Tarhana ve diğer bakliyat ürünleri, diğer tüm bakliyatlarda olduğu gibi böceklenme sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Genellike yaz aylarında olan bu durum da insanların canını sıkmaktadır. Çünkü bazı böceklenme durumlarında tüm bakliyatı atmak zorunda kalabiliyoruz. Tarhananın böceklenmesi de tıpkı diğer bakliyatlar gibi can sıkıcı bir durumdur. Bu yüzden de tarhananın böceklenmemesi adına uygulanması gereken bazı püf noktalar vardır. Bu püf noktalar sayesinde tarhana ve diğer bakliyat ürünlerinin böceklenme olasılığını düşürebilirsiniz. Bu yazımızda sizlere, taranın neden böceklendiğinden ve tarhanaların beklenmesini nasıl engelleyebileceğini anlattık.
Tarhana neden böceklenir?
İzleyin: İlk Defa Yapacaklar Buraya 😄 A’dan Z’ye BOL VİTAMİNLİ TARHANA ✔️ Yapımı Kolay Ege Tarhanası ✔️
Tarhana gibi bakliyatlar, genellikle benzer durumlardan böceklenmektedir. Daha çok yaz ayları vaktinde böceklenen tarhana, havasız ve kuru yerde kalmasından dolayı böceklenebilmektedir. Havasız kalan tarhana üzerinde bakteriler oluşmaya başlıyor. Bu bakteriler de belirli süreler sonrasında tarhana ve diğer bakliyatların böceklenmesine ya da güvelenmesine neden oluyor. Bu yüzden de tarhana ve diğer bakliyat türlerinin böceklenmemesi için düzenli bir şekilde havalandırılması gerekmektedir.
Tarhananın böceklenmesi nasıl önlenir?
Tarhana böceklenmesini engelleyebilmek için uygulamanız gereken bazı yöntemler var. Bu yöntemleri doğru bir şekilde uygulayabilirseniz, tarhana ve diğer bakliyatların böceklenmesi ya da güvelenmesini engelleyebilirsiniz. Öncelikle tarhanayı kesinlikle cam kavanozlarda muhafaza etmeniz gerekmektedir. Ancak cam kavanozlarda muhafaza edeceğiniz tarhanaları belirli aralıklar ile havalandırmanız gerekmektedir. 3 ya da 2 gün aralıklar ile tarhanaları havalandırmanız, tarhanalarınızın böceklenmesini engelleyecektir. Bunlara ek olarak muhafaza etmeniz gereken tarhanaların hafif nemli bir ortamda kalması gerekmektedir. Bu detaylara dikkat ederseniz, muhafaza etmiş olduğunuz tarhanada bakteri oluşumu gerçekleşmeyecek ve böceklenme ya da güvelenme sorunu ile karşı karşıya kalmayacaksınız.
Tarhanaları aynı zamanda kuru bez torbalarda da saklayabilirsiniz Bu şekilde tarhanalarınız sürekli olarak havalanacaktır ve bakteri oluşumu engellenmiş olacaktır. bakteri oluşumunun bu şekilde engellenmesi sayesinde de böceklenme ya da güvelenme gibi can sıkıcı durumlar ile karşı karşıya kalmamış olacaksınız. Ancak bez torbalar içerisinde saklamış olduğunuz tarhanaların kesinlikle hafifi nemli ortamlarda kalması gerekmektedir. Bu yüzden de tarhanaları sakladığınız yerlere dikkat emeli ve düzenli olarak tarhanalarınızı kontrol etmelisiniz. Bütün bunlara ek olarak tarhanaların direkt olarak güneş ışıklarına maruz kalmaması gerekiyor. Bu yüzden de tarhanaları hafif nemli ve karanlık ortamlarda saklamanız gerekmektedir.
Böceklenen tarhana kullanılabilir mi?
Tarhana ve bakliyatların böceklenmesi, oldukça can sıkıcı bir durum olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların en merak ettiği konulardan biri de böceklenen tarhananın kullanılabilmesi ya da kullanılamaması. Belirli detayların ortaya çıkması ile birlikte tarhanaların böceklendiği görülebilmektedir. Tarhanaların böceklenmesinin ardından yapabileceğiniz bazı uygulamalar var. Bu uygulamalardan en çok bilineni ise böceklenmiş olan tarhana içerisine defne yaprağı ya da adaçayı bitkilerinden yerleştirmek. Bu tür bir uygulama sayesine böceklenmiş ola tarhanaları, böceklerden ve güvelerden arındırabilirsiniz. Bununla birlikte böceklerden ve güvelerden arındırmış olduğunuz bütün bakliyatları, gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Ancak kesinlikle tamamen böceklerden ve güvelerden arındırmanız gerekiyor. Çünkü bu tür bakliyatların böceklenmesinin ana nedeni, bakliyat ürünlerinde bakterilerin üremesi. Ancak böceklerden arındırdığınız anda bu bakteriler de tarhana ve diğer bakliyatları tüketebiliyorsunuz.
Tarhana çorbası besin değerleri nedir?
Bir orta boy porsiyon tarhana çorbası, yaklaşık olarak 151 kaloridir. Ancak oldukça besleyici bir besin olan tarhan çorbası, bağışıklık sistemimizi güçlendiren vitamin ve minerallere ev sahipliği yapmaktadır. Bu yüzden de uzmanlar, soğuk kış günlerinde nezle ve grip gibi hastalıklardan kendimizi koruyabilmek için kesinlikle tarhana çorbası tüketilmesi gerektiğini dile getirmekteler. 1 orta boy porsiyon tarhana çorbasının besin değerleri şu şekildedir:
100 gram | 1 Porsiyon (Orta) | |
Karbonhidrat (g) | 4.99 | 12.47 |
Protein (g) | 2.3 | 5.75 |
Yağ (g) | 3.29 | 8.22 |
Lif (g) | 0.56 | 1.4 |
Kolesterol (mg) | 10.83 | 27.09 |
Sodyum (mg) | 197.07 | 492.68 |
Potasyum (mg) | 142.1 | 355.26 |
Kalsiyum (mg) | 78.4 | 196.01 |
Vitamin A (iu) | 44.16 | 110.41 |
Vitamin C (mg) | 06.03 | 15.07 |
Demir | 0.5 | 1.25 |