Anemi hastalığından muzdarip olan kişiler, kan yapıcı yiyecek ve içecekleri aramaktadır. Bu tür içecekler ve yiyecekler, kandaki alyuvarları ve hemoglobinleri arttırmaktadır. Bu sayede halk arasında “kansızlık” olarak bilinen anemi hastalığının etkilerini bir miktar önlemiş oluyorsunuz. bu tür besinler, genel olarak demir minerali bakımından zengin besinlerdir. Kansızlık hastalığının birçok fakrlı belirttiler bulunuyor. bu belirtilerden kurtulmak ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için ise kansızlığı önleyebilen ve demir minerali açısından yüksek olan besinleri tüketmeniz çok önemli. Bu yazımızda sizlere, kan yapıcı içeceklerden bahsedeceğiz.
Kansızlığın belirtiler nelerdir?
Kansızlık olarak bilinen anemi hastalığı, kan hücrelerindeki alyuvar ve hemoglobinlerin azalmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum, bir başka hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden de kansızlık hatalığı, dikkate alınması gerekilen bir rahatsızlıktır. Alyuvar ve hemoglobinlerin azalması nedeni ile kanımız, diğer doku ve organlara daha az miktarda oksijen taşıyacaktır. Bu durum da birçok farklı hastalığın ve semptomun ortaya çıkmasına neden olacak.
Kansızlık hastalığının en önemli belirtisi ise kişinin durduk yere üşümeye başlaması. hava sıcak olsa bile kişinin vücudu soğuk olur ve üşümeye başlar. Bunlara ek olarak kansızlık yaşayan kişilerde demir minerali de az olur. Bu da bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine neden olacaktır. Ek olarak ise kansızlık yaşayan kişilerin cilt renkleri daha soluk olacaktır. Ayrıca demir eksikliği nedeni ile de tırnaklarda beyaz lekeler oluşmaya başlayacaktır.
Kansızlık, kişinin genel olarak yorgun ve güçsüz hissetmesine neden olacaktır. Bu yüzden de demir eksikliği olan kişinin enerjileri e düşük olacaktır. Ayrıca beyin ve diğer organlara da daha az oksijen iletileceğinden, bilişsel fonksiyonlar ile metabolizma hızı daha az olacaktır. Bunlara ek olarak demir eksikliği nedeni ile kişilerde ani baş dönmeleri görülebilmektedir. Ayrıca bu kişiler, birden bire ayağa kalktıklarında gözler kararabilir ve başları çok şiddetli bir şekilde dönebilir. daha ileriki kansızlık seviyelerinde ise kişilerin bayılmaları da görülebilmektedir.
Kan yapıcı içecek tarifleri nelerdir?
Doğanın bize vermiş olduğu besinleri kullanarak, sağlığımızı koruyabilmemiz mümkün. Ancak doğru bir şekilde kullanmalı ve bu şekilde de sağlığımızı yerine getirmememiz gerekiyor. Bunlara ek olarak ise kan yapıcı birçok içecek bulunuyor. Birazdan size analatacağımız tarifler ile birlikte kanınızdaki hemoglobin ve alyuvar sayısını arttırabilir, bu şekilde de vücudunuzdaki organlara çok daha fazla oksijen gitmesini sağlayabilirsiniz. gelin hep birlikte bu içecek tariflerini inceleyelim.
Maydanoz suyu
Maydanoz, alternatif tıp tarihinin en önemli doğal ilaçlarından bir olarak karşımıza çıkmaktadır. Koyu yeşil yaprakları ile tam bir demir minerali deposu olan maydanoz, düzenli olarak tüketildiğinde kansızlığı önlemektedir. maydanoz suyu hazırlamak için gerekli malzmeler şunlardır:
- 1 demet maydanoz
- 1 limonun suyu
- 1 bardak su (200 mL)
1 demet maydanoz güzel bir şekilde yıkayın ve ardından da doğrayın. Daha sonra ise taze sıkılmış bir adet limonun suyu ve 1 bardak su ile karıştırın ve blender’a atın. Bu şekilde bütün malzemeleri blender’dan geçirin. Birkaç dakika boyunca karıştırın ve sıvı hale getirin. Bu şekilde maydanoz suyu hazırlayabilirsiniz. Kahvaltıdan yarım saat önce tüketerek hem kansızlığı önleyebilir, hem de metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenizi daha kolay bir hale getirebilirsiniz.
Turp ve tere suyu
Turp ve tere de insan sağlığı için oldukça nemli sebzeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Demir minerali açısından yüksek içerikli besinler olan turp ve tere, suyu hazırlanarak tüketilebilir. Bu şekilde de tüketilebilen bu sebzeler, demir eksikliğini ortadan kaldıracak ve kansızlığa da iyi gelecek. Turp ve tere suyu hazırlamak için gerekli olan malzemeler şunlardır:
- 5 dal tere
- 4 turp
- 2 avuç ıspanak
- 1 bir bardak su (200 mL)
Elimizdeki turp ve tereyi güzel bir şekilde yıkayalım. Daha sonra ise yıkamış olduğumuz bu sebzeleri meyve sıkacağından güzelce geçirelim. Elimizde kalan bu sebze sularını 1 bardak içme suyu ile güzelce karıştıralım ve her sabah kahvaltıdan yarım saat önce içelim.