Çiçekleri herkes çok sever ancak çiçek yetiştirmek bambaşka bir meziyettir. Çiçeklerin en çok yetiştirilenlerinden bir tanesi olan ve balkonları renklendirip coşturan sardunyalar ise onların en güzellerindendir. Cıvıl cıvıl açan sardunyaların bakımı doğru yapılmalı ve gereken ihtimam gösterilmelidir. Peki, sardunya bakımı nasıl yapılır? İşte sardunya bakımı ile ilgili tüm detaylar.
Sardunya nedir?
Turnagagasıgiller ya da sardunyagiller olarak adlandırılan familyanın güzide bir üyesi olan güzel görünümlü sardunya, günlük hayatta pek çok balkonda görebileceğiniz bir bitkidir. Ana vatanı Güney Afrika olan sardunya, buna rağmen farklı farklı birçok iklim koşuluna uyum sağlayabiliyor ve bu nedenle de ülkemizde de çok rahat bir şekilde yetişebiliyor. Ülkemizde en çok da Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde sık sık sardunya görmek mümkündür.
Sardunya çeşitleri nelerdir?
Doğada 400’den çok türde sardunya çeşidi olduğu bilinir ancak bu çeşitli versiyonlarda bulunan çiçeğin ülkemizde sayısı çok daha az türde üretildiği bilinir. Ülkemizde en çok sakız, ceylan ve ıtır sardunya çeşitleri vardır. Sardunyanın çiçekleri ise genel anlamda kırmızı, pembe ve beyaz-sarı tonlarında olur.
- Klasik ve bodur sardunya
Evvelce daha yaygın bir bitki olan klasik sardunya, bodur sardunya ile aynı türdeki çiçektir. Klasik ve bodur sardunyalar sarı, siyah, gri, yeşil renklerdedirler ancak her renkten çiçek açabilirler. Benekli ve ebruli çeşitleri de olan bu tür, zaman zaman çiçekleri çeşitlerine göre yalınkat ve katmerli de yetişir. İklim şartları iyi ise bütün yıl durmadan çiçek açan bu nefis bodur sardunyalar durmaksızın çiçeklenirler. Klasik sardunyalar, eğer onları budamazsanız 2 metreye kadar çıkabilir.
- Ceylangözü
Büyük, orta ve küçük yapılı çeşitleri vardır. Bu tür, yalnızca ilkbaharda çiçek açar ve bu açan çiçekler de son derece fazla iri yapılıdır. Dalları az fakat çok kalın olur. Yaz sıcaklarına iyi dayanır. Yaprakları sert, yaprak kenarları dişli bir çiçektir.
- Sakız sardunyası
Sakız sardunyasına aynı zamanda sarkıcı sardunya da denir. Sıcak havaya diğer sardunyalardan daha uyumlu bir türdür. Dalları ince, esnek ancak buna rağmen çok daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Yapraklar tüysüz, parlak, klasik sardunyalara göre daha küçük bir forma sahiptir. İki metreden fazla uzayabilirler. Sakız sardunyası çiçeklendiği zaman biraz dinlenir ve daha sonra yeni dip ve yan dallar çıkarır. Sonrasında ise tekrar tomurcuk verip çiçekler açar. Sakız sardunyası tüm yıl çiçek açmaya devam eder.
Sardunyaları yetiştirmenin şartları nelerdir?
Itır, klasik, sakız ve ceylangözü sardunyalar, günde en az 3 saat direkt olarak güneş almalıdır. Yeterince güneş aldığı zaman bu sardunya türleri evde de yetiştirilebilirler. Sardunyanın evde yetiştirilmesi halinde çiçek temiz hava ve esinti almalıdır. Açık pencereler sayesinde sardunyanın üzerine rüzgar gelmesi gerekir. Sardunya yetiştirirken güneş az olduğu zaman cılız ve sağlıksız bir şekilde yetişirler. Dışarıda olduğu zaman ise günde iki saat güneş alsalar dahi son derece sağlıklı güzel büyür ve gelişirler. Kışın fazla soğuya dayanamayan sardunya, bu şartlar sağlanmaz ise kurur ve gelişim göstermez. Klasik ve bodur sardunyalar ile sakız sardunyaların yaz sıcaklarında yeni yaprakları renksiz olabilir. Bu durum geçicidir ancak mutlaka doğru toprak kullanılmalıdır.
Mutlaka izleyin: Sardunya Çoşturma/Sardunya Bakımının Püf noktaları / bol çiçek açsın Çoğaltma Sardunya bakımı/çiçek
Toprak ve sulama
Gerçek topraklar sardunya yetiştirilmesinde son derece önemli bir husustur. Hazır ve pakette satılan topraklar da kullanılabilir ancak bu durumda sardunyanın çiçeği yeteri kadar iyi olmayacaktır. Humuslu kara toprak, kırmızı killi toprak, dere kumu, eski koyun gübresinin eşit olarak karıştırılması, sardunyaların en besleyici ve en sağlıklı bir toprak ile yetişmesinde etkili olacaktır. Tüm bu toprakları karıştırdıktan sonra karışıma 1/5 şeklinde ince taneli ponza taşı karıştırılmalıdır.