Yumuşacık, pofuduk ve pratik bir poğaça tarifi arıyorsanız işte tam da size göre iki tarifimiz var. Bu pamuk poğaçalara bayılacaksınız.
Malzemeler
- 1,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 yumurta (sadece akı sarılar üzerine)
- 1 paket yaş maya
- 3 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Alabildiğince un (5 su bardağı kadar)
Üzerine;
- Yumurta sarısı
- Susam veya çörek otu
Hazırlanışı
- 1 paket yaş mayayı alın ve bir karıştırma kabının içine elinizle ufalayın.
- Üzerine 3 tatlı kaşığı toz şekeri ve 1,5 su bardağı sütü ilave edin. Karıştırın.
- İyice karışınca, 1 su bardağı sıvı yağı, 2 adet yumurta akını ve 1 tatlı kaşığı tuzu ilave ederek karıştırın.
- Yaklaşık olarak 5 su bardağı unu kontrollü olarak (bu çok önemli) ilave edin ve yoğurmaya devam edin. Hamurunuz yumuşak olmalı. Eğer 5 su bardağı un fazla gelirse sert olacaktır. Hamurun üzerini streç ile kapatın ve 1 saat dinlenmeye bırakın.
- Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve ardından elinizle yuvarlayıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Yaklaşık olarak bu ölçülerde 16 adet poğaça çıkmaktadır.
- Poğaçaların üzerine çörek otu ve susam serpin.
- 180 derecede ısıttığınız fırında, 25 dakika kadar pişirin.
Yumuşacık peynirli baget poğaça tarifi
Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta (beyazı içine sarısı üstüne sürülecek)
- 3 çorba kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 küçük paket yaş maya veya 1,5 tatlı kaşığı kuru maya
- 6 su bardağı kadar un
İç harcı için malzemeler;
- İsteğe beyaz peynir
Hazırlanışı
- Sıvı olan; 1 su bardağı ılık sütü, 1 su bardağı ılık suyu ve 1 su bardağı sıvıyağı bir karıştırma kabına alın.
- Üzerine 3 çorba kaşığı toz şekeri ve 1,5 tatlı kaşığı kırı mayayı ilave edip iyice karıştırın. Maya eriyene kadar iyice karıştırın.
- Üzerine 6 su bardağı kadar unu ilave edin. Eğer hamur cıvık gelirse 1 su bardağı daha ilave edebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı tuzu da ekleyip iyice yoğurun.
- Bir zemin üzerin, unlayıp orada yoğurmaya devam edebilirsiniz. Sonra bir kaba alıp üzerini kapatarak yarım saat kadar 50 derece fırında mayalanmaya bırakın.
- Tezgâhın üzerin, yine unluyarak birkaç kez yoğurun ki havası çıksın. Ardından 16 eşit parçaya veya daha fazla parçaya ayırarak elinizle oval bir şekilde açın.
- İçine hazırladığınız peynirli iç karışımdan ilave edin.
- Bir fırın tepsisine yağlı kağıt servin ve poğaçaları dizin. 45 dakika dışarda veya 20 dakika 50 derece fırında mayalandırın.
- Üzerlerine yumurta sürü sürüp, susam dökün.
- Önceden ısıttığınız 200 derece fırında 20 ila 22 dakika kadar pişirin.
Video: TÜM POĞAÇALARI UNUTUN BÖYLE YUMUŞACIK, LEZZETLİ BİR TARİF YOK!