Günlük hayatın her anında ihtiyaç duyabileceğimiz, doğal yöntemlerle sağlıklı yaşama ilerlemenin bir parçası haline gelmiş olan ve de tabii ki yemeklerin vazgeçilmez bileşenlerinden olan kuru soğan, aynı zamanda tarlaya ekilerek yeşil soğan üretiminin gerçekleştirilmesini sağlar. Hayatımıza bu kadar dahil olan bu sağlıklı gıdanın saklanması ve organik yapısını koruyarak taze kalması için ise uygulanabilecek belirli muhafaza yöntemleri her zaman mevcut. Kuru soğanı doğru şekilde muhafaza etmek bilhassa önemli bir konu.
Kuru soğanı muhafaza etme yolları
Kuru soğan, doğru şekilde muhafaza işlemi gerçekleştirilmediği takdirde yeşillenebilen bir gıda. Yeşillendikten sonra akla gelen ilk yöntem ise bu yeşil sapları keserek kullanıma devam etmek.. Uzmanlara göre ise bu pek de sağlıklı bir yöntem değil. Ayrıca doğru muhafaza işlemi gerçekleştirilmediği zamanlarda içerdiği yüksek mineral yapısını koruyamayarak etkisini yitirir. Bu nedenle kuru soğanı muhafaza ederken bilinçli şekilde davranmak sağlık için oldukça önemlidir. Kuru soğanı doğru muhafaza etmek için kullanılabilecek yöntemler ise şu şekilde:
Soğan nasıl saklanır?
- Soğan saklamak için en uygun ortamlar karanlık ve soğuk ortamlardır.
- Soğanı doğru şekilde saklamak için su almayacağı bir çuvala koyarak karanlık, kuru ve serin bir yere bırakmak aylarca rahatlıkla korumanızı sağlar.
- Kokusu hafif olan soğanları 1-2 ay kadar bu şekilde saklayabilirken, keskin kokuya sahip soğanları ise bu yöntemle kış ayları boyunca korumak mümkün.
Soğanı buzdolabında saklama yöntemi
Buzdolapları soğanları saklamak için uygun yerler değildir. İçerisindeki soğukluk ve ışık düzeninin sürekli olarak değişime uğraması gibi nedenlerle soğanları buzdolabında en fazla 1-2 gün kadar muhafaza edebilirsiniz. Bunun için soğanları soyarak buzdolabı poşetine koyup ağzını bağlayarak saklayabilirsiniz.
Soğanı derin dondurucuda saklamak
Bu yöntemi kullanmak için soğanlarınızı soyarak iyice yıkayın. Ardından yemeklik olacak şekilde küp küp kesin. Kestiğiniz soğanları dondurucuya koymadan önce daha verimli olması açısından kilitli buzdolabı poşetine yerleştirin. Poşetin içindeki havayı boşaltın ve yassı şekilde saklayın. Bu işlem için derin dondurucuya uygun kaplar da kullanabilirsiniz. Soğanı derin dondurucu içerisinde saklamak tazeliğini 10 aya kadar korumasını sağlar.
Yemek için kullanılacak soğan nasıl saklanmalı?
Soğanı buzlukta ya da derin dondurucuda saklamak için bir başka verimli yöntem ise saklamadan önce kavurmaktır. Özellikle çalışan ve işten geldikten sonra yemek hazırlaması gereken ya da hazırlamak isteyenler için ideal bir yöntemdir. Bu yöntemi uygulamak için soğanları yemek içerisinde kullanmak istediğiniz şekilde doğrayın ve ardından bir miktar su ile birlikte tavaya atın. Bir süre su içerisinde kısık ateşte piştikten sonra üzerine az miktarda sıvı yağ ekleyin ve iyice kavurun. Kavurma işlemi bittikten sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyan soğanları kap ya da buzdolabı poşeti içerisine yerleştirerek derin dondurucu içerisine yerleştirebilir ve bu yöntemle ister bir sonraki yemek yapışınızda isterseniz de aylarca muhafaza edebilirsiniz.
Soğan ne kadar süre dayanır?
Soğan buzdolabı gibi alanlarda 2-3 gün kadar dayanırken kiler gibi karanlık ve soğuk yerlerde 1-2 ay dayanıklılığını korur. Derin dondurucu içerisinde ise mineral yapısını koruyarak 10 aya kadar taze kalır.
Kuru soğan neden solar?
Kuru soğan güneşe dayanıksızdır ve sıcak havada özellikle de güneş altına bırakılması halinde solmaya başlar. Aynı şekilde soğan su aldığında şişmeye başlar ve ardından kendi yapısındaki suyu da dışarıdan gelen su ile birlikte atarak solmaya başlar. Yağmurlu havalarda yağmur alan yerlere konulan soğan yapısını kaybederek solar ve çürümeye başlar. Özellikle yaz aylarında dondurucuda korumak en mantıklı kuru soğan saklama yöntemi olarak gösterilir.