Bitkilerin hayatımızda önemli bir yeri olduğu su götürmez bir gerçek. Özellikle evlerimizi ve işyerlerimizi süsleyen bazı ev bitkileri ise sağlığımız için birçok faydası bulunuyor.
Sağlık açısından bize fayda sağlayan bitkilerden bazıları şöyle;
Cilt dostu Aleo vera
İlk olarak Sarısabır bitkisi yani nam-ı değer Aleo vera. Asphodelaceae familyasından gelen tıpta da özellikle dermo kozmetikte çok fazla kullanılan bir bitki türü olarak karşımıza çıkar. Saçlardaki kepekten yüzdeki yara ve sivilcelere kadar birçok cilt hastalığının tedavisinde kullanılan Aleov era saf halinde kullanmak isteyenlerdenseniz eğer evde yetiştirmek için kumlu toprak kullanılmalı. Güneş alan bir yerde sulama yapılarak bitkiye verilen su saksıdan iyice drenaj edilmesi gerekir.
Gerginliği azaltan Yasemin
Asıl anavatanı Kafkaslar olan Yasemin bitkisinin; Gerçek Yasemin, Limon Kokulu Yasemin, Sarı Yasemin, Mavi Yasemin, Katmerli Full Yasemin, Madagaskar Yasemini gibi 300 kadar çeşidi mevcut. Yasemin bitkisinin çeşitleri ne olursa olsun genel olarak ruh sağlığına iyi gelen bir bitki olarak bilinir. Uyku düzensizliğine ve ruh hali değişimlerine iyi geldiği söylenen bitkinin ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirdiği bilinir. Bol suyu seven yaseminler güneş ve gölgeni bir arada olduğu yerlerde daha güzel yetişir.
Zehirli gaz düşmanı Kurdele
Kurdele çiçeği dekoratif olarak son derece hoş duran bitkiler arasında. Her ortama uyum sağlayan bitkinin evdeki zehirli gazları emme özelliği sayesinde temiz havada yaşama şansı sağlıyor. Asılabilir saksılarda daha güzel yetişme imkanı vardır. Güneş ışığını direkt almayı sevmeyen Kurdele çiçeği perde arkasında yetişmesi daha iyi yetişmesini sağlar. Bitkinin kış aylarında ise 12 derecenin altında büyümesi faydasını etkiler.
Ellerimizle sevdiğimiz Fesleğen
Hepimizin bildiği gibi neredeyse bütün evlerde yetişen bir diğer bitki olan Fesleğen bitkisi evde yaydığı hoş kokusuyla bilinir. Fesleğenin birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Özellikle kokusu baş ağrısı, migren gibi kronik rahatsızlıklara iyi gelir, rahatlatır. Fesleğen güneşi seven bir bitki olmasından dolayı genelde cam kenarlarını süslerler. Fesleğeni saksının altında drenaj bulunan saksılarda ve humuslu toprakta bol su ile yetiştirmek gerekir.
Güzel rüyalarımızın sebebi Lavanta
Daha çok Güneyde yetişen ve doğada eşsiz görüntüsüyle bilinen kokusu muhteşem bir Lavanta bitkisinin yağı ve kolonyası ile günlük hayatın her alanında kullanılır. Lavantayı sonbahar, yaz, ilkbahar aylarında saksılara ekebilir, ekim sonrasında 3-4 defa belirli aralıklarla sulaması yapılmalıdır. Lavanta, genelde ruh sağlığı problemlerinde anksiyete, stres, uykusuzluk, depresyon gibi rahatsızlıklara iyi geliyor.
Rahat nefes ihtiyacımıza sarmaşık
Duvar sarmaşığı, uzun ömürlü bitki olmasıyla bilinir. İyi bakıldığı taktirde ev duvarlarını sarar ve evinize bir botanik bahçe havası katar. sarmaşıkgiller familyasından olan bitkinin yaprakları tırmanıcı bir yapıya sahip. Adi sarmaşık olarak da bilinen bitkinin fazla soğuk ya da sıcak yerde kalması zararlı olabilir. Suyu seven bir bitki olan sarmaşığın ise faydaları saymakla bitmez. Dalak iltihabı, ülser, kulak ve diş ağrısı, nezle, grip, şişmanlık gibi rahatsızlıkların yanı sıra kabızlık giderci özelliği de mevcut. Havadaki tozları filtreleme özelliğinden dolayı astım hastaları için uygun bir bitki. Unutmamak gerekir ki sarmaşıkların zehirli olanlarına dikkat edilmeli.