Türk toplumunda ve dünya genelinde makarna ve makarnanın içerisinde yer aldığı yemekler fazlasıyla sevilmektedir. Makarnanın lezzetli bir formda olmasını sağlayabilmek için, içerisine uygun malzemelerden elde edilmiş formülasyonların yapılması fazlasıyla önemli olurken, fırında makarna yemeği de sıklıkla yapılan ve keyifli tüketilen yemekler arasında yer alıyor. Fırında makarna yemeği her ne kadar sevilen ve tüketilen bir ana yemek çeşidi olsa da fırında makarna yemeğinin yanına hangi yemeklerin yapılabileceği sıklıkla düşünülen ve araştırılan konular arasında yerini alıyor. Haberimizin bu bölümünde fırında makarna yemeğinin inceliklerini ve fırında makarna yemeğinin yanına hangi yemeklerin yapılabileceğini inceleyeceğiz. İşte tüm detaylar…
Fırında makarnanın yanına en iyi hangi yemek gider?
Fırında makarna yemeği hem görüntüsüyle hem de kokusuyla son derece iştah açan ve kişinin fazlasıyla doymasını sağlayan son derece güzel bir yemektir. İçerisine konulan kaşar peyniri, beyaz peynir gibi ürünler değişmeyen lezzetler arasında yer alsa elbette damak zevkine göre dilediğiniz gibi ekleme yahut çıkarma yapabilirsiniz. Fırında makarnanın en lezzetli hallerinden bir tanesi olan fırında makarna çeşitli soslarla zenginleştirildiğinde çok daha keyifli bir hale dönüşmektedir. Akşam yemeğine gelen misafirlerinize, beş çayının yanına güvenle servis edebileceğiniz fırında makarnanın lezzetli bir formda olabilmesi için dikkat edilmesi gereken belli başlı durumlar da bulunmaktadır. Fırında makarnanın lezzetli bir formda olmasını sağlamak adına dikkat edilmesi gereken hususlardan ziyade ilk önce fırında makarna yemeğinin yanına hangi lezzetler gider bunu görelim akabinde fırında makarna yemeğinin tüm inceliklerini görelim. İşte fırında makarna yemeğinin yanına en çok giden leziz yemekler;
- Tavuk veya et sote
- Şalgam suyu
- Fırında köfteli patates
- Fırında sebze
- Piyaz
- Rus salatası
- Tavuk yemekleri
- Et yemekleri
- Mercimek, domates, ezogelin, tarhana çorbası
- Izgara antrikot
- Mevsim salata
- Mor salata
- Şakşuka
- Şehriyeli tavuk suyu çorba
- Fırında tavuk
- Patates kızartması
- Kabak mücver
- Havuç tarator
- Kremalı mantar çorbası
- Portakallı kereviz
- Brokoli çorbası
- Zeytinyağlı taze fasulye
- Roka salata
- Bol yeşillikli salata
- Fırında kaşar peynirli mantar
- Tas kebabı
- Cacık
- Kırmızı köz biber salatası
- Humus
- Ezogelin çorba
- Marul salatası
- Kuru köfte
- Semizotu Salatası
- Çıtır tavuk parçaları
- Fırında patatesli but
- Zeytinyağlı enginar
- Ispanak kavurma
- Pırasa
- Pazı kavurma
Fırında makarna nasıl yapılır?
Yemesi son derece keyifli olan yemeklerden bir tanesi fırında makarnanın lezzetli bir kıvamda olabilmesini sağlayabilmek için dikkat edilmesi gereken belli başlı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlere dikkat edilmesi fırında makarnanın çok daha lezzetli bir kıvamda olmasını sağlarken aynı zamanda kişinin keyifle makarnasını tüketmesine yardımcı olacaktır. Fırında makarnanızın lezzetli bir formda olmasını sağlayabilmek için tüm makarnaların ıslak ve peynirle buluşmuş olması, fırında makarnanın lezzetli olmasını sağlayan durumlar arasında yer almaktadır. İşte en lezzetli fırında makarna tarifi;
Malzemeler;
- 1 paket fırın makarna
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Su
Beşamel sosu için;
Üzeri için;
- 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
- 6-7 parça Tereyağı veya margarin
Yapılışı;
İlk olarak uygun bir tencerenin içerisine makarna haşlayacak kadar suyu alalım ve suyun kaynamasını sağlayalım. Kaynayan suyun içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ilavesinde bulunduktan sonra makarnaların haşlanması için kaynayan suyun içerisine 1 paket makarnayı ilave edelim. Makarnalar suyun içerisinde haşlanırken bizde bu esnada makarnanın sosunu hazırlamaya başlayalım. Beşamel sos için uygun bir tencerenin içerisine 2 yemek kaşığı tereyağını alalım ve tereyağın erimesini sağlayalım. Eriyen tereyağın içerisine 2 yemek kaşığı unu ilave edelim ve unun kokusu çıkana dek güzelce kavuralım. Kavurma işlemini tamamladıktan sonra tencerenin içerisine 4 su bardağı sütü yavaş yavaş ilave etmeye başlayalım. Süt ilavesinde bulunurken bir yandan da çırpma teli yardımıyla topak topak olmaması için çırpmaya başlayalım. Akabinde içerisine tuz ilavesinde de bulunduktan sonra beşamel sosumuzu katılaşıp koyulaşana dek güzelce pişirelim. Koyulaşan ve beşamel sos formuna gelen sosumuzu ocaktan alalım. Bu esnada haşlanan makarnalarımızın suyunu süzerek ocağın üzerinden alalım. Makarnaları derin bir kasenin içerisine aldıktan sonra üzerine hazırladığımız beşamel sosunu ilave edelim. Beşamel sosu makarnanın üzerine ilave ettikten sonra tüm makarnaların sosa bulanması için güzelce karıştıralım. Karıştırma işlemini tamamladıktan sonra beşamel sosuna bulanmış makarnaları uygun bir fırın kabının içerisine alalım. Makarnaların üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve 6-7 parça tereyağını aralıklı olacak şekilde koyalım. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 30 dakika kadar pişirelim.
Video: Fırın Makarna Tarifi | Nasıl Yapılır?
Üzeri nar gibi kızardıktan sonra fırından alabilir ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.