Kurabiyeler hemen hemen her evde yapılabilir olmasına rağmen genellikle misafirler geldiğinde servis edilmektedir. Ancak emin olun bu tarifi duyduktan sonra artık misafirlerin size gelmesini beklemeyeceksiniz. Peki, kahvelere, çaylara eşlik eden bu inanılmaz lezzetli havuçlu cevizli kurabiye nasıl yapılır? Hangi malzemeler gerekli? Püf noktaları nelerdir? İşte havuçlu cevizli kurabiye…
Türk kültüründe çok önemli bir yere sahip olan misafir, geçmişten günümüze çok saygı görmektedir. Özellikle daha çok kırsal bölgelerde ve ya mahallelerde bu komşuluk ilişkisi, misafir ilişkisi hala canlılığını ilk günkü gibi korumaktadır. Misafirler geldiğinde ev sahibinin onları çok iyi ağırlaması ve ikramlarda bulunması çok önemlidir. Çay, misafirler gelmeden önce demlenir ve misafirler geldiğinde servis edilir ancak çay tek başına servis edilmemektedir. İlla çayın yanında kurabiye ve ya kek tarzı bir şeyin olması gerekmektedir. Bu gelenek yüzyıllardır hiç değişmeden günümüze kadar gelmiştir.
Ev sahipleri imkânların artmasıyla beraber artık misafirlerini daha da iyi ağırlamak için çayın, kahvenin yanında daha değişik ve daha yeni şeyler yapmaya başladı. Bunlardan en önemlisi havuçlu cevizli kurabiyedir. Genellikle her evde yapılabilecek olan kekler, tatlılar, kurabiyeler misafirler geldiğinde yapılmakta ve servis edilmektedir. Ancak bu kurabiye misafirlerin gelmesini gerektirmeden lezzetiyle ve tadıyla kendini hemen yaptırmaktadır. Peki, havuçlu cevizli kurabiye nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?
Havuçlu cevizli kurabiye tarifi
Gerekli olan malzemeler;
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı kadar çekilmiş ceviz
- 1,5 su bardağı pudra şekeri
- 2 adet rendelenmiş havuç
- 2 yemek kaşığı kadar nişasta
- Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
- Yarım paket tereyağı (tereyağı yoksa margarinde kullanılabilir)
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 3 su bardağı kadar un
Üstü için;
1 çay bardağı kadar ceviz
2 yemek kaşığı toz şeker
Video: HAVUÇLU TARÇINLI PRATİK KIŞ KURABİYESİ – ÇAYINIZ DEMLENENE KADAR HAZIR – KOLAY KURABİYE TARİFLERİ
Yapılışı;
Öncelikle temiz bir kap alıyoruz. Ardından margarinin ve ya tereyağının erimesi için karıştırma kâsesinin içine alıyoruz. Erime gerçekleştikten sonra vanilyayı, toz şekeri, yumurtayı, sıvı yağı, tarçını ve kabartma tozunu karıştırma kasesine koyup iyice çırpıyoruz. Karıştırma işleminden sonra ince ince rendelenmiş havuçları ilave ediyoruz.
Tüm bu işlemler bittikten sonra un ilave edilir ve yumuşaklığı kulak memesi gibi olana kadar yoğrulur. Yoğurma işleminden sonra ceviz büyüklüğünde hamurdan parçalar kesilir. Bu parçaları elimizde yuvarlayıp üzerine çekilmiş cevizi ekliyoruz. Kurabiyelere elimizle şekil verdikten sonra yağlı kâğıda koyup kurabiyeleri fırınla buluşturuyoruz.
Fırına kurabiyeleri atmadan önce üzerine hafif bir toz şeker serpilir. Önceden ısıtılmış fırında ortalama olarak 170 derecede 25 dakika kadar pişirilir. Süre dolduktan sonra kurabiyeler kontrol edilir ve servis edilmeye hazır hale gelir.
Afiyet olsun