Kuşburnu, son derece faydalı ve aynı zamanda da oldukça lezzetli bir meyvedir. Sağlığa büyük faydası olan birçok antioksidanı içinde barındıran kuşburnu, C vitamini, E vitamini ve beta karoten açısından zengindir. Kuşburnu meyvesinin bir bardağı, vücuttaki tüm C vitamini depolarını doldurduğu için özellikle kış aylarında muhakkak tüketilmelidir. Kuşburnunun yalnızca meyve olarak değil marmelat olarak tüketimi de mevcuttur. İşte her derde deva kuşburnu marmelatının faydaları, yapılışı ve besin değerleri.
Kuşburnunun iyi geldiği hastalıklar
- Artrit
- Sırt ağrısı
- Kabızlık
- Şeker hastalığı
- İshal
- Safra taşları
- Gut
- Ülserler
- İdrar yolu enfeksiyonları
Kuşburnu marmelatının faydaları
- Kalp ve damar hastalıklarından korur
Vücut kitle indeksi 30 ve 30’dan daha yüksek olan kişiler kuşburnu marmelatı ya da kuşburnu tüketmeliler. Aşırı miktarda tüketilmediği taktirde kalp ve damar hastalıklarına iyi gelecektir.
- Şeker hastalığına iyi gelir
Kan şekerini normal seviyede tutan ve bu nedenle şeker hastalığını önleyen kuşburnu, dikkatli tüketildiğinde marmelat formunda da bu etkisini korur.
- Mide ülseri ve gastrointestinal problemleri çözer
Kuşburnu, mide hastalıklarına karşı olan çok önemli bir bitkidir. Bu anlamda hem mide hem de bağırsak problemleri için yeterli miktarda kuşburnu marmelatı tüketmek elzem.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
Kuşburnunun ve marmelatının yüksek miktarda C vitamini içermesi, tüketen bireyi tüm hastalıklardan korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşburnu, diğer sebze ve meyvelerin içerisindeki en yüksek C vitaminini içerir. C vitamini, yüksek oranda polifenoller ile A ve E vitaminleri içeren kuşburnunun marmelatını tüketmek son derece sağlıklıdır. Kuşburnu marmelatı tüketmek bağışıklık sistemi güçlenir ve hastalıklardan korur.
Kuşburnu marmelatı tarifi
Kuşburnu marmelatı tarifi için malzemeler
- 3 kg. kuşburnu
- 2 litre su
- 1,5 kg. şeker
Kuşburnu marmelatının hazırlanışı
- Kuşburnu marmelatını hazırlamak için ilk olarak ince kabuklu ve etli kuşburnu seçmelisiniz.
- Daha sonra kuşburnuların sapını ve ucundaki tüylü yerleri bıçak ile kesin.
- Her iki ucunu da temizleyin ve daha sonra iyice yıkayın.
- Kuşburnuları düdüklü tencereye koyun ve suyunu da ekleyip güzelce kaynamasını ve yumuşamasını sağlayın.
- Yeteri kadar zaman geçtikten sonra kuşburnuları tencereden çıkarmadan kaşık ile ezin.
- Bir süzgecin alt kısmına yeterli büyüklükte bir kase yerleştirin ve kuşburnuları süzün.
- Meyvenin çekirdeklerinin çıkmasını sağlayın. Bunun bir tahta kaşık ile bastırarak yapmak mümkün.
- Süzgecin üzerindeki posayı da az az su ekleyip bastırın. Bu şekilde kuşburnu ziyan olmayacaktır.
- Püre haline gelen kuşburnunu bir kez daha süzgeçten geçirin. İçinde hem yoğun miktarda iğne hem de çekirdek olduğundan biraz özen gerektiren bir işlem.
- Ardından ince bir tülbent ile pürenin kaynayacağı tencerenin üzerine yerleştirin.
- Kepçe ile birlikte tülbente kuşburnu püresini koyun ve bir güzel sıkın.
- Kaynatmadan önce 1.5 kilo kadar şeker ilave edip ocağa koyun.
- 30 dakika kadar orta ateşte sürekli karıştırarak ve üzerinde oluşan köpükleri temizleyerek marmelatı pişirmeye başlayın.
- Sürenin sonunda kuşburnu marmelatını henüz sıcakken bir kepçe ile kavanozlara bölün ve ağzını kapatıp ters çevirin.
- Kavanozlar soğuduktan kuşburnu marmelatı tüketilmeye hazır! Afiyet olsun.
Kuşburnu besin değerleri
Kuşburnunun besin değerleri aşağıdaki gibidir:
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Porsiyon (30 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 162 kcal | 48.6 kcal | % 8.1 |
Karbonhidrat | 38.2 g | 12.7 g | % 12.7 |
Lif | 6.0 g | 1.8 g | % 24.0 |
Protein | 1.6 g | 0.5 g | % 3.2 |
Yağ | 0.3 g | 0.1 g | % 0.5 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 4345.0 IU | 1303.5 IU | % 86.9 |
C Vitamini | 426.0 mg | 127.8 mg | % 710.0 |
Potasyum | 429.0 mg | 128.7 mg | % 12.3 |
Kalsiyum | 169.0 mg | 50.7 mg | % 16.9 |
Demir | 1.1 mg | 0.3 mg | % 5.9 |
Kuşburnu marmelatının besin değerleri
Kuşburnu marmelatının besin değerleri aşağıdaki gibidir:
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Yemek Kaşığı (13 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 275 kcal | 35.8 kcal | % 13.8 |
Karbonhidrat | 67.31 g | 9.0 g | % 22.4 |
Lif | 2.1 g | 0.3 g | % 8.5 |
Protein | 0.0 g | 0.0 g | % 0.0 |
Yağ | 0.1 g | 0.0 g | % 0.2 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 0.0 IU | 0.0 IU | % 0.0 |
C Vitamini | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
Potasyum | 69.0 mg | 9.0 mg | % 2.0 |
Kalsiyum | 23.0 mg | 3.0 mg | % 2.3 |
Demir | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
Kuru kuşburnunun besin değerleri
Kuru kuşburnunun besin değerleri aşağıdaki gibidir:
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Porsiyon (9 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 254 kcal | 22.9 kcal | % 12.7 |
Karbonhidrat | 36.66 g | 3.0 g | % 12.2 |
Lif | 42.8 g | 3.9 g | % 171.3 |
Protein | 5.2 g | 0.5 g | % 10.4 |
Yağ | 0.1 g | 0.0 g | % 0.2 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 818.0 IU | 73.6 IU | % 16.4 |
C Vitamini | 2272.9 mg | 204.6 mg | % 3788.2 |
Potasyum | 1099.0 mg | 98.9 mg | % 31.4 |
Kalsiyum | 642.0 mg | 57.8 mg | % 64.2 |
Demir | 13.4 mg | 1.2 mg | % 74.3 |