İrmik besin değeri oldukça fazla olan bir yiyecektir. Birçok tarifin içinde kullanılan irmiğin, tatlıları güzelleştirdiği hepimiz tarafından biliniyor. Revanide, şekerparede, Kemalpaşa tatlısında ve daha birçok tatlıda irmik kullanılıyor. Sadece tatlılarda da değil sporcuların da tercihleri arasında olan ve bir un çeşidi olan irmik, karbonhidrat bakımından da oldukça zengindir.
Enerji kaynağı olan karbonhidrat ise sporcular tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir. Lifli gıda yapısı sayesinde insanda tokluk hissi yaratır. Şekeri dengeleyici özelliği olduğu için doktorların şeker hastalarına tavsiyeleri arasında yer alır. Her şeyde olduğu gibi irmik kullanımında da aşırıya kaçmamak gerekir. Peki, bu faydalarını anlatmakla bitiremediğimiz mucize irmiğin helvası nasıl yapılıyor?
İrmik Helvasını Yaparken Kullanılacak Malzemeler
- 1 Su Bardağı İrmik
- 1 Su Bardağı Su
- 1 Su Bardağı Süt
- 1 Su Bardağı Şeker
- 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
- Çam Fıstığı Veya Ceviz (İsteğe Bağlı)
İrmik Helvasının Yapılışı
Tarifin ölçüleri bire birdir. Yani istediğiniz ölçüde su, süt, şeker ve irmik miktarı eşit olacak şekilde artırıp azaltabilirsiniz. Önce tereyağı tavaya alınıp eritilir. Eğer helvanıza çam fıstığı eklemek istiyorsanız, tereyağı ile birlikte önce kabukları soyulmuş çam fıstığı kavrulur, çam fıstığı kavrulduktan sonra irmiği kavurmaya geçebilirsiniz. Eğer çam fıstığı koymayacaksanız 1 su bardağı irmik tavaya eklenir ve kavrulmaya başlanır.
İZLEYİN: TAM KIVAMINDA GARANTİ İRMİK HELVASI TARİFİ – Paçikanın Mutfağı
İrmikler kavrulurken 1 su bardağı su, bir su bardağı süt ve 1 su bardağı şeker tencereye alınır. Şerbet kaynarken irmik de kavrulmaya devam eder. İrmiği sürekli karıştırmalısınız çünkü çok çabuk yanabilir. İrmiklerin rengi kızarmaya başladığında kaynayan şerbet irmiğin üzerine yavaş yavaş eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Şerbetin tamamı eklendikten sonra irmik karıştırılır ve tencerenin ağzı kapatılır.
Yaklaşık 5 dakika kısık ateşte piştikten sonra helvanızı karıştırmaya başlayabilirsiniz ve helvanın kıvam almasına yardımcı olabilirsiniz. Servis tabaklarına aldığınız helvanızın üzerini süslemek için çeşitli malzemeler kullanabilirsiniz. Tercih edilen alternatif malzemeler; çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı, tarçın vs. Misafirlerinize servis yaparken, 5 çaylarında ve özellikle yaz akşamlarında, tabaklarınıza koyduğunuz helvanın yanında dondurma servisi de oldukça tercih edilmektedir. Afiyet olsun.