Uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilen, antioksidan özelliği yüksek olan her derde deva pancar bitkisini sizler için ele aldık. Kendi içinde kırmızı ve şeker pancarı olarak ikiye ayrılır, tüketimi için farklı yollar mevcuttur. Pancar yemeği, pancar turşusu, pancar pekmezi bunlardan birkaçıdır. Ne şekilde tüketirseniz tüketin sağlığa olan faydaları tartışılmaz. Tüketimi en yaygın olan şekli pancar pekmezidir diyebiliriz. Faydaları ise saymakla bitmez, biz de sizler için bu pekmezin faydalarını, nasıl yapıldığını araştırdık.
Şeker pancarı, pancar pekmezinin yapımında kullanılır. İçerisinde yer alan demir kansızlık sorununuzun çözümü olacak. Ayrıca kış aylarını enerji dolu geçirmek istiyorsanız pancar pekmezi iyi bir tercih olacaktır. Özellikle sporcular bu yönüyle sıkça tercih eder. Aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de destekler. İçerisinde A,B.C vitaminleri ve minareller barındırır, bu sayede kan yapıcıdır. Kış aylarında düşen bağışıklık sistemimizi güçlendirir, gribal enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Yeni doğum yapanlar mutlaka kullanmalıdır, sütü artırır. Genel olarak mide rahatsızlıklarının da devasıdır. Günlük kalsiyum, demir ve potasyum ihtiyacını karşılar. Halsizliği giderir, üşümenizi engeller. Uzmanlar tarafından sürekli tavsiye edilen bir besindir, şeker yerine kullanılması tavsiye edilir.
Nasıl kullanılmalı?
Pancar pekmezi gündelik olarak tüketilmesi tavsiye edilen yiyeceklerdendir. Ancak fazla tüketilmemesine de dikkat edilmelidir. Uzmanlar yetişkinler için günde 1 ila 2 yemek kaşığı, çocuklar içinse 1 ila 2 tatlı kaşığı olarak tüketilmesini öneriyor. Tadını yoğun bulan ve doğrudan tüketmek istemeyenler içinse tatlı ve salata tarifleri mevcut. Tatlılarda şeker yerine kullanabilir, salata soslarına ekleyerek pekmezin ağır tadından kurtulabilirsiniz.
Şekerpancarı, ülkemizde şeker üretiminde kullanılmakta ve tüm Türkiye’nin sulak bölgelerinde üretilebilmektedir. Şekerpancarından üretilen pancar pekmezi özellikle kırsal kesimlerde üretilen ve üretiminde geleneksel yöntemlerin kullanıldığı yöresel bir pekmez çeşididir. Üretiminde geleneksel yöntemlerin pekmezin besin değerinde azalmalara neden olurken hidroksimetilfurfural (HMF) gibi insan sağlığına zararlı ürünlerin fazla miktarda birikmesine neden olmaktadır. Bu çalımada pancar pekmezinin üretim aamaları ve bazı bileimleri üzerinde durulmuştur.
Hangi hastalıklara iyi gelir?
Birçok derdin devası olan pancar pekmezi en başta kansızlık sorunun çözümüdür. Bu pekmezin içinde yoğun bulunan demir minerali sayesinde kansızlığa iyi gelir. Sadece kansızlık değil kansızlık sonrası oluşabilecek kötü sonuçları da önler. İlik kanserine karşı korur. Kış aylarının vazgeçilmezi pancar pekmezi soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklara karşı bağışıklığınızı güçlendirir. Aynı zamanda bu hastalıklara yakalandığınızda hızla iyileşmenize yardımcı olur. Mide ve bağırsak sağlığına da son derece iyi gelen pancar pekmezinin genel vücut sağlığını koruyabilmesi için günde en az bir kaşık kullanılması gereklidir.
Pancar pekmezi tarifi
Şeker pancarlarını iyice yıkayıp temizledikten sonra soyun. Ardından katı meyve sıkacağı yardımıyla pancarları sıkın ve suyunu tencereye boşaltın. Üzerine bir miktar su ekleyin ve kaynatmaya başlayın. Yaklaşık 7-8 saat kaynattığınız pancar suyunu tülbent yardımıyla üç kez süzün. Son olarak bir kavanoza alıp ağzını sıkıca kapatmalısınız. İşte her derde deva pancar pekmeziniz hazır! 3 kilogram şeker pancarı kullanarak 250 gram pekmez elde edebilirsiniz.