Ispanakgiller familyasının vazgeçilmezleri arasında yer alan kırmızı pancar, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde yetişen şifa deposudur. Anavatanı Akdeniz havzası olan kırmızı pancar, içerisinde bulunan vitaminler ve minerallerle insanlar için çok büyük bir öneme sahiptir. Özellikle rengi ile dikkatleri üzerine çeken kırmızı pancar, sofraların olmazsa olmazları arasındadır. Ülkemiz sınırları içerisinde kırmızı pancar en çok Uşak, Aydın, İzmir gibi illerimizde yetiştirilmektedir. Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar pek çok amaçla kullanılan pancar genellikle şifa niyetine hastalıklarda kullanılmıştır. Ancak bunun yanında yemeklerde de çok fazla kullanılmış bir lezzettir. Özellikle renginin çok baskın olması nedeniyle pek çok yemekte pancar mutlaka kullanılmaktadır. Genellikle çiğ ve ya turşu olarak kullanılan kırmızı pancar, günümüzde pek çok yemeğin ana karakteri durumundadır.
Kırmızı pancar kilo aldırır mı?
Kırmızı pancar pek çok diyetisyenin diyet listelerinde yer alan çok zengin bir besindir. Düşük kaloriye sahip olduğundan kilo aldırmamaktadır. Ayriyeten kilo kaybı içinde çok etkili bir besindir. Lifli bir besin olması hasebiyle doygunluk hissi oluşturduğundan karnı tok tutmaktadır.
Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?
İçerisinde pek çok vitamini ve minerali bulunduran kırmızı pancar özellikle diyetisyenlerin listesinde yer almaktadır. Çok sağlıklı bir besin olduğu için diyet listelerinde yer alan nadir besinlerdendir. Üstelik zengin vitamin ve mineral içermesi onun önemini daha da arttırmaktadır. Günümüzün de en çok araştırma konularından biri olan kırmızı pancar toplanan bilimsel veriler ve yapılan araştırmalar sonucunda çok şifalı olduğu tespit edilmiştir. Geçmişten günümüzde çok fazla kullanılan kırmızı pancarın yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılan faydaları ise şu şekildedir;
Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?
- Zengin mineral ve vitamin kaynağıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
- Vücudun direncini arttırmaktadır.
- Beyin gelişimine çok büyük katkıları bulunmaktadır.
- Alzheimer olasılığını azaltmakta ve hafızayı güçlü tutmaktadır.
- Kan basıncını dengede tutmaktadır.
- Kansere karşı vücudu savunmaktadır.
- Kalbi korumaktadır.
- Doğal bir antioksidandır.
- Hazımsızlık, kabızlık ve şişkinliklere iyi gelmektedir.
- Kolon kanserine karşı savaşmaktadır.
- Sindirim sistemini düzenlenmektedir.
- Bağırsakları korumaktadır.
Yüzyıllardır kullanılan kırmızı pancar, Anadolu coğrafyasında çok sık kullanılan besinlerdendir. Çok şifalı olduğu için her evde gerek turşu gerekse yemeklerde çok fazla kullanılmaktadır. İçerisindeki faydaları sayesinde insan sağlığı için çok büyük bir rol oynamaktadır. Zengin mineral ve vitaminlere sahip olduğu için vücudun ihtiyacını kolaylıkla karşılamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için vücudun gün içerisinde direncinin sürekli yüksek olmasını sağlamaktadır.
Kırmızı pancar beyin gelişimi için de çok büyük bir öneme sahiptir. Beyinde meydana gelebilecek hasarların hızlıca onarılmasını ve yenilenmesini sağlamaktadır. Bilişsel gelişimi desteklediğinden çocukların sık tüketmesi gerekmektedir. Orta yetişkinlik döneminden sonra meydana gelen unutkanlığı da (Alzheimer) önlemekte ve hafızayı güçlendirmektedir. Bunun yanında kansere karşıda savaş açarak vücudu korumaktadır. Pek çok hastalığa karşı vücudu korumaktadır. Kalp hastalıklarına karşıda çok etkilidir. Kalp krizi riskini de minimuma indirmektedir. Bunun dışında sindirim sistemini de düzenlemektedir. Hazımsızlık, kabızlık ve şişkinliklere karşıda çok etkili bir yöntemdir.