Doğa ile iç içe olmak ve doğal hayatı evlerine taşımak isteyenlerin tercih ettiği bazı çiçekler vardır. Bu çiçeklerin güzel görünümleri ve verdikleri doğal yaşam hissi sayesinde insanlar kendilerini şehrin içinde bile hala dolu dolu yaşıyor hissederler. Doğal yaşamı evlerine ve balkonlarına taşımak isteyenlerin bakımını yapmak üzere yetiştirdikleri bitkilerden biri de mor telgraf çiçeği olarak karşımıza çıkar. Mor telgraf çiçeğinin bakımının nasıl yapılacağını sizler için araştırdık.
Mor telgraf çiçeği nedir?
Mor telgraf çiçeği, kökeni Güney Amerika olan bir bitkidir. Çoğu zaman mor renkte çiçekler ile görüldüğü için mor telgraf çiçeği de denilmektedir. Daha nadir olarak yeşil renkte çiçeklerle görülen de bir bitkidir. Telgraf çiçeğinin dalları sarkmış bir şekilde durur. Her dalı saran oval yaprakları ile hoş bir süs bitkisi olarak kullanılır. Çoğu zaman iç mekan süs bitkisi olarak bilinse de, hava koşullarının 8 derece üzerinde olduğu ortamlarda dış mekan süs bitkisi olarak da bakımı yapılabilir. Ancak çoğu zaman hava koşullarının bitkiye zarar vermemesi açısından iç mekanda tercih edilir.
Mor telgraf çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Mor telgraf çiçeği gibi eşsiz görünüme sahip güzel çiçekleri yetiştirmek ve evlerinizde bir bahar esintisi yakalamak istediğiniz zaman, bu çiçeklerin bakımlarının nasıl yapıldığını bilmeniz gerekiyor. Doğru toprak seçmek, çiçeğin konumu ve sulaması hakkında her şeyi bilmek gibi detaylar çiçeğin uzun süre sağlıklı kalması açısından önemlidir. Mor telgraf çiçeğini evlerinde yetiştirmek isteyenler için işte mor telgraf çiçeği bakımı hakkında bilinmesi gerekenler:
Toprağı
Mor telgraf çiçeğinin bakımını yapmak isteyenlerin bilmesi gereken ilk detay çiçeğin geçirgen ve hafif gevşek toprakları sevdiğidir. Çoğu toprak türünde yetiştiriciliği gerçekleşse de mor telgraf çiçeğinin daha verimli bir şekilde büyümesi ve daha sağlıklı bir görünüme sahip olması için geçirgen, hafif gevşek topraklar gereklidir. Aynı zamanda toprağın altına drenaj kumu koymak da işe yarayacaktır.
Konumu ve güneş
Mor telgraf çiçeği çok güneşli alanları sevmez. Daha o yarı gölgeli alanlarda bakımının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aşırı güneş alan ya da çok soğuk alanlarda mor telgraf çiçeği solmaya ve çürümeye başlayacaktır. Bu nedenle sabah ve akşam güneşlerini direkt, gün arasında ise dolaylı olarak güneş alacağı bir yerde bekletilmesi en doğrusu olacaktır. Ilıman iklim bölgelerinde dış mekanda bakımı yapılabilir, hava sıcaklığının fark aralığı yüksek olan yerlerde ise iç mekan bitkisi olarak tercih edilmelidir.
Sulama
Mor telgraf çiçeği bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de çiçeği sulamasıdır. Mor telgraf çiçeğinin yaprakları dışarıdan direkt olarak su ile temas halinde olmamalı. Yapraklara su gelmesi yapraklarda mantar oluşumuna ve bitkinin yaşamını yitirmesine yol açan durumlar arasında yer almaktadır. Mor telgraf çiçeği bakımı yapılırken sürekli olarak sulama yapılması gerekmez. Bunun yerine arada bir saksının alt kısmından su akacak şekilde sulama yapmak daha mantıklıdır. Suyun saksı içerisinde sıkışıp kalmamasına dikkat edin. Aksi takdirde çiçek erkenden çürümeye başlayacaktır.
Mor telgraf çiçeği nasıl çoğaltılır?
Mor telgraf çiçeği gibi güzel görünümlü bitkilerin çoğaltılmasını isteyen kişiler, bu çiçeği nasıl çoğaltılabileceğini merak ediyor. Bilindiği gibi çiçeklerin türlerine göre çoğaltma biçimleri farklılık gösteriyor. Bazı çiçekler sadece tohum ile, bazıları sadece gövde ile ve bazı çiçekler ise her iki türlü de çoğaltılabiliyor. Mor telgraf çiçeği ise sürgünler ile çoğaltılan bir bitki olarak bilinir. Mor telgraf çiçeği çoğaltılması yapılması için öncelikle sürgünler zarar vermeyecek şekilde alınmalı ve çelik ile üretilmelidir. Bu yöntem kullanıldığı zaman ya da 3 hafta içerisinden telgraf çiçeği yetişmeye başlayacaktır.