir.
Tatlıların daha pek çok işlevi bulunmaktadır. Özellikle toplumların barışı, huzuru, dayanışması gibi herkesi ilgilendiren konularda çok kritik roller üstlenmektedirler. Günümüzde olduğu gibi geçmişte de bu süreç böyle işlemekteydi. Örneğin Osmanlı İmparatorlu ile İran savaşları bittiğinde Yavuz Sultan Selim Han, İran şahına Osmanlının en güzel lokumlarından ve tatlılarından yollamıştır. Bu barışın ve güvenin simgesi konumundaydı. Eskiden beri gelen bir gelenek bulunmakta ve halen daha yaşatılmaktadır. Tatlılar sadece mutluluk vermemektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde sağlık için de çok önemli bir konumda olduğu tespit edilmiştir. Doktorlar fazla aşırıya ve abartıya kaçmadan her gün tatlının tüketilmesini uygun bulmaktadır. Ancak çok aşırı tatlı olan ürünlerden kaçınılmalıdır. Tatlı sadece çikolatadan ve ya buna benzer şeylerden ibaret değildir. Örneğin bazı meyvelerde (hurma, şeftali, kayısı vs.) şeker oranı çok fazla olduğundan bunların tüketilmesi de önerilmektedir. Üstelik mutluluk hormonunu çalıştırdığı için insanların daha pozitif olmasını sağlamaktadır. Bu da tüm günün çok verimli geçmesini sağlamaktadır. İnsanın daha mutlu olması ve hayata pozitif bakması için tatlı çok fazla önem arz etmektedir.
Onun için tatlıların hayatımızda çok büyük etkileri vardır. Tatlılar aynı zamanda insanları mutlu ettiklerinden ve enerji verdiklerinden ruh sağlıkları iyi olan bir toplumun oluşmasını da sağlamaktadır.
Tatlıların toplumsal kadar bireysel faydaları da bulunmaktadır. Özellikle depresyonda olan, psikolojik sorunlar yaşan insanların çoğu tatlı krizine giriyor desek herhalde yanlış demiş olmayacağız. Yapılan araştırmalarda da bu durum kanıtlanmıştır. İnsanların çok büyük bir kısmı mutsuz olduğunda genellikle tatlı tüketmektedir. Tatlı tüketmesindeki amacını her ne kadar bilmeseler de aslında tatlı tüketmeleri mutlu olmalarına neden olduğu için kendilerini daha rahat ve sakin hissetmektedirler. Kısaca tatlıların bireysel faydalarına göze atacak olursak şunları diyebiliriz;
- Kişilerin daha sakin ve dingin olmasını sağlamaktadır.
- Bireyin olumsuz duygulardan kurtulmasını sağlamaktadır.
- Kayı, depresyon ve buna benzer psikolojik problemlerin çözümünde aktif rol oynamaktadır.
- Mutluluk hormonunu çalıştırdığından bireylerin daha mutlu olmalarını sağlamaktadır.
- Bireyi hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak dengelemekte ve sağlıklı kalmasını sağlamaktadır.
- Vücudun ihtiyaç duyduğu şekeri karşılamaktadır.
- Vücuda bolca enerji vermektedir.
- Beynin daha iyi çalışmasını tetiklemektedir.
- Konsantrasyonu arttırmaktadır.
- Tansiyon problemlerini çözmektedir.
Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde tatlıların insanlar üzerinde çok büyük etkilere ve değişimlere neden olduğu belirtilmiştir. Özellikle fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı bireylerin mutlaka tatlı kullandıkları belirtilmektedir. Vücuda enerji vermesi fiziksel olarak insanların daha hareketli ve mutlu olmalarını sağlamaktadır. Ayrıca ruhsal olarakta psikolojik sorunlara çare olduğu için insanın mutlu olmasını sağlamaktadır. Bireylerin daha sakin, rahat ve huzurlu olmalarını sağlamakta ve olumsuz duyguları yok etmektedir. konsantrasyonu arttırdığından beynin daha aktif olarak çalışmasını sağlamakta ve verimi en üste yani maksimuma çıkarmaktadır.
Tüm dünya mutfaklarında yer alan tatlılar her toplumun özelliğine göre, inanışına ve kültürel değerlerine göre farklı farklı yapılmaktadır. Bizim Türk kültüründe de tatlılar çok çeşitli yapılmaktadır. Osmanlıdan kalan yüzlerce tatlı hala yapılmakta ve eskimeyen lezzetlerin başında gelmektedir. Bu eskimeyen lezzetlerden biriside lokma tatlısıdır. Ülkemizde hemen hemen her köşede rahatlıkla görebileceğimiz bit tatlıdır. Cenazelerde, düğünlerde, özel günlerde, dini günlerde kısaca her güne uygun olarak yapılmakta ve sevilerek tüketilmektedir. Bolluk ve bereketi de temsil ettiğinden her yıl bazı bölgelerde bir gelenek halini almış durumdadır. Peki, yüzyıllardır süre gelen ve hiç eskimeyen lokma tatlısı nasıl yapılır? Lokma tatlısını evde yapmak için hangi püf noktalara dikkat edilmelidir? Lokma tatlısı için hangi malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır? Hepsi ve daha fazlası detaylarda…
Lokma tatlısı tarifi
Lokma tatlısı için gerekli malzemeler;
- Ortalama 2 su bardağı kadar ılık su
- 1 paket kuru maya
- 3 ve ya 5 bardak un (isteğe göre daha az ve ya daha fazla da olabilir)
- 1 yemek kaşığı kadar toz şeker
- 2 ve ya 2,5 bardak Ayçiçek yağı
- 3-4 damla limon suyu (şerbet için)
Lokma yapılışı;
Öncelikle yapılması gerek ilk iş hamuru hazırlamak olacaktır. Hamur için öncelikle unu geniş bir kaba alın. Ardından ortasını açın ve içerisine kuru maya ve toz şekeri ilave edin. Ardından ılık su ile unu yavaş yavaş yoğurmaya başlayın ve hamur kıvamına getirin. Bu noktada dikkat edilecek en önemli nokta hamurun cıvık olması ve ele yapışıyor olması gerekmektedir. normal bir hamurdan daha fazla cıvık olması tatlının daha iyi pişmesini sağlayacaktır.
Videolu anlatım: ÇITIR LOKMA TATLISI NASIL YAPILIR?
Hamur elde edildikten sonra mayalanması ve dinlenmesi için üstünü temiz bir bezle kapatıp 1 saat kadar bekletin. Hamur mayalanana kadar o arada şerbetini hazırlamaya başlayın. İlk önce bir tencereye suyu ve şekeri koyun. 3 ve ya 4 damla limon da sıkarak şerbeti ocağa alın. Şerbet hafif kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve hamurunuzu artık kızgın yağın içine atmaya başlayın. Bunun için yağlanmış makas ve ya sıkma torbası kullanılır. Ancak eliyle de küçük ve yuvarlak lokma tatlıları yapanlarda var. Siz hangisinde rahatsanız onu yapabilirsiniz. Hamurlar nar gibi kızarınca onları alabilirsiniz. Hafif kahverengi gibi oldu mu pişmiş demektir. Ardından birazda hazırladığımız şerbete batırıp çıkarıyoruz ve lokma tatlımız hazır oluyor.
Afiyet olsun.