Kargaların 100 ya da 200 sene boyunca hayatta kaldıkları söyleniyor. Ancak bu durum çok da gerçek bir durum değil. Hatta kargalar, insan ömrünün yarısı kadar bile yaşayamıyor. Gerek çevre faktörleri gerek kargaların fiziksel yapısı, çok uzun yaşam sürelerine elverişli değil. Ancak belirli inanışlara göre kargaların çok uzun yaşam sürelerinin olduğu düşünülüyor. Ancak bilimsel olarak bu gerçek değil. kargalar çok zeki kuş türlerdir. Ancak yaşam sürleri zannedildiği gibi uzun değil. Bu yazımızda sizler, kargaların özelliklerinden ve gerçek yaşam sürelerinden bahsedeceğiz.
Neden kargaların uzun yaşadığı düşünülüyor?
Kargaların uzun yaşadığı iddiası, antik zamanlara kadar dayanıyor. Çok eski tarihlerde bile kargaların birçok farklı mitolojide ve hikayede yer aldığını görüyoruz. Bunlara ek olarak insanlar, kargaların zeki bir kuş türü olduğunu, çok eski tarihlerde bile anladı. Bu yüzden de kargaların mistik varlıklar olduklarını düşünüyorlardı. Tabii ki de kargaların ilginç davranışları da kargaların bu denli zeki varlıklar olduğu hakkında düşüncülere varılmasında bir etmen. Bütün bunlar ile birlikte kargalar hakkında birçok hikayeler ve destanlar anlatıldı. Mitolojinin ana karakterlerinden biri olan kargaların bu denli mistik olarak düşünülmesi nedeni ile de kargaların çok uzun ömürlü bir kuş türü olduları düşüncesine kapılmamıza neden oldu. Bu düşünce de nesilden nesle ilerledi ve günümüze kadar evrildi.
Kargalar nedir?
Gelelim en önemli konuya. kargaların kaç yıl yaşadıklarını öğrenmeden önce kargaların ne olduğunu bilmekte fayda var. Kargagiller familyasının Corvus cinsini oluşturmakta olan kargalar, uzun boylu ve güçlü ayakları ile dikkat çekmektedir. Aynı zamanda koyu renki tüleri ile asil bir görünüme sahip olan kargalar, zeki ve ötücü kuşlar sınıfına girmektedir. Kargaların da birçok farklı çeşidi bulunuyor. Bu çeşitlerinden büyüklerine ise karakarga veya kuzgun denilmektedir.
Kargaların vücutlarına oranla büyük bir beyni vardır. yapılan çalışmalar ile birlikte de kargaların 7 yaşındaki bir çocuk ile aynı zeka seviyesine sahip olabileceği düşünülüyor. Bunlara ek olarak hayvanlar üzerinde sürekli zeka testleri uyguluyoruz. Bazı hayvanlar bu testleri başarı ile geçebiliyor. Kargaların görsel hafızalarının test edilebilmesi için ayna deneyleri uygulanır. Bu deneylerin neticesinde ise Avrupa Saksağanı olarak bilinen bir karga türü, kendisini ayna karşısında tanıyabilmiştir. Diğer karga türleri ise başta aynanın arkasında başka bir karganın olabileceğini düşündü. Bu testin sonunda ise kargaların görsel hafızalarının çok güçlü olabileceği söyleniyor.
Kargalar kaç yıl yaşar?
karga türlerine göre yaşam süreleri de değişkenlik göstermektedir. Ancak iyi bir bakım ile kargaların yaşam sürelerini uzatabilmeniz mümkün. Bilinen en uzun yaşam süresine sahip olan karga, 40 yıl kadar hayatına devam edebilmiştir. kargaların ortalama yaşam süresi ise 10 ila 15 yıl arasındadır. ancak bu yaşam süresi ortalaması, karganın türüne göre değişkenlik göstermektedir. Sokaklarda görmüş olduğumuz kargalar, “bayağı kuzgun” olarak bilinir. Bu tür kargalar, 10 ila 15 yıl kadar hayatlarına devam edebilmektedir. Ancak Avusturalya kargası gibi bazı karga türleri, ortalama 22 yıl kadar hayatlarına devam edebilmektedir. Amerika Kıtası’na özgün Amerikan kargası ise ortalama olarak 7 ila 9 yıl kadar hayatlarına devam edebilmektedir. Bazı araştırmalara göre kargaların 30 yıl kadar yaşadıkları gözlemlenmiştir. Ancak çevre faktörleri ve vücut tipleri nedeni ile kargalar, sanılanın aksine 100 ya da 200 kadar yaşayamazlar.
En uzun yaşam süresi olan hayvanlar nelerdir?
Yapılan araştırmalara göre en uzun yaşam süresi olan hayvanlar, Grönland balinası olarak bilinmektedir. okyanuslarda yaşayan bu dev memeli havan türü, ortalama 200 yıl kadar hayata tutanabilmeyi başarıyor. Bunlara ek olarak bazı kaplumbağa türleri de 150 ila 200 yıl kadar yaşabildikleri gibi büyük beyaz köpekbalıkları da yaklaşık olarak 200 yıl kadar hayatta kalmaktadır. Ayrıca bu köpekbalığı türleri ile ile bazı yılan balığı türleri de 150 ila 200 yıl kadar hayatta kalabiliyor. Bunun nedeni ise başta bu canlıların fizyolojik yapılarıdır. Daha sonra ise çevre faktörü. Kargalar, çevresindeki en güçlü hayvanlar değil. Ancak Grönland balinası ya da büyük beyaz köpekbalığı gibi balıklar, çevresindeki diğer canlıların avcıları konumunda yer alıyor. Bu da bu tür canlıların yaşam sürelerinin daha uzun olmasına neden oluyor.