Gözlerinde herhangi bir soru olan bireyler doktorlara giderek randevu alabiliyor ve de görme problemlerinin karşısında kendilerine yardımcı olacak şekilde gözlük ve lens gibi ürünler kullanıyorlar. Göz doktorlarının onayladığı şekilde kullanılan bu ürünler, yanlış kullanıldığı zaman ise gözlerde bazı zararlara yol açabiliyorlar. Gözlük konusunda çok bir zarar görülmemek ile birlikte daha çok lens kullanımı konusunda insanların dikkatli olması çağrısı sürekli olarak yapılıyor.
Gözde lens ile uyunur mu?
Lens kullanımı konusunda en çok merak edilen ve araştırılan durum gözde lens ile uyumanın mümkün olup olmadığı. Bu durumda ise dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Gözde lens ile uyumak genel olarak zararlı bir durum olarak görülüyor. Gözlerinizdeki lensleri çıkarmadan yatağa geçtiğinizde uyuyakalma riskiniz olduğundan genel tavsiye yatağa yerleşmeden önce gözlerinizdeki lensleri çıkarmanız gerektiğidir. Gözde lens ile uyunması durumu göz sağlığı için zararlı bir durumdur. Bu nedenle bireylerin gözlerinde lensleri ile uyumaması gerekiyor. Bazı lens üreticileri tarafından üretilen lenslerin uyku esnasında sorun oluşturmadığı söylense de, yine de dikkatli olmak ve her ihtimale karşı uyurken lensleri çıkarmak daha iyi olacaktır.
Gözde lens ile uyumak neden zararlıdır?
Gözde lens ile uyumanın zararlı olmasının nedeni ise lenslerin aslında cam bir yapıda olmaları ve lens solüsyonları ile bu yapının değişerek göre uyumlu hale gelmesidir. Ancak belirli bir sürenin üzerinde gözde kalan lens solüsyonun etkisini kaybetmeye başar. bu da lenslerinizin gözünüzde sertleşmeye ve korneanıza batmasına yol açabilir. Gözde kuruyan lensi özellikle uyurken tekrar ıslatmak gibi bir şansınız olmadığından, bu durumda lens göze yapışacak v sürekli batacaktır. Bu durum da birçok farklı zararın ortaya çıkmasına yol açabileceğinden gözde lens ile uyumak zararlıdır.
Gözde lens ile uyumanın zararları nelerdir?
Gözde lens ile uyumanın zararları bazen geçici etkiler şeklinde bazen ise kalıcı sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Uzun süre gözden çıkarılmadığı için göze yapışan lensler göz sağlığınızı olumsuz etkiliyor. Bu nedenle çoğu zaman lens yerine gözlük kullanımı tavsiye ediliyor. Gözde lens ile uyumanın zararları ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:
Enfeksiyon riski
Gözlerimizde saydam bir tabaka olan korneamız ihtiyaç duyduğu oksijeni emlim yolu ile havadan almaktadır. uyuduğumuz esnada göz kapaklarımız kapalı olduğu için de bu emilim yavaşlamaya başlar. Normal şartlarda göz yapısı müsait olduğu için az da olsa oksijen almaya devam eden kornea, hem göz kapakları kapalı hem de lens ile uyunduğu zaman yeteri kadar oksijen alamaz. Bu durum da lens ile uyumanın sonrasında gözlerin enfeksiyon kapması riskini 6 kat daha yüksek hale getirir.
Göze yapışma
Lens ile uyunması halinde lens gözde kurumaya başlar. Gün içerisinde özellikle yaz aylarında tekrar solüsyona değmesi ve ıslanması gereken lensi ıslatamadığınız uyku halinde ise lensleriniz gözünüze yapışabilir. Lenslerin göze yapışması sonucunda ise gözde kurumaya yol açan lens enfeksiyon riski taşıdığı gibi aynı zamanda bu durum fiziksel bir zarara da yol açabilir. Göze yapışan lens korneaya batmaya ve göze sürekli acı ile hasar vermeye başlar. Ciddi bir ameliyat gerektiren bu durum bazen gözde kalıcı görme kaybına kadar ilerleyen sorunlara yol açabileceğinden lens ile uyunamamalıdır.
Kalıcı görme kaybı
Gözde kalıcı görme kaybına yol açabilecek olan lensler yalnızca göze yapışası nedeni ile gerçekleşmez. Aynı zamanda gözde unutulan ve bu şekilde uykuya dalınan aralıklarda gözde kurumaya başlayan lens cam benzeri bir yapıya bürünebilir. Bu durumda ise direkt olarak gözde kırılmaya ve parçalanmaya başlayan lensin parçaları gözünüzün iç yapısına kadar ulaşabilir. Burada yer alan damarlara zarar veren lens parçaları ise kalıcı görme kaybına yol açabilecek kadar ciddi bir soruna teşkil olur. Bu nedenle gözde lens ile uyunmamalıdır.
Lens ile uyunabilen durumlar nelerdir?
Bazı özel üretim lensler ya da ameliyat ile yerleştirilen kalıcı lensler ile uyumak diğer kontak lensler gibi bir yapıda olmamaları sayesinde uyku esnasında sorun teşkil etmezler. Ancak göz sağlığı açısından kontak lens alındığı zaman bu lens ile uyumamak gerekiyor. Aynı zamanda kontak lens kullananların hijyen konusuna ekstra dikkat etmesi de gerekli bir durum.