İnsan vücudunda yanlış beslenme alışkanlıklarına ya da bazı hastalıklara bağlı olarak gelişen bir takım durumlar vardır. Kan şekerinde yükseklik ve kötü kolesterolün artması gibi ciddi sorunlara yol açabilen durumlar karşısında ise beslenme alışkanlıklarının bir an önce değiştirilmesi gerekmektedir. Bu gibi değerlerin dengelenmesi için tüketilebilecek bazı mucizevi besinler vücudun yenilenmesini sağlayarak daha sağlıklı bir yaşama kapı aralar. Her hafta tüketilmesi gereken, hem kan şekerini dengeleyen hem de kötü kolesterolü düşüren besinleri sizler için derledik.
Her hafta mutlaka tüketilmesi gereken besin
İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı olduğu bilinen bazı mucize besinler bulunmaktadır. Bu besinlerin tüketilmesi ile birlikte insan sağlığı ciddi oranda olumlu etkilenir ve vücudumuzda anormal seviyelerde görülen kan şekeri ve kötü kolesterol gibi ciddi hastalıklara yol açabilecek durumların önlenmesi sağlanır. İnsan sağlığının olumlu etkilenmesi ve hem kan şekerinin dengelenmesi hem de kötü kolesterolün düşürülmesi için her hafta tüketilmesi gereken bazı besinler bulunmaktadır. İşte hem kan şekerini dengeleyen hem de kötü kolesterolün düşürülmesi ile damarlarda tıkanıklıkların önüne geçen besinler:
Balık
Balık, zengin omega-3 içeriğine sahip bir besindir. Balık içerisindeki sağlıklı yağ asidi olan omega-3 sayesinde damarlarda biriken zararlı yağların atılmasında rol oynar. Aynı zamanda vücutta LDL olarak bilinen kötü kolesterolün düşürülmesini sağlayan balık, bir yandan da içerdiği omega-3 yağ asidi sayesinde kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor. Hem düşük hem de yüksek kan şekeri seviyelerine karşı dengeleyici rol oynaması ile bilinen balığın haftada en az 1 kez tüketilmesi gerekiyor.
Baklagiller
Baklagiller içerdikleri sağlıklı besin lifleri sayesinde karbonhidrat alımını azaltmak isteyenlerin birincil tercihi olmaktadır. Tok tutucu özellikleri ile karbonhidratın alımında düşüşe geçilmesini sağlayan ve sağlıklı besin lifleri ile antioksidan özelliğini vücuda sunan baklagiller LDL adı verilen kötü kolesterolün düşürülmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda kan şekeri seviyelerinin dengelenmesini sağlayan flavonoidler içermektedirler. Haftada en az 2-3 kes baklagiller sınıfından gıdaların tüketilmesi gerekmektedir.
Kırmızı meyveler
Kırmızı meyveler içerdikleri renk pigmentleri olan flavonoidler ile güçlü antioksidan desteği olarak bilinirler. Aynı zamanda lifli yapıları sayesinde kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olan kırmızı meyveler damarların temizlenmesini sağlayarak kötü kolesterol ve kolesterole bağlı damar tıkanıklığı gibi sorunların önüne geçilmesinde etkin rol oynarlar. Kırmızı meyveler kan şekerinin dengelenmesi açısından hem tip1 hem de tip2 diyabet hastalıklarına iyi gelmektedir. Haftada en az bir kez kırmızı meyveler tüketilmelidir.
Lahana
Yapraklı yapısı ve düşük olduğu bilinen kalorisi ile damarlarda yağlanmanın önüne geçen lahana aynı zamanda karaciğerin tamamen temizlenmesinde etkili olan gıdalardan biridir. Karbonhidrat bakımından çok düşük olması ile de bilinen lahana, antioksidan bakımından da zengin bir besindir. Özellikle kan şekeri düzeylerinin dengelenmesinde rol oynayan lahana, vücudun temizlenmesini ve sindirim sorunlarının giderilmesini de sağlamaktadır. Haftada en az bir kez lahana tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Yoğurt
Yoğurdun mucizevi yapısı insan vücudunun baştan aşağı yenilenmesini sağlıyor ve bizlere daha sağlıklı bir hayatın kapısını aralıyor. İçerdiği probiyotikler ile hem kan şekerini dengeleyen hem de LDL adı verilen kötü kolesterol seviyelerinin düşürülmesini sağlayan yoğurt, içerdiği sağlıklı protein asitleri olan amino asitler ile de damarlarda tıkanmaların önüne geçtiği bilinen bir besindir. Düzenli olarak tüketimi tavsiye edilmektedir.
Çay
Çay bilinen en güçlü antioksidan kaynaklarından biridir. Siyah çayın aşırıya kaçılmadan içilmesi halinde, kan şekeri seviyelerinde dengelenme ve LDL adı verilen kötü kolesterol seviyelerinde düşüş görülmektedir. Yeşil çay ya da siyah çayın şekersiz şekilde tüketimi ile bu faydalardan yararlanmak mümkündür. Ancak çayın aşırı şekilde tüketilmesi demir eksikliğine yol açacağından, günde 1 fincan le sınırlandırılmalıdır.