Yavru vatan olarak bilinen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gitmek için bazı gerekli evraklar bulunuyor. Bu evraklar ise hemen hemen herkesin elinde bulunuyor. Ayrıca Kıbrıs’a girdiğinizde de size bir belge verilmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne girebilmek için pasaportunuzun olmasına gerek yok. Bu zorunluluk, 12 Haziran 1991 tarihinde kaldırılmıştır. vatandaşları ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının seyahatlerinde sadece kimlik belgesi yeterli olmaktadır. Bu yazımızda sizlere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gidebilmek için hangi evrakların gerekli olduğundan bahsedeceğiz.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne girebilmek için gerekli olan evraklar nelerdir?
Normalde yurt dışındaki bir ülkeye gidebilmek için pasaportunuz ve gerekiyorsa vize almanız gerekiyor. Ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gitmek için herhangi bir vize almanız gerek yok. Pasaport şartı da 12 haziran 1991 tarihinde ortadan kalktı. Artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, yeni tip kimlik katları ile brilikte istedikleri gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş yapabilmekteler. Ancak kimliklerinizin yeni tipte olması gerekiyor. Eski tip kimlikler ile maalesef Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş yapamazsınız.
Türk vatandaşlar Güney Kıbrıs’a geçebilirler mi?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları, Kıbrıs adasının iki tarafından da istedikleri gibi faydalanabilmektedir. Ancak Türkiye’den gelen kişilerin Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a geçmelerinde belirli prosedürler işlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Güney Kıbrıs’a geçebilmeleri için öncelikle Kuzey Kıbrıs’tan vize almaları ve daha sonrasında ise Yunanistan üzerinden Güney Kıbrıs’a geçiş yapmaları gerekiyor. Bu şekilde Türk vatandaşları da istedikleri gibi Güney Kıbrıs’a geçiş yapabilmektedirler. Ancak Güney Kıbrıs’a geçecek olan Türk vatandaşlarının kesinlikle pasaportlarına KKTC mührü vurdurtmamaları gerekiyor. Çünkü bu mührün vurdurulması, Güney Kıbrıs’a geçişte sorunlar yaşamanıza neden olabilmektedir.
Kıbrıs’a nasıl gidilir?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti2ne gidebilmek için en mantıklı yol, uçak ile gitmektedir. Türkiye’nin hemen hemen her şehrinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne direkt uçuşlar bulunmaktadır. Ülkemizdeki bazı havayolları Kıbrıs’a uçak kaldırmıyor. Ancak en çok tercih edilen havayollarından THY, Pegasus Havayolları, Atlasjet, Onur Air ve Anadolujet’in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne direkt uçuşları bulunmaktadır.
Kıbrıs’a gidebilmek için uçak dışında, deniz yolu ile de gidebilmek mümkün. Arabalı vapur seferleri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti limanlarına gidebilir ve bu şekilde Kıbrıs’a giriş yapabilirsiniz. Bu vapur seferleri ise Antalya ve Mersin illerimizden kalkmaktadır. ANcak arabanız ile Kıbrıs’a gidecekseniz arabanız için bir sigorta ve ekstradan da triptik belgesi almanız gerekmektedir.
Kıbrıs’ın ulaşımı nasıl?
Kıbrıs’ın nüfus yoğunluğunu göz önünde bulunduracaksak. Kıbrıs’ın ulaşımı konusunda çok da fazla bir sorun olmadığını söyleyebiliriz. Ancak arabanız ile gidecek ya da orada araba kiralayacaksanız, öncelikle trafiğin tıpı İngiltere’deki gibi sağ taraftan aktığını unutmamanız gerekiyor. Eğer alışkın olmadığınız bir trafiğe girmek istemiyorsanız, kısa mesafeler için taksi oldukça uygun olmaktadır. Hatta biraz pazarlık ile çok daha ucuza da gidebilirsiniz.
Kıbrıs’ın merkezi olan Girne’den hemen hemen her beldeye dolmuş seferler düzenlenmektedir. Bu sayede Kıbrıs’ta seyahat ederken toplu taşımayı da kullanabilirsiniz. Girne’den Lefkoşa’ya, Lapta’ya, Karşıyaka’ya, Magusa’ya dolmuş seferler düzenlenmektedir. Ancak Kapaz’a gitmek istiyorsanız, tek yolunuz taksi veya araç kiralamadır. Yeni yapılan otoyol sayesinde Girne’den Kapaz’a 2,5 saatte gidebiliyorsunuz.
Kıbrıs’ta alışveriş nasıl?
Kıbrıs’ta alışveriş yaptığınız yerler oldukça önemli. Oradaki vergilendirme nedenli ile birçok ürünü, Türkiye’den çok daha ucuza alabiliyorsunuz. Market alışverişleri, ürünün kalitesine göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca Kıbrıs’taki vergilendirme sistemi nedeni ile Kıbrıs’ta alkol almak da oldukça ucuza denk geliyor. Bu yüzden de Kıbrıs’ta çok aktif bir gece hayatı bulunuyor ve vergilendirme sayesinde de gece kulüplerinde fahiş fiyatlar ödemiyorsunuz. Otel fiyatları ise rezervasyonun tarihine ve mevsime göre değişkenlik göstermektedir. Eğer yaz tatilini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde geçirmek istiyorsanız, cebinizden konaklama için bayağı bir para çıkacaktır. Ancak kış aylarında fiyatlar yarı yarıya düşmektedir. Ancak Kıbrıs’taki maaşlar da bu fiyatlama oranla verilmektedir. Bu yüzden de aynı şeyleri Kıbrıs halkı için söyleyemeyiz. Fakat Kıbrıs’ın genel ekonomik durumu çok kötü değil.