Daha çok kahvaltılarda tercih edilen ama öğle ve akşamda tüketilebilecek az malzemeyle yapılan ve hafif bir öğün olan bu tarifin çok güzel bir tadı var. Yemekte soğan yemeyenlerin bile tercih ettiği Soğanlı Yumurtalı Mıhlama tarifi pratik bir şekilde çok fazla aşaması olmadan hazırlanabilir.
Herkesin evinde pişirmesi gereken ve günümüze saraylardan gelen bu yiyecek oldukça köklü bir geçmişe sahip. Yöreden yöreye farklı isimlerle bilinse de tadı, lezzeti hiç değişmeyen hem ara öğün hem de akşam beş çayında yenebilir.
İçinde bulunan malzemelerin organik olmasından dolayı hem yararlı hem lezzetli olan bu tarif büyük küçük herkesin tüketmesi gereken bir yemek. Sıcak bir şekilde ister çay yanında ister soğuk içeceklerin yanında tüketilebilir.
Malzemeler
- 5-6 adet büyük boy soğan
- 5 adet yumurta (kişi sayısına göre)
- 1/2 (yarım) sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz
- Kırmızıbiber
- 2 su bardağı su
- 2 adet domates
Soğanlı yumurtalı mıhlama yapılışı
Derin ve yapışmaz bir tavada sıvı yağ, tercih edilirse tereyağı eritilir. 5-6 adet soğan yemeklik doğranıp tavaya ilave edilir. Orta ateşte sürekli karıştırarak soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Yaklaşık üç dört dakika boyunca kavurduktan sonra bir yemek kaşığı domates salçası veya istediğiniz herhangi bir salçayı ilave edebilirsiniz. Daha sonrasında Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük küpler halinde öncesinde kavurduğumuz soğanın üzerine koyun ya da isteğe göre domatesi rendeleyebilirsiniz. Üç dakika daha kavurmaya devam ediniz.
Sonrasında yarım su bardağı sıcak suyu ilave ederek karıştırılıp kapağı kapatılır. Kısık ateşte yemek beş dakika pişmeye bırakılır.
Yemek piştikten sonra tuz ilave edilir ve öncesinde dolaptan çıkarıp oda sıcaklığında dinlendirdiğiniz yumurtaları üzerine kırıp baharatları eklenir. Yumurtaları kırarken soğanların aralarını açıp yumurtalar için küçük boşluklar bırakabilirsiniz.
Dilerseniz kendi damak tadınıza göre baharat eklemesi yapabilirsiniz. Daha Sonrasında yumurtlar da piştiğinde servise hazır hale gelir.
Video: SOĞAN MIHLAMASI SARAYLARDAN GELEN BOMBA BİR KAHVALTILIK #Soğanmıhlaması #kurusoğan #yemek #kahva
Soğanlı yumurtalı mıhlama püf noktası
Yemek pişerken tencerenin kapağını sık sık açmayın ve yumurtaları direkt dolaptan çıkarıp yemeğinize kırmayın.
Hazırlama süresi
10 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Kişi sayısı
5 kişilik