Kulak Burun Boğaz uzmanları uyarıyor. Kulak temizlerken sakın bunları yapmayın. Özellikle kulak temizleme çubuğu kullananlara karşı çok ciddi uyarılarda bulunan uzmanlar gelen kana dikkat çekti.
Kulak temizleme çubuğu, kulak sağlığını tehdit eden gizli tehlikeler barındırıyor. KBB Uzmanı Dr. İsmet Emrah Emre, bu ürünün temizleme işlemi sırasında kulakta ciddi hasarlar bırakabileceğini belirterek, önemli uyarılarda bulundu.Kulak kirinin bazı aralıklar temizlenmesi oldukça önemlidir ancak bu işlemi yaparken kulak sağlığınızı tehlikeye sokmamalısınız.KBB Uzmanı Dr. İsmet Emrah Emre, kulak temizlerken yapılan hataları sıraladı ve önemli bilgiler verdi.
Kulak kiri nedir?
Dış kulak yolunda üretilen kahverengi, turuncu renkte olabilen kulak kiri, dış kulak yolu cildini koruma görevi ile birlikte, dış kulak yolunun temizlenmesi ve nemlendirmesine yardımcı olur. Ayrıca mikroorganizmalara karşı koruma sağlar.
Nasıl temizlenir?
Kulak kendi kendinin temizleyen bir organdır. Üretilen kir dış kulak yolundaki hakereketle kulak deliğine kadar itilir ve buradan genellikle duş aldığımız zaman suyun etkisiyle akar gider.
Doğru yöntem
Kulak kıvrımları ve kulak deliğinin hemen arkasında bulunan çukurun temizlenmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Peçete, kulak çubuğu veya ıslak mendille temizlenebilir. Ancak kulak çubuğu ya da herhangi bir cisim kulak deliğinin içerisine doğru sokulmamalıdır.
Yapılan hatalar nelerdir?
Temizleme çubuğu ya da herhangi bir cismin kulak deliğinin içerisine sokulması, dış kulak yolu cildinin dışarıya atmaya çalıştığı kiri tekrar içeriye sokar. Ayrıca dış kulak yolu cildi hasarlarına ve kulak zarı delinmesine de sebep olabilir.
Kalıcı hasar verir mi?
Dış kulak yolunda oluşan cilt hasarları 5 – 7 gün içerisinde toparlanır. Kulak zarının delinmesi ise geçici veya kalıcı olabilir. Kulak zarının delinmesi durumunda 6 – 12 hafta içerisinde zar eski haline dönebilir ancak bu süreçte kulağı su ile temastan korumak gerekir. Kulak zarının kapanmaması halinde işitme kaybı oluşabilir. Hastanın sağlığına kavuşması için cerrahi işlem gerekebilir.
Kan gelir mi?
Kulak temizleme çubuğuyla yapılan işlemden sonra kulaktan iki nedenden dolayı kan gelir. Bunlardan birincisi dış kulak yolu cildinde hasara bağlı kanama, bir diğeriyse kulak zarının delinmesine bağlı olarak kanamadır.
Kulak temizleme çubuğu kullanımında istenmeyen bir durum gelişmesi halinde hemen bir KBB hekimine başvurulmalı ve önerilen tedaviyi uygulamalısınız.
Çocuklarda kulak temizliği
Ani tepkiler ve hareketlerde bulunan çocukların kulakları kesinlikle temizleme çubuğuyla temizlenmemelidir. Bebekler için özel geliştirilmiş ucu ince ancak arkası kalın kulak çubukları mevcuttur. Bunlar kulak deliği hariç kulağın temizlenmesinde kullanılabilir fakat kulağın ıslak bir peçete ile silinmesi daha güvenlidir.