Özbekistan’a ait harika bir pilav yemeği olan Özbek pilavı yiyenlerin ağzında farklı bir tat bırakıyor. Yiyenlerin bir daha yemek istediği Özbek pilavını Özbekistan’ın olmazsa olmaz yemekleri arasında. Özelliklede düğünlerde yapılan bu pilavın nasıl yapıldığını Ferhat şefin anlatımıyla öğreniyoruz.
Özbek Pilavı: 6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi: 60 dakika
Malzemeler
- Bir su bardağı sıvı yağ
- 500 gram kuzu kuşbaşı
- 5 adet havuç
- 3 adet soğan
- 2,5 su bardağı pirinç
- 3 baş sarımsak
- Bir adet kuru acı biber
- Bir adet kimyon tohumu
- 2 tatlı kaşığı tuz
- Bir çay kaşığı karabiber
- Bir litre sıcak su
Yapılışı
Yemeğe başlamadan önce soğanları çok ince olacak şekilde dilimleyelim. Sonra havuçları hafiften kalın kalın dilimliyoruz. Havuçları kalın dilimlememizin sebebi kaybolup gitmemesi. Pirinci yıkayıp ılık suyun içerisinde bekletiyorsunuz. Daha sonra tekrar yıkayıp süzdürmeniz gerekiyor. Ama ondan önce etleri kavurarak başlayın. Tavanızın altını hafif açıp içerisine sıvı yağ koyuyorsunuz. Tarifin orijinalinde kuyruk yağı var. Kuyruk yağını eritiyorsunuz ondan sonra içerisindeki Çıtırları alıyorsunuz ondan sonra etleri kuyruk yağında kavuruyorsunuz. Tabiki tadı biraz daha ağır ama lezzeti biraz daha yüksek oluyor. Kuzu etini kullanıyoruz. Ferhat şef kuzu kolunu tercih ediyor. Ama evinizde kemikli kuzu eti olur but parçası olur. Ne varsa kullanabilirsiniz? Danayla da olur ama kuzuyla lezzeti daha farklı olur. Etleri tavaya aldıktan sonra etlerin yağa gömülmesi gerekiyor. Az yağda etleri kavurmuyoruz. Bu yağla birlikte içerisine hem soğan, hem havuç hem pirinç gireceği için yüksek oranda bir yağ kullanmamız gerekiyor. Koyduğumuz her malzemede yağın lezzetini biraz daha artırmış oluyoruz.
Etler piştikten sonra tavadan çıkartarak bir tabağa alıyoruz. Etler bu kızarma esnasında bütün lezzetini yağa bırakmış oluyor. Daha sonra etler gibi karamelize olana kadar soğanları kavuracağız. Etlerden tava kenarına yapışan küçük parçacıklar soğanlar tarafından iyice inceltildi ve etin lezzeti soğana geçti. Soğan içerisindeki asit bizim deglaze dediğimiz işlemi gerçekleştirdi. Karıştırdığınızda soğanlardan muhteşem bir et kokusu alabilirsiniz. Daha sonra soğanları da ayrı bir tabağa alıyoruz. Soğanlardan sonra sırada havuçları kızartmada. Havuçları ince keserseniz kaybolur. Kesinlikle rendelemeyin. Aslında özbek pilavı odun ateşinde büyük kazanlarda bol yağda et, soğan, havuç, kavrulur. Birbirleriyle özdeşleşirler. Bunun için büyük bir sıcaklığa ve geniş bir alan ihtiyacınız olacaktır. Hiç birimizin evinde büyük ocak ve büyük bir kazan olmadığı için bu yüzden özbek pilavını gerçekten tam tadını alarak yapabilmeniz için bu tarifi uygulamanız gerekir.
Havuçları kızarttıktan sonra yağın renginin turuncu olduğunu fark edeceksiniz. Özbek pilavına rengini veren renk ise turuncu rengi. Havuçlar kendini saldıktan sonra et ve soğanı tekrardan tencereye atıp karıştırmaya başlıyoruz. Bu aşamaya kadar hiç bir şekilde tuz atmıyoruz. Etlerimiz kızardı ama hala istediğimiz yumuşaklıkta olmadıkları için tuz atmamak daha iyi olabilir. Suyumuzu verip, altını kısıp, biraz tuz ve baharatla beraber etleri pişireceğiz ve sonra pirinçleri ekleyeceğiz. Ama ondan önce karıştırdığımız et karışımına 3 baş sarımsk koyuyoruz. Dışındaki kalın kabukları soyuyoruz. Acı seviyorsanız bir tane acı kuru biber ve gizli malzeme tane kimyon diye geçiyor ama frenk kimyonunu bir tatlı kaşığı kadar avucumuzda ovarak koyuyoruz. Sonra tuzumuzu ve sıcak suyumuzu koyuyoruz. Etler yumuşayana kadar 25-30 dakika pişirilecek.
İzleyin: Eşsiz bir lezzet Özbek pilavı
Etler piştikten sonra içerisindeki sarımsakları alıyoruz ve pirinçleri ellerimizle yavaş yavaş koymaya başlıyoruz. Pirinçler içinde üzerine biraz tuz ve karabiber atıyoruz. Pirinçlerin üstüne sarımsakları tekrardan yerleştiriyoruz. Kaşığın tersiyle buhar için yemeğin üstüne bastırıyoruz. Çok kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişireceğiz.