Çölyak hastalığının tedavisi için uzmanların ısrarla önerdiği glutensiz beslenme, son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmiş bir beslenme şeklidir. Çölyak hastalarında genel anlamda şişkinlik, baş ağrısı, besin emiliminde zorlaşma ve bağırsak zarında oluşan hasarların yok edilmesi ve bir daha tekrarlanmaması için uzmanlar glutensiz beslenmeyi yıllardır önerir. Yağ yakımını kolaylaştırıp şişkinlik ve sindirim sorularına da son veren glutensiz beslenme, kilo vermeyi de son derece kolaylaştıran bir beslenme türüdür. Peki, glutensiz beslenme nedir? Hangi besinlerde gluten vardır? Glutensiz beslenmenin faydaları nelerdir? Gluten diyeti nasıl yapılır? Tüm bu önemli soruların en detaylı açıklamalarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Glutensiz beslenmenin faydaları nelerdir?
- Gluten içeren besinleri tüketen kişilerde şişkinlik, kusma, bulantı gibi problemler meydana gelir. Glutensiz beslenme, bu problemleri hasarsız bir şekilde en aza indiren hatta yok eden bir beslenme şeklidir.
- Çölyak hastalarında sıkça rastlanan bağırsakta oluşan hasar, besinlerin emiliminin zorlaşması gibi çok ciddi problemler de glutensiz beslenme ile tarih olur.
- Glutensiz beslenme, otizmli çocuklardaki semptomları azaltır.
- Glutensiz beslenme, odaklanmayı artırır ve beyinde uyuşukluk hissetmeyi de sonlandırır.
- Glutensiz beslenme sayesinde demir, B6, B12, ve çinko gibi vitaminler çok daha kolay emilir ve bu sayede kansızlık sorunu yaşanmaz.
- Saç ve tırnak sağlığına büyük katkısı olan glutensiz beslenme, bu konularda sorun yaşayanların da çözümü niteliği taşır.
- Glutensiz beslenme, kan şekerinin olması gereken seviyede kalmasını sağlar.
Gluten içeren besinler hangileridir?
- Ekmek
- Lavaş
- Pide
- Buğday unu
- Kahverengi un
- Buğday nişastası
- Kahvaltılık gevrek
- Kek
- Pasta
- Paketli cips
- Patates kızartması
- Kepek
- İrmik
- Bulgur
- Bisküvi
- Kurabiye
- Kraker
- Çavdar
- Makarna
- İşlenmiş et
- Et suları
- Soya sosu
- Salata sosları
- Baharat karışımları
- Soslu kuru yemişler
Glutensiz besinler hangileridir?
- Pirinç unu
- Mısır unu
- Kestane unu
- Patates unu
- Kinoa
- Pirinç
- Karabuğday
- Maş fasulyesi
- Bezelye
- Fasulye
- Barbunya
- Mercimek
- Nohut
- Soya fasulyesi
- Tavuk, et, balık
- Sebze ve meyveler
- Peynir
- Yumurta
- Süt
- Yoğurt
- Bal
- Tereyağı
- Zeytinyağı
- Zeytin
- Mısır
- Ayçiçeği
- Fındık yağı
- Badem
- Ceviz
- Fındık
- Fıstık
- Leblebi
- Dondurma
Canan Karatay gluten ile ilgili uyardı
Her hastalığın sebebinin gluten olduğunu açıklayan Prof. Dr. Canan Karatay, ” 20 türlü hastalığa neden oluyor,bu bilimsel olarak gösterilmiştir. Çünkü vücuda girdiği zaman dost bakterileri öldürüyor, bağımlılık yapıyor sizi ‘koyun’ haline getiriyor” dedi.
Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, “Bunlar; ALS, dikkat dağınıklığı, otizm, diyabet, osteopeni, beyin bulanıklığı, kanser, sık sık hastalanma, süt ürünlerinde entolarans, büyüme geriliği, depresyon, mide bağırsak gazı, kısırlık, migren, sık sık düşük yapma, Alzheimer, sık acıkma, Parkinson, burun tıkanıklığıdır. Modern buğdaydan ve kuru mayayla yapılan ekmek zararlıdır. Modern buğday cüce buğdaydır, hibrittir. Hibrit olduğu için içinde gluten çok fazladır. İşte o gluten her türlü hastalığın sebebidir” ifadelerini kullandı. Glutenin mikrobiyom dengeyi alt üst ediyor. Çünkü gluten vücuda girdiği zaman bağırsaklardaki dost bakterileri öldürüyor. Mikrobiyom dediğimiz dengeyi alt üst ediyor, ondan sonra hastalıklar başlıyor, o yüzden ekmek yemeyin diyoruz. Çünkü Türkiye’de çok fazla ekmek ve unlu mamuller tüketiliyor. Gluten beyinde bağımlılık ve bulanıklık yapıyor. İkincisi fabrikalardan gelen unlarda kimyasallar var. Bunlardan en önemlisi de bromür vücuda girdiği zaman iyottun kullanılmasını engeller ve bütün kanserlerin sebebidir. Bromür kanserojen madde olarak kabul edilmiştir. 2B kanserojendir. Özellikle hormon yapan organlarımızda iyoda çok ihtiyaç vardır, bromür bunu engelliyor. Haşimato hastalığı, tiroitte nodüllerin oluşması, Pankreasın, prostatın, bağırsaklarımızdaki hücrelerin bozuk olması bromüre bağlı iyot eksikliğindendir” ifadelerini kullandı.
Canan Karatay aynı zamanda “Gluten, beyne gittiği zaman bağımlılık yapıyor ve düşünmeyi, muhakeme yapmayı, sorgulamayı önlüyor sizi ‘koyun’ haline getiriyor. Koyun nedir? Güdülen bir hayvandır. Düşünmez, sorgulamaz ne dersen onu yapar. O halde ne oluyoruz? Hepimiz koyun olduğumuz zaman uzaktan bir kumandayla her türlü yönlendiriliyoruz” şeklinde konuştu.
Glutenin tahıllarda da olduğunu belirten Prof. Dr. Canan Karatay, “Onun için ‘tahıl beyin’ diyoruz. Ayrıca buğdaydaki lektin çok önemli. Bağırsakları bozuyor, bağırsakların bozulması beyni de etkiliyor. Depresyon ve aksiyete sebebi. Gluten her türlü tahılda var, unda var onun için ekmek yemeyin diyorum” dedi.
Örnek gluten diyeti
Sabah
- 1 tane haşlanmış yumurta
- 1-2 dilim beyaz peynir
- Söğüş salata (yeşillikler serbest)
- 2 dilim gluten içermeyen ekmek
Öğlen
- Zeytinyağlı barbunya yemeği
- Turp salatası
- Pirinç pilavı
- Ayran
Akşam
- Fırında balık
- Ev yapımı yoğurt
- 2 dilim gluten içermeyen ekmek