İnsan sağlığı açısından son derece önemli bir besin kaynağı olan tavuk, kişinin sağlıklı bir yaşam içerisinde olması için gerekli olan çeşitli bileşenleri içerisinde barındırmaktadır. Bilhassa vücudun protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan tavuk, kasların güçlenmesine ve sağlıklı bir form içerisinde bulunması amacıyla son derece önemlidir. Tavuk insan sağlığına bu denli faydalı bir gıda olurken, tavuğun sağlıklı bir şekilde tüketilebilir olması da fazlasıyla önemlidir. Son dönemlerde sıklıkla aratılan başlıklardan bir tanesi olan tavuk dışarıda kaç saatte bozulur olurken, yazımızın bu bölümünde tavuğa dair tüm detayları inceleme altına alacağız. İşte tavuğa ve faydalarına dair tüm detaylar…
Çiğ tavuk dışarıda kaç saatte bozulur?
Çiğ tavuğun dışarı kalmasının yanı sıra dışarıda kaldığı ortamın sıcaklığına göre çeşitli ölçülerde değişkenlikler gösterebilmektedir. Mutfağınız çok sıcak değilse ve 18 ile 20 derecelik bir sıcaklık bulunuyorsa bu noktada tavuk 3 saate kadar bozulmadan kalacaktır. Tavuk pişmiş yahut çiğ fark etmeksizin bakteri üretmeye son derece müsait olan bir gıdadır. Oda sıcaklığında bırakmaktan ziyade bozulmasını önleyecek uygun saklama koşullarıyla muhafaza etmeniz, tavuğunuz açısından çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Çiğ tavuk nasıl muhafaza edilmelidir?
Çiğ tavuğu muhafaza etme noktasında dikkat etmeniz gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat etmeniz tavuğunuzun uzun süre sağlıklı bir şekilde kalmasını sağlarken aynı zamanda herhangi bir sağlık problemi ile karşı karşıya kalmanıza engel olacaktır. Tavuğunuzu hemen birkaç saat içerisinde kullanacaksanız o noktada buzdolabı kısmında muhafaza edebilirken, kullanma sürenizin bir miktar daha uzun olması durumunda tavuğunuzu buzdolabınızın buzluk kısmında muhafaza etmeniz çok daha sağlıklı bir durum olacaktır. Tavuğunuzu muhafaza ederken herhangi bir şekilde hava almadığından emin olmanız tavuğunuzun sağlıklı bir şekilde kalmasına yardımcı olacaktır.
Çiğ tavuğun bozulduğu nasıl anlaşılır?
Çiğ tavuğun bozuk olduğuna işaret eden belli başlı durumlar bulunmaktadır. Bu durumlara dikkat etmeniz zehirlenme durumu ile karşı karşıya kalmanızın büyük ölçüde önüne geçerken aynı zamanda, sağlıklı bir gıda tüketiminde olmanıza yardımcı olacaktır. İşte çiğ tavuğun bozulduğuna işaret eden o etmenler;
- Çiğ tavuğun bozulduğuna işaret eden etmenlerden bir tanesi şüphesiz rengidir. Taze tavuğun rengi pembe ve parlak bir formda olurken, tavuğun üzerinde çeşitli ölçülerde kararma yahut mat bir görünüm oluştuysa bu durum çiğ tavuğunuzun bozulduğunu gösteren etmenlerden bir tanesi olacaktır.
- Çiğ ette herhangi bir koku olmazken, bozma eğilimi içerisinde olan etlerde çeşitli ölçülerde bozulma durumu ile karşı karşıya kalmak son derece mümkündür. Tavuğunuzda rahatsız edici bir koku bulunuyorsa bu durum tavuğunuzun bozulduğu gösteren durumların başında gelirken, kokulu olan tavuğu kesinlikle tüketmemeli ve herhangi bir canlının bu tavuğu yemesinin önüne geçmelisiniz.
- Bazı durumlarda satın alınan tavuklarda da çeşitli durumlarda bozulma durumu ile karşı karşıya kalmak mümkündür. Bu durum ile karşılaşmamak için satın aldığınız tavuk etinizin ambalajının kapalı bir formda olması ve ambalajının kesinlikle hava almamış olmaması son derece önemlidir.
- Son kullanma tarihine önem vermeniz fazlasıyla önemlidir. Tarihi geçmiş olan tavukların tüketilmesi kişinin sağlığı açısından fazlasıyla önemlidir. Tarihi geçmiş olan tavuğun tüketilmesi direkt olarak kişinin zehirlenmesi durumu ile karşı karşıya kalmasına neden olurken, aldığınız gıdaların sağlık açısından uygun olup olmadığını bilinçli bir şekilde tüketmeniz gerekmektedir.
Tavuğun besin değerleri şu şekildedir;
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Porsiyon (200 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 120 kcal | 120 kcal | % 6.0 |
Karbonhidrat | 0.0 g | 0.0 g | % 0.0 |
Lif | 0.0 g | 0.0 g | % 0.0 |
Protein | 22.5 g | 22.5 g | % 45.0 |
Yağ | 2.6 g | 2.6 g | % 4.0 |
Kolesterol | 73.0 mg | 73.0 mg | % 24.3 |
A Vitamini | 30.0 IU | 30.0 IU | % 0.6 |
C Vitamini | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
Potasyum | 334.0 mg | 334.0 mg | % 9.5 |
Kalsiyum | 5.0 mg | 5.0 mg | % 0.5 |
Demir | 0.4 mg | 0.4 mg | % 2.1 |