Tehlikeli yazılım hem mobil cihazların hem de bilgisayarların başındaki en büyük sıkıntılardan bir tanesidir. Virüs, Malware benzeri tehlike arz eden yazılımların içerisinde belki de en zararlısı Keylogger yazılımlarıdır.
Keylogger nedir?
Keylogger, izleme yazılımı ya da casus yazılımdır. Klavye dinleme veyahut klavye yakalama düzeneği olarak da nitelendirilir. Keyloggerlar klavyede üzerindeki tuşları genellikle gizlice takip ederler.
Keylogger ne anlama gelir?
Keylogger yalın biçimde kişinin klavyeden yapmış olduğu her bir vuruşu kayıt altına alan ve bu kayıtları şahsi bilgileri çalma arzusunda olan kişilere ileten programlardır. Bu yazılımlar kişi internet ortamında dolanırken gireceği şifreleri ve şahsi bilgileri bir metin klasörüne kaydedip diğer bir kullanıcıya ulaşmasını sağlar.
Keylogger türleri
Keylogger yazılımları iki ayrı başlık altında toplanabilir:
Yazılımla Çalışan Keyloggerlar: Sisteme yüklendiği gibi çalışmaya başlayan tuş izleme programlarıdır, klavyede dokunulan her bir tuşu bir klasöre kaydeder.
Donanımla Çalışan Keyloggerlar: Bilgisayara bir donanım ilave edilmesiyle çalışmaya başlayan tuş izleme aygıtıdır, klavyede dokunulan her bir tuşu bir daimi bellek kartına yazılıma gereksinim duymadan kaydeder.
Keylogger nasıl bulaşır?
Keylogger çeşidi tehlikeli yazılımların birden çok bulaşma yolu vardır. Keylogger yazılımları, niyeti iyi olmayan kişiler eliyle yazılan ve işletim sistemlerindeki açıklardan faydalanılarak hedef bilgisayarın bir bölümünün veya tamamının yönetici haklarını istilacıya teslim eden trojan (Truva atı) isimli yazılımlar vasıtasıyla sisteme yüklenebilir.
Keylogger yazılımları kullanıcının kendisi bilgisayara yüklenebilir. Keylogger yazılımları da esas olarak öteki kötü maksatlı yazılımlar gibi bilgisayara erişir.
Yani bir Keylogger yazılımı kişiye gönderilen veya bilgisayara yüklenen bir dosyanın açılmasıyla sisteme yüklenir ve kişi, bu dosyayı ileten kişiye teslim olur. Bunun dışında aynı ağa bağlı kullanıcılara Man In The Middle saldırısı ile tehlikeli yazılım kurmak olanaklıdır. Bu sebepten ötürü umuma açık Wi-Fi ağlarına bağlanma hususunda dikkatli olunması tavsiye edilir.
Keylogger nasıl anlaşılır?
- Bilgisayarda Keylogger yazılımı bulunup bulunmadığını öğrenmek düşünüldüğü gibi de basit değildir çünkü bu yazılım gizli bir şekilde çalışması ve pek çok metoda karşı koruma sağlamasıyla bilinir.
- Haliyle şayet bilgisayarda Keylogger varsa varlığını öğrenmek ya da en kötü ihtimal tahminde bulunmak için birtakım şeylere dikkat edilmesi gereklidir.
- Bunlardan bir tanesi, internette dolaşırken bilgisayarın yavaşlama belirtileri göstermesidir.
- Şayet internet tarayıcısında dolaşırken bilgisayarda açıkça fark edilir bir performans düşüklüğü yaşanıyorsa, bunun olası nedenlerinden bir tanesi Keylogger yazılımıdır.
- Keylogger yazılımının arka planda gizlice çalışıyor ve bilgisayarı yoruyor olması bunun esas sebebidir.
- Bu yazılımın farkına varılabilecek bir diğer noktası ise kişi yazı yazmaya çalışırken klavye üzerinde basılan tuşların ekrana yansımaması veya geç yansıması olabilir.
Bununla birlikte şayet bir internet sayfası açılmaya çalışılıyorsa ve sayfaya ait grafikler olması gerektiği gibi yüklenmiyorsa veyahut sayfa hiçbir şekilde açılmıyorsa, bu da sistemde Keylogger olduğu manasına gelebilir.
Video: Keylogger Nedir? Telefonda – Bilgisayarda Keylogger Var Mı Nasıl Anlaşılır?
Keylogger’dan nasıl korunulur?
Bilgisayarın Keylogger yazılımından muhafaza edilebilmesi adına bir program yüklemekten ziyade kişinin kendi kendine alabileceği birtakım tedbirler de bulunur. Bunlardan en önemlisi işletim sisteminin güncelleştirmeleri mutlaka yapılmalıdır. Bunun yanı sıra güncel antivirüs yazılımı kullanılmalıdır. Ve son olarak bankacılık ve mühim işlemler güvenli olmayan bilgisayarlar üzerinden yapılmamalıdır.
Keylogger nasıl silinir?
Keylogger yazılımını silmek için kimi güvenlik yazılımı şirketleri aracılığıyla geliştirilen yazılımlar kullanılabilir. Bununla beraber ücretli Esed Nod32 ve benzeri bir antivirüs programı kullanılarak tehlikeli yazılımlara karşı bilgisayar koruma altına alınabilir.