Yapılan araştırmalar sonucunda insanın yüzünde 100 binlerce demodex olduğu belirlendi. Son dönemlerde pek çok yerde gördüğümüz demodex’in ne olduğu merak edilen konular arasında yer alırken demodex’in ne olduğuna ve demodex’in nasıl bulaştığına dair tüm detayları yazımızdan öğrenebilirsiniz. İşte demodex’e dair bilinen, bilinmeyen pek çok bildi…
Demodex nedir?
Demodex en basit tabirle insan yüzünde ve cilt yüzeyinin gözeneklerinde yaşayan bir çeşit mikroskobik böcek çeşididir. Gözeneklerin içerisinde yaşayan bu mikroskobik canlılar tamamıyla sebumla beslenirken yaklaşık olarak 2,5 milyon tane cilt yüzeyinde bulunuyor. Demodex adı verilen bu mikroskobik canlılar yıkanma ile temizlenmezken insanların temasıyla birbirleriyle bulaşma durumu içerisinde oluyor. Tüm bu araştırmaların yanı sıra gözle görülmeyen pek çok farklı canlı çeşidi bulunuyorken, her geçen bu canlıların sayısı da giderek artıyor. Cildi derinlemesine yıkasanız dahi cilt yüzeyinden gitmeyen demodex canlıları öğrenildikten sonra pek çok kişinin psikolojik olarak kendini kötü hissetmesine neden olan durumlar arasında yer alsa da bu durum tamamıyla gerçek verilere dayanıyor. Konu üzerinde büyük ölçüde araştırma gerçekleştiren bilim insanları demodexler için kişinin cilt yüzeyinde yaşayan canlılar olduğunu dile getirirken ve insandan insana geçen bir durum olması dolayısıyla doğum sonrasında ebeveynler tarafından bebeğe geçerek büyük bir devinim içerisinde olduğu düşünülüyor. Düşünüldüğünde pek çok kişinin çeşitli travmalarla cildini derinlemesine temizlemeye çalışsalar da demodex canlıları cilt temizliği ile temizlenememektedir. Her kişinin cildinde yaşayan bu canlıların kişiye herhangi bir zararı da bulunmamaktadır.
Tek seferde 24 yumurta bırakıyorlar
Demodexler kişinin hayatı açısından herhangi bir tehdit unsuru oluşturan bir etmen olmazken, demodexler ortalama olarak 20 günlük bir ömre de sahiptirler. 20 gün içerisinde kişinin cildinde yaşama tutunan demodexler dişi ve erkek ile birleşmelerinden sonra tek seferde 24 yumurta bırakarak yeniden üremeyi de oluşturuyorlar. Genellikle yumurta bırakmak için geceyi tercih eden demodexler, biz uykuya geçtiğimiz süre içerisinde ortaya çıkıyorlar ve yumurtalarını bırakmak için harekete geçiyorlar.
Yapılan araştırmalar sonucunda demodexlerin ölü hücreler ile beslendiği düşünülse de bu konuya dair henüz net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanan en büyük etmenlerden bir tanesi demodexlerin insan yaşamını tehdit altına atan herhangi bir durum içerisinde olmadıkları yönündedir. Cilt yüzeyinde yüzbinlerce demodex bulunurken bu mikroskobik canlılar insanların birbirleriyle teması sonucunda bulaşıyor.