İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen bazı durumlar vardır. Bu durumlar kişileri hem fiziksel hem de zihinsel olarak etkiler. İnsanları büyük ölçüde etkileyen bu durumlar ister istemez hastalıklara da imkan tanımış oluyor. Bazı sendromların insan vücudunda görülmeye başlaması sonrasında erken teşhis için belirtiler ve bu belirtilere nasıl müdahale edilmesi gerektiği araştırılıyor. Anlam veremediğimiz bazı belirtiler karşısında araştırdığımız sendromlardan olan Dumping sendromunu sizler için araştırdık.
Dumping sendromu nedir?
Dumping sendromu olarak bilinen sendrom, mideye ulaşan gıda içeriğinin kontrolsüz şekilde sindirim tamamlanmadan hızlıca ince bağırsağa iletilmesi sonucunda ortaya çıkan bir grup sindirim yolu rahatsızlığını ve bu rahatsızlıkların belirtilerin ifade etmektedir. Genellikle Dumping sendromu mideye yapılan cerrahi işlemlerin ardından mide hacminin küçülmesine yol açar. Aynı zamanda Dumping sendromu görülen bireylerde ince bağırsak ve mide arasında düzenleyici görev gören dokular da ortadan kalkar ve bunun bir sonucu olarak midede sindirilmesi gereken gıdalar ince bağırsakta sindirilmeye başlanır. Bu durum sonucunda Dumping sendromu ortaya çıkmış olur.
Dumping sendromu neden olur?
Dumping sendromu çoğu zaman mideye yapılan cerrah müdahalelerin sonrasında gıda alımına başlanması sonucunda ortaya çıkar. Özellikle obezite kapsamında mide rezeksiyon işlemi, mide ile ince bağırsak arasında yapılan cerrahi işlemler ve mide kanseri gibi büyük ameliyatlar gerektiren durumlarda yapılan işlemlerden sonra Dumping sendromu görülür. Dumping sendromu aynı zamanda hastanın midesinin tamamının alındığı işlemlerin sonrasında görülebilir. Oluşumuna göre Dumping sendromu iki alt grupta incelenir. bu gruplar ve özellikleri ise şu şekildedir:
Erken Dumping sendromu
Gıda alımını takip eden sonrası 10 dakika ile 30 dakika arasında belirtilerin görüldüğü Dumping sendromuna erken Dumping sendromu adı verilir. İnce bağırsağa tam sindirilmeden gelen gıda nedeni ile hazımsızlık, ishal gibi belirtiler görülür. Aynı zamanda ince bağırsak salgılarına bağlı şekilde çarpıntı ve tansiyon gibi belirtiler de baş gösterebilir.
Geç Dumping sendromu
Geç Dumping sendromunda ise belirtiler öğünlerden sonrası 1 saat ile 3 saat arasında görülmeye başlanır. Erken Dumping sendromundan farklı olarak bu durumda asıl neden ince bağırsağa gelen gıdaların kan şekerini ani olarak yükselmesine karşılık vücudun insülin salgılayarak yanıt vermesidir. İnsülin salgılanmasından sonra bireylerde kan şekeri düşmesi gibi belirtiler görülür.
Dumping sendromu belirtileri nelerdir?
Mide ve ince bağırsak ameliyatı olmuş bireylerin gösterdiği bazı belirtiler kişilerde Dumping sendromu olup olmadığını ortaya koymaktadır. Bu belirtilere bakılarak tedavi için bir yol seçilebilir. Dumping sendromunu ortaya çıkışı ile birlikte kendini gösteren belirtiler erken Dumping sendromu ve geç Dumping sendromu için ayrılmıştır. Bu belirtiler şu şekilde karşımıza çıkar:
Erken Dumping sendromu belirtileri
- Hazımsızlık, şişkinlik, erken doyma ve midede doluluk hissi
- Çapıntı
- Terleme
- Yüzde kızarma
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı ve kusma isteği
- İshal
Geç Dumping sendromu belirtileri
- Baş dönmesi, bitkinlik ve bilinçte bulanıklık
- Terleme
- Halsizlik ve yorgunluk
- Çarpıntı
- Vücutta ani gelen titreme
- Açlık hissi
Dumping sendromu geçer mi?
Dumping sendromu erken teşhis edilmesi ile birlikte doktor kontrolünde tedavi edilebilen bir sendromdur. Dumping sendromunu tedavi edebilmek için öncelikle doktor muayenesinden geçeniz ve doğru tedavi için klinik yardım almanız gerekmektedir. Doktorunuz tarafından teşhis onaylandıktan sonra ise tedavi süreci başlayacaktır.
Dumping sendromu nasıl tedavi edilir?
Dumping sendromunun tedavi edilebilmesi için öncelikle doktor muayenesinden geçmeniz ve doktorunuzun uygulamanızı isteyeceği adımlara uymanız gerekiyor. İlk öneri genellikle yaşam tarzında değişimler olarak karşımıza çıkıyor. bu değişimin yetersiz kaldığı anlarda ise medikal yardım ile hastanın sendromdan kurtulması için süreç başlıyor. Yaşam tarzı değişikliklerinde yeme içme düzeniniz, beslenme listeniz ve beslenme saatleriniz doktorunuzun önerdiği şekilde değişiyor. Son çare olarak ise Dumping sendromuna bir tedavi şeklinde cerrahi işlemler uygulanıyor ancak bundan önce kişinin yaşam tarzı değişikliğinin etkisi ve medikal süreç de göz önüne alınarak karar verilmesi gerekiyor.