Her insanın ideal kilosu farklıdır. İdeal kilo cinsiyet, yaş, boy ve diğer birçok farklı etmen tarafından değişebilmektedir. Bu yüzden de ideal kilonuzu hesaplarken, vücudunuzundaki değişkenlere dikkat etmeli ve bu değişkenleri dikkate alarak ideal kilonuzu hesaplamalısınız. Bir insan sağlıklı bir şekilde hayata devam edebilmesi için her zaman ideal kilosuna yakın bir kiloda olmalı. Bu yüzden de beslenmenize dikkat etmeli, fazla kilonuz varsa da kilo vermek için çalışmalar yapmalısınız. Aynı şekilde ideal kilonuzdan çok düşükseniz, sağlıklı bir şekilde kilo almak için bir uzmandan yardım almalı ve kilo verme odaklı bir diyete girmelisiniz. Bu yazımızda sizlere, ideal kilonun ne olduğundan ve ideal kilonun nasıl hesaplandığından bahsedeceğiz.
İdeal kilo nedir?
İdeal kilo, bir kişinin sağlıklı bir şekilde hayata devam edebilmesi için olması gereken vücut ağırlığıdır. Bu ağırlığın üzerinde olması, kişinin fazla kilolu olmasına neden olur. Aynı şekilde bu kilonun daha alt bir seviyesinde yer almak da kişini gereğinden fazla zayıf olduğunu göstermektedir. Dünya sağlık örgütü, kişinin beden kitle indeksi ile ideal kilonun bulunabileceği bir formül geliştirdi.
İdeal kilo nasıl hesaplanır?
İdeal kilo hesaplanabilmesi için öncelikle kilonuzu ve boyunuzu bilmeniz gerekiyor. Vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun karesine (m²) bölünmesiyle (kg/m²) beden kitle indeksi hesaplanabilmektedir. Beden kitle indeksinin seviyelerine göre kişinin zayıf, normla, kilolu ve obez olduğu öğrenilebilmektedir.
- 18,5 kg/m²’den küçük ise zayıf
- 18,5 – 24,9 kg/m² arasında ise normal
- 25 – 29,9 kg/m² arasında ise hafif şişman
- 30 kg/m²’den büyük ise obez
Bireyin normal beden kitle indeksi sınıfında olması, o kişinin ideal kiloda olmasını göstermektedir. Kadınlarda ideal kilo normal beden kitle indeksinin alt kısmına yakın olurken erkeklerde ideal kilo normal beden kitle indeksinin üst sınırına yakın olmalısıdır. Bunun da ana nedeni ise erkeklerdeki kas kütlesinin kadınlara göre daha fazla olurken, kadınlardaki yağ oranının da erkeklere göre fazla olmasıdır.
İdeal kilo hesaplamasında bazı uzmanlar, vücut kitle indeksinin tam olarak doğru sonuç vermediğini ve bel – kalça yönteminin daha doğru sonuçlar verdiğini söylüyor. Bu yöntemde belinizin en ince kısmının çevresinin kalçanızın en geniş çevresine bölünmesi ile bulunmaktadır. Bu işlemler ile çıkan sonuçlar, kişinin sağlık durumunu ve ideal kilosunu göstermektedir. Kadınlarda bu oran şu şekildedir:
- 0,80’den küçük olması düşük sağlık riski
- 0,80 – 0,85 arasında olması orta risk
- 0,85’ten büyük olması yüksek sağlık riski
Erkeklerde ise bu oran şu şekildedir:
- 0,95’ten küçük olması düşük
- 0,96 – 1 arasında olması orta
- 1’den büyük olması yüksek sağlık riski
Vücut tipine göre ideal kilo değişir mi?
İnsanların 3 farklı vücut tipi bulunuyor. Bu vücut tiplerindeki değişkenler ise ideal kilolarda hata paylarının oluşmasına neden olabilir. İnsanların 3 farklı vücut tipi buluuyor Bu vücut tipleri ise şu şekildedir:
- Ektomorf tip: Zayıf kişilerlerdir. İnce ve yağsız vücutları vardır. Metabolizmaları çok hızlıdır ve kilo almaları zordur.
- Mezomorf tip: Atletik bir yapıya, güçlü, sıkı bir vücutları vardır. Kolaylıkla kilo alıp verebilirler.
- Endomorf tip: Bodur, yumuşak ve yuvarlak bir vücut tipleri vardır. Güçlü kaslara sahip olmalarının yanı sıra yağ yakmaları da bir o kadar zordur.
Mezamorf tiplerin vücut kitle indeksleri yüksek çıkabilir. Ancak bu durum, o kişinin fazla kilolu olmasını göstermez. Çünkü vücutlarındaki kütlenin çoğu kas kütlesidir. Bu da kişinin atletik bir vücudu olduğunu göstermektedir. Fakat bu durum genellikle vücut geliştiricilerde görülebilmektedir. Aynı şekilde diğer iki farklı vücut tipinde olan kişilerin de vücut kitle indekslerinin normal çıkabilmesi mümkün. Fakat ideal kiloda olduklarını kesin bir dil ile söyleyemeyiz.