Laz böreği dendiğinde akla bilinen böreklerin farklı bir versiyonu olabileceği düşüncesi gelse de aslında o bir tatlı. Yufka, şerbet ve muhallebiye içinde barındıran Laz böreği ülkemizde Doğu Karadeniz yöresine özgü olsa da son yıllarda birçok insanın severek yediği ve tarifini aradığı bir tatlı hâline geldi. İşte merak edenlere ya da tadını beğenip kendisi yapmak isteyenlere tam kıvamında Laz böreği tarifi.
Malzemeler
- 1 paket baklavalık yufka
- Sıvı yağ
- 250g tereyağı
Muhallebisi İçin
- 2 adet yumurta
- 4 su bardağı süt
- 5 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı karabiber
Şerbeti için
- 2,5 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- Yarım limon suyu
Nefis Laz böreği tarifi için
Hazırlanışı
- Öncelikle böreğin şerbeti için tencereye 2,5 su bardağı toz şeker ve 2 su bardağı suyu alarak şeker eriyinceye kadar karıştırın. Ardından şerbeti 15 dakika kaynamaya bırakın.
- Kaynayan şerbete yarım limonun suyunu ilave ederek 5 dakika daha kaynatın ve
sonra ocağı kapatarak şerbeti soğumaya bırakın. - Muhallebisi için tencereye 2 adet yumurtayı aldıktan sonra tel çırpıcı yardımıyla çırpın.
- Daha sonra bir taraftan karıştırırken 4 su bardağı sütü de ilave edin.
- 6-5 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı buğday veya mısır nişastası, 1 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilya ve 1 çay kaşığı karabiberi ilave edip pürüzsüz kıvam alıncaya kadar karıştırmaya devam edin.
- Ardından ocağı aldığınız ve muhallebiyi göz göz olup koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin.
- Pişen muhallebiyi ocaktan alarak uygun bir kaseye aktarın. Muhallebiye değecek şekilde streç film ile her yerini kapatın. Bu sayede muhallebinin üzerinin kabuk bağlaması engellenmiş olacaktır.
- Bu şekilde muhallebiyi soğumaya bırakın.
- Tezgaha 1 paket baklavalık yufka serin ve üzerine 27×40 çapındaki büyük boy dikdörtgen borcamı yerleştirin. Ölçüsüne göre kenar kısımlarını keserek fazla kısımlarını ayırın.
- Baklavalık yufkanın kurumaması için üzerine hafif nemli bir bez örtün.
- Öncelikle fırın kabını sıvı yağ ile yağlayın.
- 13-3 adet baklavalık yufkayı fırın kabına üst üste yerleştirin.
- Üzerine daha önce erittiğimiz 250g tereyağından yufkanın her yerine gelecek şekilde bolca sürün.
- Bu şekilde her 3 yufkada bir aralarına tereyağı sürerek toplamda 21 adet baklavalık yufkayı borcama yerleştirin.
- Son yufkayı yerleştirdikten sonra üzerine muhallebiyi boşaltın. Son kata tereyağı sürmenize gerek yok.
- Muhallebiyi eşit olacak şekilde spatula veya pasta sıvama aparatı ile bir güzel yayın.
- Yine 3 adet yufkayı muhallebinin üzerine yerleştirip tereyağından bolca sürün.
- Kalan yufkaları da yine aynı şekilde her üç yufkada bir aralarına tereyağı sürerek yerleştirin.
- En son kata da bolca yağ sürdükten sonra böreğinizi dilediğiniz boyutta kesin.
- Ardından 180 derece fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakın.
- Güzelce altı üstü kızaran böreğinizi fırından alın. Böreğinizin ilk sıcağı çıktıktan sonra soğuyan şerbeti her yerine gelecek şekilde dökün. Daha sonra en az 2 saat dinlenmeye bırakın.
- Böreğinizin kolay çıkabilmesi için daha önce kestiğiniz yerden tekrar keserek dilediğiniz şekilde sunuma hazırlayın. Laz böreği servise hazır. Şimdiden afiyet olsun.