Toksik beslenme olarak nitelendirilen terim son yıllarda sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yaygınlaşması ile birlikte ortaya çıkan terimler arasında. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarının her geçen gün hayatımıza daha fazla dahil olması ile birlikte yavaş ava doğru ve yanlış beslenme konularında daha bilinçli hale gelmekteyiz. Bu kapsamda ise bazı terimleri ve bu terimlerin neyi ifade ettiğini de öğrenmek gerekiyor. toksik beslenme de bu nedenle öğrenilmesi gereken beslenme terimleri arasında yer alıyor.
Toksik beslenme nedir?
Toksik beslenme belirli bir gıda grubu ile beslenme alışkanlığına verilen isimdir. Toksik beslenme genel olarak kimyasal içerikli ya da zararlı gıdaların ağır olarak tüketildiği beslenme biçimidir. Bu beslenme biçiminde bireyler genel olarak paketli gıdalar ve hazır yemekler ile beslenmektedir. bu durum ise kimyasal içerikli gıdaların bireylerin vücudunda toksin birikmesine ve vücudun sağlıklı yapısını kaybetmesine yol açar. Toksinlerin artmasına yol açan bu beslenme çeşidi toksik beslenme olarak adlandırılan beslenme biçimidir. Toksik beslenme biçiminde bireylerin tükettikleri gıdalar genellikle ödem tutan gıdalardır. Daha sağlıklı ve vitamin ağırlıklı beslenme çeşitlerini tercihe den bireyler sağlıklı beslenme gerçekleştirirken, bu gibi kimyasal içerikli ve paketli gıdaları tüketen bireyler için ise toksik beslendiği söylenir.
Toksik beslendiğimizi nasıl anlarız?
Toksik beslenme alışkanlığı olan insanların dikkat etmesi gereken durumlar bulunuyor. Toksik beslenme alışkanlıkları belirli bir beslenme düzeni zamanını aştıktan sonra vücudun bağışıklık sistemin düşürüyor ve sizi hastalıklara karşı daha açık bir hele getiriyor. Bu nedenle de en kısa sürede terk edilmesi gereken bir beslenme alışkanlığı olan toksik beslenme alışkanlığınıza sahip olup olmadığınızı da anlamanın bazı yolları var. Toksik beslendiğinizi düşünüyorsanız, bundan emin olmak için bazı belirtilere bakabilirsiniz. Öncelikle daha sağlıklı gıdalar tüketmeye özen göstermeniz gerektiğini de unutmayın. Toksik beslenen bireyler genel olarak gün içerisinde halsiz olurlar. Bunun nedeni ise hücrelerin çevrelerinde ödem olarak yerleşen zararlı serbest radikallerdir. Ödem oluşması nedeni ile gün ieçrisibde kendinizi süreki daha halsiz hissederseniz.
Bir başka toksik beslenme sonucu da eskisi kadar rahat ve kaliteli bir uykuya sahip olmamadır. Kişinin yediği yemekler ve içtiği içecekler bünyesinde fazlalık olmaya başlar ve kilo alımı gerçekleşirken bir yandan da uyku kalitesi düşer. Toksik beslenme alışkanlıkları yaygınlaşıp kişi alması gereken besin değerleri ve vitaminleri almadığı zaman, bu durum tüm vücudu etkiler. Bağışıklığın düşmesine ile birlikte vücutta bazı belirtiler gözlemlenmeye başlar. Bunlardan en yaygın görülebilecek olanı, küçük çaplı yaraların geç iyileşmesi ve iyileştikten sonra iz bırakmasıdır. Vücut kendini yeteri kadar yenileyemez ve bunun sonucunda yaralar da hızlı şekilde kapanmaz.
Toksik beslenme alışkanlığı nasıl bırakılır?
Toksik beslenme alışkanlığının bırakılması için daha çok sağlıklı gıdalar olan gıdalara yönelim gerçekleştirilmesi gerekiliyor.. Sebze ve meyvelerin beslenme alışkanlıklarımız içerisinde daha yaygın bir yer kaplaması ile daha sağlıklı bezlenebiliriz Ancak bu tek başına yeterli değildir. Diğer yandan zararlı gıdaları tüketmeye devam edersek, bu durum nötrlenme gibi sağlıklı olanların da faydalarını götürecektir. Sonuç olarak ise sağlıklı beslenmek isterken bu faydaları alamamış olacağız. Bu nedenle bir yandan daha sağlıklı beslenmeye çalışırken diğer yandan da abur cuburlar gibi sağlıksız gıdaların tüketiminden kaçınmalıyız.
Toksik beslenme hangi gıdalar ile gerçekleşir?
Toksik beslenme belirli bir gıda ya da gıda grubu ile gerçekleşmez. ama toksik beslenmenin en büyük belirtileri her zaman tek bir gıda ile ortaya çıkar. Monosodyum Glutamat ya da Çin tuzu olarak bildiğimiz tuz, iştahı körükleyen ve insanı daha fazla tüketmeye iten kimyasal bir maddedir. Bu maddenin içerisinde yer aldığı gıdalar da genel olarak toksik beslenme alışkanlıkları içerisindeki gıdalardır. Hazır çorbalar, gofretler, cipsler, yemeklere atılan soslar ve bu gibi birçok daha farklı paketli gıdanın içerisinde bulunan Çin tuzu kimyasal bir lezzet arttırıcı olarak piyasaya sürülmüştür. Bu lezzet arttırıcı insanın doyma duygusunu körleştiren yapıda bir maddedir. Bu da sürekli olarak iştahlı olma durumunu getirir. Lezzet arttırıcı olmasından kaynaklı olarak da paketlenmiş gıdalara olan isteği arttırır ve bu nedenle birey sürekli hazır paketli gıdalar ile beslenmeye başlar. bu durum da toksik beslenme alışkanlıklarının oluşmasına yol açar.