Türk kültüründe börek, oldukça geniş bir alana sahip. Bu yüzden de ülkemizin hemen hemen her yöresinde farklı tarzlarda börek çeşitleri bulunuyor. Bu böreklerin ortak noktası ise, birbirlerinden lezzetli olması. Bazı böreklerin iç harçları çok spesifik olduğu için herkes tarafından sevilmiyor olabilir. Ancak bu yazımızda anlatacağımız peynirli böreklerin tadına doyamayacaksınız. Herkes peynirli böreği sever. Bu yazımızda sizlere, peynirli böreğin nasıl yapılabileceğini anlattık. Çıtır ıtır peynirli börek yapabilmek için şu malzemelere ihtiyaç duyacaksınız:
- 30 adet baklavalık yufka
Sosu için
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı süt
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta akı
İçi için
- 350 gram peynir
- Bir tutam maydanoz
- 1 çay kaşığı pul biber
Üzeri için
- Yumurta sarısı
- Susam
- Çörek otu
Peynirli börek nasıl hazırlanır?
Videolu anlatım: AŞIRI KOLAY👌🏻😍 Çıtır Çıtır Peynirli Börek Tarifi (Baklavalık Yufkadan)
Peynirli börek hazırlayabilmek için öncelikle yufkaları ıslatmak için kullanacağımız sosu hazırlamak gerekiyor. Bunun için uygun bir karıştırma kabı içerisine 1 su bardağı yoğurt, yarım su bardağı süt, yarım su bardağı sıvı yağ ve sarısını böreğimizin üzeri için ayırmış olduğumuz 1 adet yumurtanın akını ekleyelim. Daha sonra ise karıştırma kabımıza eklemiş olduğumuz bu malzemeleri güzel bir şekilde, köpük köpük oluncaya dek çırpalım.
Böreğimizin sosunu hazırladıktan sonra ise böreğimizin peynirli iç harcını hazırlamamız gerekiyor. Bunun için 350 gram peyniri çatal yardımı ile güzelce ezelim. Ardından bir kap içerisine alalım ve ince bir şekilde kıydığımız 1 tutam maydanoz ve 1 çay kaşığı pul biberi de böreğimizin harcına ekleyelim. Böreğin iç harcını bu şekilde hazırladıktan sonra ise 2 adet baklavalık yufkamızı tezgah üzerine alalım. Yufkaların üzerine ise hazırlamış olduğumuz sosu, bir adet yağlama fırçası yardımı ile sürelim.
Yufkamızın her tarafı güzel bir şekilde soslandıktan sonra tekrardan başka yufkaları da tezgaha alalım ve onları da aynı şekilde soslayalım. Kalan iki yufkayı da aynı şekilde soslayalım ve bu şekilde 6 adet yufkayı da ikişer biçimde soslamış olacağız. Yufkalarımızın uzun kenarına hazırlamış olduğumuz peynirli iç harcı serelim. Daha sonra ise peyniri elimiz ile yaylım ve düzeltelim. Peynirli iç harcı düzelttikten sonra ise yufkalarımızın kenarından başlayalım ve rulo halinde saralım. Hazırladığımız ruloları da bir bıçak yardımı ile 4 eşit parçaya bölelim.
Bütün börekleri bu şekilde hazırladıktan sonra ise böreklerimizin üzerine yumurta sarısı, susam ve çörek otu serpelim. Bu işlemleri de yaptıktan sonra böreklerimizi tepsiye alalım ve ardından da 180 derecede ısınmış olan fırınımıza börekleri atalım. Yaklaşık olar 40 ya da 45 dakika kadar da böreklerin pişmesini bekleyelim. Böreklerimiz piştikten sonra ise ilk sıcaklıkları çıkınca servis edebilirisiniz. Şimdiden afiyet olsun.