Reçine lekesi, temizliği en zor leke türlerinden biridir. Bu lekeleri çıkarmak için başta hızlı bir şekilde hareket edebilebilmesi lazım. reçine lekesine ne kadar hızlı bir şekilde davranırsanız, o kadar kolay bir şekilde temizliğini sağlayabilirsiniz. Ancak kurumuş olan reçine lekelerini çıkarmak oldukça zor bir işlemdir. Fakat bazı yöntemler sayesinde kolaylıkla kurumuş reçine lekelerini bile çıkartmanız mümkün. Fakat bu yöntemleri uygularken dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü bu yöntemleri yanlış bir şekilde uygularsanız, kıyafetlerinize zarar verebilirsiniz. Bu yazımızda sizlere, reçine lekesini kolayca söküp atabileceğiniz birkaç farklı yöntem anlattık.
Reçine lekesi nasıl çıkar?
Videolu anlatım: HOW TO CLEAN THE RESİN & REÇİNE NASIL TEMİZLENİR
Reçine lekesi çıkarmak oldukça zorlu bir işlemdir. Bu yüzden de bu tür lekeleri çıkartmak için oldukça güçlü kimyasallara başvuruyoruz. fakat bu tür kimyasal maddeler, kıyafetlerinize ya da size zarar verebilir. Ancak bazı doğal yöntemler sayesinde en azından kendinize zarar vermeden reçine lekesini çıkartabilmeniz mümkün. Gelin hep birlikte reçine lekesini nasıl doğal yöntemler ile çıkartabileceğinizi inceleyelim.
Hızlı müdahale önemli
Reçine lekesini tamamen ve kolay bir şekilde çıkartmak istiyorsanız, kesinlikle lekeye erkenden müdahale etmeniz gerekiyor. Bu sayede reçine lekesi bulaştığı yerde kurumadan çıkacaktır. reçine lekesi bulaşmış olan bölgeye ilk müdahale, nemli bir bez ile olmalı. Nemli bez sayesinde bulaşan bölgedeki fazla reçineyi temizleyebilirsiniz. Bu sayede ileride anlatacağım işlemler sayesinde çok daha kolay bir şekilde reçine lekesini ortadan kaldıracaksınızdır. Reçine lekesine ilk müdahale, diğer yöntemlerin uygulanabilmesini daha kolay bir hale getirecektir.
Sıcak su yöntemi
Bu yöntem sayesinde kıyafetinize bulaşmış olan reçineyi ilk önce çözdürecek, daha sonra ise lekeyi ovalayarak kolaylıkla çıkartabileceksiniz. Öncelikle bir finacan sıcak suyu kaynatın. Daha sonra 5 dakika kadar bekleyin kaynatmış olduğunuz sıcak suyu reçine lekesinin üzerine dökün. Yaklaşık 5 dakika daha reçine lekesinin çözünmesi için bekleyin. Leke çözündükten sonra ise bir bulaşık süngeri yardımı ile reçineyi ovalayarak çıkartın. Bu yöntem sayesinde herhangi bir temizlik ürünü kullanmadan, kolaylıkla reçine lekesinden kurtulabilirsiniz.
Karbonat yöntemi
Karbonat yöntemi, daha çok açık renkli kıyafetler için etkili olacak bir yöntemdir. Çünkü koyu renkli kıyafetlere bu uygulamanın yapılması, bu tür kıyafetlerde karbonat lekesi kalmasına neden olabilir. Açık renkli kıyafetlerdeki reçine lekesini çıkartabilmek için öncelikle uygun bir karıştırma kabı içerisine karbonatı alın. Daha sonra ise yeterli miktarda su ekleyin ve karbonatı macun haline getirin. Daha sonra hazırlamış olduğunuz bu karbonat macununu reçine lekesinin üzerine sürün. Çok fazla sürerseniz, kıyafetinize zarar verebilirsiniz. Bu yüzden çok az bir miktar sürdüğünüzden emin olun. karbonat macununu reçine lekesinin üzerine sürdükten sonra 1 saat kadar bekleyin. Sürenin sonunda ise bir bez yardımı ile lekeyi ovalayarak, kolaylıkla söküp atabilirsiniz.
Buz yöntemi
Sıcak su yönteminden sonra buz yöntemini anlatmak birazcık absürt kaçabilir. Ancak buz yöntemi de en az sıcak su yöntemi kadar etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkarmaktadır. Bu yöntemi uygulamak için öncelikle reçine lekesinin büyüklüğü kadar bir buz kalıbını reçine lekesinin üzerine koyun. Bu sayede kıyafete ya da herhangi bir yere bulaşmış olan reçine lekesini dondurmuş olacaksınız. Daha sonra ise donan bu reçine lekesini, bir kaşık yardımı ile kazıyarak çıkartabilirsiniz.
Aseton yöntemi
Kadınların sıklıkla kullanmış olduğu aseton, genellikle evlerde ojeleri çıkartmak için kullanılmaktadır. Ancak aseton yardımı ile kıyafetlere ya da halıya bulaşmış olan reçine lekelerini de çıkartabilmeniz mümkün. Bunun için birazcık aseton ve birkaç parça pamuğa ihtiyacınız olacak. Ancak bu yöntemi daha çok beyaz kıyafetler için uygulamanızı öneririz. Çünkü asetonun içerisindeki kimyasal maddeler, sileceğiniz bölgedeki kumaşın renginin atmasına neden olabilir. Aseton ile reçine lekesini çıkartmak için tıpkı oje çıkartır gibi pamuk üzerine aseton dökün. Daha sonra ise pres yaparak asetonlu pamuğu reçine lekesinin üzerinde gezdirin. Daha sonra ise tekraradan aynı şekilde reçine lekesinin üzerini nazik bir şekilde ovalayarak reçine lekesini çıkartın.