Dünyamızın ve ülkemizin doğal güzellikleri kendi başlarına oluşmuş plan ve görmeye kesinlikle değer bazı mağaralar vardır. Ancak içlerinde bazıları var ki, yalnızca doğal bir güzellik değil aynı zamanda aynı zamanda doğal birer tedavi yöntemi olarak da bilinirler. Bu mağaralardan olan Astım Mağaraları da doğal bir tedavi olması amacı ile bu ismi alan mağaralar arasındadır. Astım Mağaraları son yıllarda oldukça popüler olan tedavi özelliği ile insanların beğenisini topluyor.
Astım Mağarası nedir?
Astım Mağarası, kendi kendine oluşmuş olan sarkıt ve dikitleri ile doğal bir oluşumdur. Genel olarak doğal oluşumlar olan mağaralardan olan Astım Mağarası, çok uzun zamanlardan beri astım hastalığına tedavi olduğu söylenen mağaradır. Halk arasında bazı efsanelere bile konu olmuş olan Astım Mağarası, temiz havası ile insanların astım ve üst solunum yolu hastalıklarına iyi geldiğine inanılan mağaradır. ziyaret eden insanların nefeslerinin açıldığı ise doğrudur. bunun asıl sebebi de herhangi bir mistik güç ya da efsane değil, içeride yer alan havanın aşırı derecede temiz ve yüksek nemli olmasıdır. Astım Mağarası’nın nem oranı yaz aylarında yüzde 85 ve de kış aylarına gelindiğinde ise yüzde 95 seviyesindedir.
Astım Mağarası mimarisi
Astım Mağarası2nın içerisine spiral şekilde ilerleyen bir demir merdiven le inilebilmektedir. Yaklaşık olarak 15 metre yükseklikte olan bu mağara, üçüncü jeolojik dönemde oluşmuş bir doğal yapıdır. Astım Mağarasının içerisindeki galeriler her biri birbiri ile bağlantılı ve ortalama 200 metre galerili silis adı verilen mineral ile oluşmuş sarkıt ve de dikitlerden oluşmaktadır. Bu dev sarkıt ve dikitlerin her biri birbirinden farklı boyut ve şekillerdedir. Mağaranın içerisinde kendiliğinden oluşan aydınlanma sistemi sayesinde fotoğrafçılık için de ideal bir yerdir. Ayrıca mağara çevresinde yer alan çalılık ve ağaçlara insanlar çok kez gelerek ziyaret ettikleri mağaradan dilek dileme amaçlı olarak çaput ya da bez parçaları bağlamaktadırlar. Bu nedenle Astım Mağarası’na aynı zamanda Dilek Mağarası da denir.
Astım Mağarası nerededir?
Astım Mağarası ülkemizin en çok ziyaretçi alan mağaralarından biridir. Bu nedenle çok kişi tarafından Astım Mağarasının nerede olduğu merak edilmektedir. Astım Mağarası Mersin ilinin Silifke ilçesinde Narlıkuyu bölgesinde bulunmaktadır. Mersin’in en bilindik doğal güzelliği olarak adlandırılan Cennet Cehennem Mağaraları’na yaklaşık 00 metre uzaklıkta olan Astım Mağarası, Narlıkuyu kasabasının Hasanaliler Mahallesi’nde yer almaktadır. Aynı zamanda Cennet Cehennem Mağaraları’ndan yola çıkarak Astım Mağarası’na gideceklerin kuzeybatı yönünde ilerlemeleri gerekir.
Astım Mağarası’na nasıl gidilir?
Astım Mağarası, Mersin il merkezinden yaklaşık olarak 86 kilometre uzaklıktadır. Astım Mağarası’nın Silifke ilçesine uzaklığı ise ortalama olarak 23 kilometredir. Şehir dışından bu mağarayı ziyarete geleceklerin Mersin Antalya otoyolundan Narlıkuyu kavşağında ayrılarak kuzeye doğru devam etmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda şehir içerisinden de ulaşım mümkündür. Narlıkuyu bölgesinden dolmuşlar ile Astım Mağarası’na gidebilirsiniz.
Astım Mağarası’nın özellikleri nelerdir?
Astım Mağarası, temiz havası ve yüksek nem oranı ile astım hastalarına iyi geldiği söylenen ve bu etkiyi denemek isteyenlerin ziyaret ettiği bir mağaradır. Ayrıca mağara yerel halk tarafından yönetilen birkaç iş yeri arasında yer almaktadır. Bu iş yerlerinde mağaraya ait hediyelik eşyalar ve çaylar satılmaktadır. Astım Mağarası hem yaz he de kış aylarında ortalama olarak 15 derecelik bir havaya sahiptir. bu özelliği ile mağaraya he girerken hem de çıkarken bir serinlik hissi insanı kaplamaktadır. Aynı zamanda doğal olarak ışık alan mağarada fotoğraf çektirmek isteyenler için de özel imkanlar olduğunu söylemek gerek. Bunların yanı sıra tamamı doğal oluşmuş ve her biri farklı şekillerde olan dikit ve sarkıtları ile mağara ilgi çekicidir.
Astım mağarası hikayesi
Her doğal oluşum ya da tarihi güzellikte olduğu gibi Astım Mağarası için de anlatılan bir hikaye vardır. Geçmişte Antakya iline adını veren Roma Kralı Antiochus’un kızı Prenses Anna2nın astım hastalığına yakalandığı öğrenilir. Prenses daha sonra bu mağaraya gelir ve mağarayı ziyaret ettikten sonra hastalığından kurtulur. Astım Mağarası da bu nedenle buraya verilen isimdir. Mağaraya dilek için bez parçaları bağlanmasının nedeni de yine insanların haslıklarına şifa bulmak istemeleri ve hatta bazı insanların mağara tavanına çamur atarak çamurlar tavana yapışırsa dileklerinin gerçekleşeceğine inanıyormuş.