Bacaklarda yanma hissi, her insanda görülebilen bir hastalığın belirtisi olabilir. Genellikle sinir sistemi sorunlarından kaynaklanan bu durum, “huzursuz bacak sendromu” olarak adlandırılmaktadır. Sadece bacaklarda değil aynı zamanda kollarda da görülebilen bu hastalıkta kaşıntı, ürperme, ağrı, yanma ve karıncalanma gibi durumlar gözlemlenebilmektedir. Huzursuz bacak sendromu, bazen kaslarda yaşanan kramplar ile karıştırılabilmektedir. Ek olarak ise bacaklardaki yaşanan yanma ya da uyuşma hissiyatı, kişinin psikolojik olarak düşüşte olduğu bir dönem dolayısı ile görülebilmektedir. Genellikle bu tür yaşayan bireylerin, bir psikolog ile görüşmesi ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulaması gerekmektedir. Bu yazımızda sizlere, psikolojik olarak gerçekeleşebilen bacaklardaki yanma hissiyatının nedenlerinden bahsedeceğiz.
Psikolojik olarak bacaklarda yanma hissiyatı olur mu?
İnsanların en merak ettiği konulardan biri de bacaklarda veya vücudun herhangi bir bölgesinde psikolojik olarak yanma hissiyatının yaşanabileceği ya da yaşanamayacağı. Psikolojik bazı nedenlerden dolayı, vodumuzda fiziksel tepkimeler oluşur. Bu fiziksel belirtiler, genellikle vücutta yanma veya kaşıntı gibi durumlar olabilmektedir. Birçok kişi bu gibi semptomları fiziksel bir hastalık olarak görmektedir. Ancak yapılan bazı çalışmalar, bu durumun aksinin de olabileceğini gösteriyor. Özellikle anksiyete gibi durumlarda bacaklarda yanma hissiyatı görülmektedir. Ayrıca sadece yanma hissiyatı değil, aynı zamanda karıncalanma ve kaşınma gibi durumlar da görülebilmektedir.
Psikolojik durumlardan oluşan yanma hissiyatı ne kadar sürer?
Psikolojik nedenlerden dolayı bacaklarda veya vücudun diğer bölgelerinde kaşınma, yanma ve uyuşma gibi rahatsızlıkla görülebilmektedir. Bu rahatsızlıklar eğer psikolojik bir durumdan ortaya çıktıysa, geçmesi de psikolojik olarak düzeldikten sonrasına kalır. Bu durumun süresi ise kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Bu gibi durumların gözlemlenmesi durumunda direkt olarak bir uzmana başvurmalı ve uygun tedavi yöntemleri aranmalıdır. Eğer düzgün bir şekilde bu durum tedavi edilemezse, kişinin yaşam kalitesi olumsuz etkilenebilmektedir.
Psikolojik nedenlerden oluşan bacaklardaki yanma hissiyatı ilaçsız geçer mi?
İnsanların en merak ettiği konulardan bir diğer ise psikolojik nedenlerden dolayı oluşabilen bu bacaklardaki yanma veya karıncalanma hissiyatının ilaçsız geçebilip geçemeyeceği. Psikolojik nedenlerden dolayı bu tür bir rahatsızlık olma durumunda kişiye uygulanacak psikoterapi oldukça önemli. Terapi sonunda ise hastalarda kalıcı iyileşmele görülebilmektedir. Psikolojik nedenlerden dolayı oluşmuş olan bu gibi durumlarda danışanın öncelikle fiziksel bulguları doğru bir şekilde tanımlaması gerekiyor. Daha sonra ise danışan, düzgün bir yaklaşım ile kişinin bu psikolojik durumunu düzgün bir şekilde tedavi etmeye çalışmalı.
Uyuşma ve karıncalanma hissiyatı yaşan kişinin hangi doktor ile görüşmesi gerekir?
Bacaklarda yaşana yanma veya karıncalanma hissinin oluşmuş olduğu esnada kişinin öncelikle bir uzman ile görüşmesi gerekiyor. Çünkü bu tür belirtiler, ciddi bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Fakata hastanın yaşamış olduğu bu rahatsızlığın fiziksel değil de psikolojik bir nedenden kaynaklandığı görüldüğünde ise öncelikle bir psikoloğa yönlendirilmeli. Daha sonra psikolog ise kişinin şikayetlerini dinler ve gerekli gördüğü zaman ise psikoterapiye başlar. Bu tür bir tedavi yöntemi sayesinde bu hastalıktan muzdarip olan binlerce insan, bacaklarında veya vücutlarındaki herhangi bir yanma hissiyatını kolayca ortadan kaldırabildi ve kalıcı çözümler ile yaşamına devam ediyor.
Huzursuz bacak sendromu nedir?
Yaygın olarak görülmekte olan bir sinir sistemi hastalıklarından biri olan huzursuz bacak sendromu, kadınlarda veya erkeklerde sık sık rastlanılan bir durumdur. Huzursuz bacak sendromu olarak adlandırılsa da bu hastalık sadece bacaklarda değil, bazı durumlarda kol bölgesinde de ortaya çıkabilir. Huzursuz bacak sendromu her yaştan insanda görülebilen bir rahatsızlıktır. Ancak huzursuz bacak sendromu yüzünden oluşabilecek olan rahatsızlıklar, yaş ilerledikçe şiddetlenmektedir. Huzursuz bacak sendromu, genellikle gece saatlerinde ve bireyin dinlenme durumunda artış gösterir. Bu gibi durumlarda görülen bu rahatsızlık da kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu durumdan muzdarip olan kişiler, genellikle önleyemedikleri bir hareket etme isteğinden şikayetçi olmaktalar. Gece saatlerinde ortaya çıkabilen bu rahatsızlık nedeni ile huzursuz bacak sendromu olan bireylerde uyku problemleri baş gösterebilir.