Daha çok Güneydoğu Anadolu ve Gaziantep yöresinde yapılan patlıcan yemekleri ülkemizin dört bir yanında keyifle tüketiliyor. Bu patlıcan yemeklerini yapmak ise diğer yemeklerin hazırlanışına göre daha zor olarak tanımlanıyor. Ancak nefis ve kolay hazırlana patlıcan yemekleri tarifleri de var. Geleneksel tariflerimizden patlıcan kapama yemeğini hem kolayca hazırlamak hem de keyifle tüketmek isteyenler için patlıcan kapama hazırlamanın püf noktaları ve patlıcan kapama tarifini sizler için araştırdık.
Patlıcan kapama nasıl yapılır?
Patlıcan yemeklerinin hazırlanışı çoğu yemeğin hazırlanışından daha zor olarak tanımlanır. Çünkü bazı yemekler tavada bazıları ise fırında pişerken karnıyarık ve patlıcan kapama gibi patlıcan yemekleri hem tavada hem de fırında hazırlama aşamalarından geçen yemekler arasında yer alıyor. Enfes patlıcan kapama tarifi ve patlıcan kapama yemeği hazırlamanın püf noktaları ise şu şekilde:
Malzemeler
- 500 gr kuşbaşı et
- 1 diş sarımsak
- 1 adet soğan
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- 4 adet patlıcan
- 2 adet patates
- 2 adet domates
- 1 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı
Nefis bir patlıcan kapama hazırlamak için ilk olarak 500 gram olarak hazırladığınız kuşbaşı etleri bir tencereye alın ve etler suyunu çekene kadar kavurun. Hemen ardından ezilmiş sarımsak ile yemeklik şekilde doğranmış soğan, yeşil biber ve kırmızı biberi tencereye ekleyerek kavurma işlemine devam edin. Son olarak bu tencereye salça, tuz, karabiber ve pul biberi de ekleyerek iyice karıştırın ve kavrulmaya bırakın. Daha sonra 4 adet patlıcanı ince uzun olacak şekilde dilimlere ayırın ve karnıyarık patlıcan kızartır gibi bu patlıcanları kızartın. Kızaran patlıcanları kelepçeli bir kalıba alın ve yan yana, kenarları dışarı doğru sarkacak şekilde dizin. Ardından patatesler ince ince ve yuvarlak şekilde dilimleyin. Dilimlediğiniz patateslerin yarısını da kelepçeli kalıbın tabanına yayın. Daha sonra kavurduğunuz etleri de patateslerin üzerine dökün ve tabanı kaplayacak şekilde yayın. Ardından 2 adet domates rendeleyin ve sotelenmiş etin üzerine dökün. Daha sonra su bardağı sıcak su ekleyin. Son olarak dilimlenmiş patateslerin kalan yarısını da üzerine dizin. Bu işlemlerden sonra patlıcanların kenarlara sarkan kısımlarını malzemelerin üzerine doru kapatın. Önceden 200 dereceye ayarlanmış ve ısınmış fırına yemeğinizi koyarak pişmesini bekleyin. Üzeri güzelce kızarana kadar pişirdikten sonra yemeğinizi fırından alabilir ve servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
VİDEO: İŞTE İFTARIN YILDIZI 🔥 PATLICAN KAPAMA | Akşama Değişik Ne Pişirsem? #4
Patlıcan kapama hazırlarken bunları da deneyebilirsiniz
Patlıcan kapama yemeğini ahırlarken dilerseniz kullandığınız malzemelerde değişikliğe gidebilirsiniz. Kırmızı et sevmeyenler için bu tarifte kuşbaşı et yerine sotelenmiş tavuk eti de kullanılabilir. Aynı zamanda domates rendelemek yerine domates salçası ve biber salçasını karıştırıp sıcak ile birlikte sos olarak da kullanabilirsiniz. Ya da domatesleri de patatesler gibi yuvarlak filimler halinde dizebilirsiniz. Ayrıca yeşil ve kırmızı biberlerde de tercihinize göre değişiklik yapabilirsiniz.