Sakız ya da diğer adıyla çiklet, kısa şeritli aromalı bir üründür.
Sakızın Tarihçesi
Sakıza dair en eski izler, eski Yunanlılar ve Kızılderililere aittir. Ağaçlardaki reçineleri baharatlayarak çiğnemişlerdir. Sakız, tarihin en eski şekerlerinden biridir. Başlarda ağız temizliğinde kullanılan sakızın, sonraları bazı tıbbi niteliklere de sahip olduğu anlaşılmıştır. Sakızı bulan kişi Curtis’tir. 1848 yılında ağaç reçinesinden denemeler yaptı. Bu denemeler sonucunda lastik gibi uzayan ve yumuşak bir madde elde etti. Sonraları aromalar ekledi ve ilerleyen yıllarda da ilk büyük sakız üretim tesisini açtı.
Bu tesise ‘Curtis Sakız Fabrikası’ ismini verdi. Özellikle fiyatının ucuz olmasının dünya genelinde çok satan bir şeker olmasında rolü büyüktür. 1890- 1950’li yıllara gelindiğinde ise Chicago merkezli ve bugün de hala en büyük sakız firması olan ‘Wrigley’ şirketi kuruldu. Çiklet yirminci yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. 1906 yılına gelindiğinde ise Fleer çikletin mucididir. Bazı kusurlar nedeniyle satışı olmamıştır. Bu kusurları biraz olsun düzelterek ortaya daha iyi bir ürün koyan ise Walter Diemer olmuştur.
Sakızın Faydaları
Günümüzde bir sürü çeşit ve aromada çikletlerden, tıbbi amaçlı kullanılan çikletlere kadar birçok çeşit çiklet vardır. Ağız sağlığı için oldukça faydalı olan çikletlerin, dişleri yeni çıkan çocuklara verildiği zaman diş etlerini güçlendirdiği anlaşılmıştır.
Sakız Üretim Aşamaları
Sakız, ağaçların reçinesinden üretilir. Bu ağacın adı Manolkara Zapota’dır. Ağaçtaki lateks denilen madde bazı yollarla temizlenir. İçerisine tatlandırıcı, aroma, nişasta ve koku vericiler eklenir. Şeker oranı fazladır ve diş çürüklerine sebebiyet verir bu nedenle küçük çocuklara verilmesi tavsiye edilmez. Eskiden daha çok ağaç reçinesinden üretilirken günümüzde reçine kullanımının yerini sentetikler ve plastik kauçuk maddeler almıştır.
Sakız üretim aşamaları ise şöyledir:
- Öncelikle sakız hamuru yapılır.
- Daha sonra bu hamura renk verici ve aroma eklenir.
- Bu karışıma tat vermek için glikoz şurubu eklenir.
- Üzüm şekeri eklenir ve hızlı bir şekilde karıştırılır. Karışımın ekmek hamuru kıvamını alması hazır olduğunu gösterir.
- Bu hamurlar şerit halinde kesilir.
- Püskürtücü makinelerine yollanır ve balonlu sakız olması için tekrar şeritler halinde kesilir.
- En son püskürtücü makinelerden çıkan sakızlar soğutularak paketlenir. Sakızlar hazırdır.
İzleyin: Sadece 2 malzemeyle evde organik sakız yapalım
Sadece iki malzemeyle kendi sakızımızı yapalım 😉 çocuklarımıza gönül rahatlığıyla verebileceğimiz doğal maddelerden sakız yapıyoruz… sizde evde deneyip yorumlarınızı benimle paylaşırsanız harika olur…