Dünya üzerinde her bölgede aynı oranda etkili olmayan mevsimler, bazı zamanlarda insanları çok fazla etkilemektedir. Buna mevsimsel geçişler de denilebilir. Mevsimsel geçişler genelde ilkbahar ve sonbaharda meydana gelmektedir. Özellikle sonbaharın bitmesine yakın dönemlerde gripler, enfeksiyonlar, baş ağrıları ve çeşitli hastalıklar insanların çok büyük bir kısmını etkilemekte ve vücut dirençlerini düşürmektedir. Vücut direnci düşen kişilerin hastalıklarla boğuşması da çok sancılı ve zor bir süreç olduğu için insanların çoğu bu durumdan muzdarip durumdadır. Ani sıcaklık değişimleri hastalıkları da beraberinde getirdiğinden insanların çok büyük bir kısmı daha ne olduğunu anlamadan kendini hasta bulabilmektedir.
Mevsimsel geçişlerde en çok rastlanan rahatsızlıkların başında baş ağrıları ve halsizlik gelmektedir. Bu durum ani sıcaklıkların düşmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum vücudu çok kötü yönde etkilemekte ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır. hastalıklara karşı çok savunmasız kalan vücut beraberinde baş dönmelerini, halsizliği ve daha bir sürü problemi getirmektedir. Direnci düşen ve ya kırılan vücudun hastalıklara karşı yapabileceği hiçbir şey kalmamaktadır. Ancak belli başlı tedbirler alındığı takdirde bu mevsimler geçişleri çok rahat ve hastalıksız atlatmak mümkündür. Peki, bu tedbirler nelerdir?
Mevsimsel geçişlere karşı alınacak tedbirler nelerdir?
- Sağlıklı ve dengeli beslenmek
- Sigara ve alkol gibi maddelerden uzak durmak
- Kapalı alanları sürekli havalandırmak
- Uyku düzenini ayarlamak
- Kalabalık ortamlardan uzak durmak
- Kızarmış ve çok yağlı yemeklerden uzak durmak
- Bol sebze ve meyve tüketmek
- Bitki çayları içmek
- Hijyen kurallarına uymak ve daha dikkatli olmak
- Ortak kullanılan eşyaları (masa, telefon, kumanda, kalem vs) sürekli temizlemek
- Düzenli spor yapmak
- Vücuda yeterli miktarda vitamin almak için portakal, kuşburnu gibi meyveleri sürekli tüketmek
Mevsimsel geçişlerde alınması gereken belli başlı tedbirler bulunmaktadır. Bu tedbirler alındığı takdirde mevsimsel geçişlerde herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. En önemli tedbir sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmektir. Beslenme insanın en temel fizyolojik ihtiyacı olduğu için yaşamsan bir değer taşımaktadır. Onun için yediğimize ve içtiğimize daha dikkat etmeliyiz. Özellikle çok fazla kızartılmış yemekler yerine haşlanmış yemekler tercih edilmelidir. Bir diğer önemli tedbir ise sigara, alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin tüketilmemesi ve o alanlardan uzak durulmasıdır. Bu zararlı maddeler vücut direncini kırmakta ve hastalıklara yol açmaktadır.
Kapalı ortamların uzun süre havalandırılmaması da belli başlı hastalıklara neden olmaktadır. O yüzden kapalı alanların sık sık havalandırılması son derece önemlidir. Ayriyeten kapalı alanlarda çok fazla durulmaması da çok önemlidir. Çünkü kapalı ortamlarda hastalanma olasılığı açık havaya göre daha yüksektir. Vücudun iyi dinlenmesi ve enerjik olması için sağlam bir uyku çok önemidir. Uyku sorunlarının çözülmesi vücudun daha enerjik ve dirençli olmasını sağladığından karşılaştığı hastalıklara karşı daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Onun için uyku kalitesi ve düzeni son derece önem arz etmektedir. Bunun yanında daha çok sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller açısından oldukça önemlidir. Bol vitamin ve mineral içeren meyve ve sebzeler (portakal, elma, kuşburnu vs) vücudun direncini arttırmaktadır.
Tüm bunların yanında ortak kullanılan eşyaların temiz ve hijyenik olması çok önemlidir. Ortak kullanılan eşyalar sürekli dezenfekte edilmeli ve temiz tutulmalıdır. Bu sayede hastalanma olasılığı da çok aza düşmektedir. Ayriyeten düzenli egzersizler ve spor yapmak hem mental olarak hem de fiziksel olarak insan sağlığını korumaktadır. Tüm bu tedbirler insanların mevsimsel geçişlerde hastalanmamalarını ve sıkıntı yaşamamalarını sağlamaktadır.