Kendin yap etkinliklerinin popüler olması ile birlikte insanlar, ellerindeki birçok şeyi boyamak için can atmaya başladı. Bu boyama işlemleri arasında ise en çok su kabağı boyama işlemleri rağbet görmektedir. Hobi ve el sanatları aktivitelerinin bu kadar popülerleşmesi, birçok insanı bu kolay etkinlikleri yapmaya itmeye başladı. Bu hobi ve el sanatları sayesinde insanlar, hazır olan eşyalar yerine artık kendilerinin istediği şekilde hazırladığı ürünleri kullanmayı dava çok istiyor. Su kabağı boyamada bu hobi ve el sanatları arasındaki yerini almaktadır. Bu yazımızda sizlere, su kabağı boyamanın nasıl yapılabileceğinden bahsettik.
Su kabağı nedir?
Su kabağı boyama adımlarını öğrenmeden önce su kabağının ne olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Su kabağı, kabakgiller familyasına ait olan bir yıllık bir bitki türüdür. Alt kısmının geniş üst kısmının ise ince uzun olması ile bilinmektedir. Su kabağı denmesinin sebebi ise eski çağlarda insanların bu bitkilerin iç kısmını boşlatıp, su doldurmak için kullanmaları idi. Daha çok sarı, turuncu ve yeşil tonlarında olan bu bitki türü şimdilerde boyama sanatlarında en çok rağbet gören malzemeler arasında yerini almaktadır.
Su kabağı nasıl boyanır?
Videolu anlatım: Su Kabağı Boyama – Su Kabağı Nasıl Boyanır? – Su Kabağı Süsleme
Su kabağı boyama işleminden önce belirli malzemeleri temin etmeniz gerekiyor. Son dönemlerde boyama sanatlarının en çok tercih edilen ürünlerinden biri olan su kabağı için klasik su boyaları, maalesef işe yaramıyor. Su kabağı boyamak için öncelikle akrilik boya ya da sedefli metalik boyalara ihtiyaç duymaktasınız. Metalik boyalar, tamamen tercihe bağlı bir şekilde kullanılabilir. Ancak su kabağındaki boyaların güzel ve kalıcı olması için kesinlikle akrilik boyaya ihtiyaç duyacaksınız.
Eğer su kabağı boyama sırasında belirli adımları takip ederseniz, estetik açısınan harika ürüneler ortaya oyabilir ve kendinizi boyama konusunda bir hayli geliştirebilirsiniz. Su kabağı boyama işleminden önce alınması gereklilen bazı malzemeler mevcut. Su kabağı boyama işlemi sırasında kullanılan malzemelerin listesi şu şekildedir:
- Akrilik boya
- Zemin ve sert yüzeylere uygun boyama fırçası
- Süsleme için ince uçlu boyama fırçası
- Zımpara
- Vernik
Bu beş malzemenin su kabağı boyaması için temin edilmesi elzemdir. Ancak siz kendi estetik kaygılarınıza göre farklı boyama tekniklerini uygulamak isterseniz, işinize yarayacak olan malzmeleri tercih edebilirsiniz. Su kabağı boyamak için gerekli olan bazı uygulama adımları mevcut.bu adımları doğru uygulamak ise oldukça önemli. Su kabağı boyama adımları şu şekildedir:
- Öncelikle su kabağı için almış olduğunuz akrilik boyanın hazırlanması gerekiyor. Akrilik boya, normalde çok yoğun kıvamda bir boyadır. Bu yüzden de su veya tiner yardımı ile bu boyanın seyreltilmesi gerekiyor. Ancak bunu ölçülü bir şekilde yapmanız gerekiyor. Akrilik boyanın bir miktar yoğun kalması önemli bir durum. Aksi halde çok fazla seyreltilmiş olan akrilik boyanın kapatma özelliği düşecektir.
- Boyamızı hazırladıktan sonra su kabağının da boyama işlemine hazır hale getirilmesi gerekiyor. öncelikle kulanacağınız su kabağı üzerinde çatlaklar varsa, bu çatlaklar doldurulması ve pürüzlü alanlar da bir adet zımpara yardımı ile pürüzsüzleştirilmeli. Daha sonra ise kullanacağınız su kabağının üzerindeki toz ve kirler temizlenerek, boyama işlemine hazır hale getirilmeli.
- Boyalar ve su kabağını hazır hel getirdikten sonra ilk katın boyama işlemine geçebilirsiniz. Bunun için kullanacağınız sünger fırça veya zemine uygun bir fırça suya batırılır. Daha sonra peçete yardımı ile fazla su alınır ve ilk katın boyası atılır. İlk katın boyası atıldıktan sonra ise 20 ila 30 dakika kadar ilk kat boyasının kuruması beklenir. Su kabağındaki ilk kat boyanın tamamiyle kurumasının ardından da bir adet zımpara yardımı ile pürüzler temizlenir.
- Zımpara ile ilk kat boyadaki pürüzlerin giderilmesinin ardından, ikinci kat boya da atılır ve tekrardan kurumaya bırakılır.
- İkinci kat boyanın da kurumasının ardından da sıra süslemeye gelecek. Süsleme için ince uçlu fırçaları tercih edebilirsiniz. Sslemenizin ilk önce kontur (kenar, dış çizgi) kısımlarının çizilmesi, ardından da iç kısımlarının renklendirilmesi yöntemi ile daha kolay su kabağı boyama yapabilirsiniz.
- Süslemenizi de istediğiniz gibi tamamladıktan sonra kurumaya bırakın. En sonunda ise cilalama işlemi geliyor. Bu işlem sırasında su kabağınızın parlak ya da mat bir görünüm alacağını belirlemeniz ve cilayı da bu şekilde yapmanız gerekiyor.
Bütün bu adımları doğru bir şekilde uygulayabilirseniz, kolaylıkla su kabağı boyama işlemlerini yapabilirsiniz.