Lise döneminde pek çok öğrenci ileride yapmak istediği meslekle ilgili fikir ve bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Bu nedenle lise dönemlerinde açılan alanlardan birini seçip üniversite sınavlarına o alandaki meslekleri hedefleyerek çalışıyorlar. Lise eğitimi sırasında mesleki eğitim alanlardan farklı onlarca alan eğitimi bulunurken bu durum Anadolu liseleri ve düz liselerde eşit ağırlık, sayısal, sözel ve yabancı dil alanından ibaret oluyor.
İleride akademik anlamda hangi alanda eğitim alınmak isteniyorsa lise zamanlarında daha çok o alan tercih ediliyor. Bu alanlardan en çok merak uyandıranı hiç şüphe yok ki yabancı dil oluyor. Yabancı dil alanını tercih eden öğrenci sayısının diğer alanlara nazaran daha az olması ve pek çok lisede bu alanının bulunmaması bu konudaki bilgi azlığını da ortaya koyuyor. Dil bölümünde bulunan mesleklerin neler olduğunu merak eden kişilerin bu yazıda aradıkları bilgilere ulaşması hedefleniyor.
Dil Bölümü Nedir?
Dil bölümünde nelerin olduğunu bilmekten ziyade ilk olarak dil bölümünün ne olduğunun bilinmesi gerekiyor. Dil bölümü daha çok yabancı dil ağırlıklı eğitim veren bir alan oluyor. Lise döneminin 2. ya da 3. sınıfında alan seçimi yapılıyor. Bu seçimin hangi sınıfta yapılacağı daha çok okul yönetimi tarafından belirlenip öğrencilerle paylaşılıyor. Dil bölümünde daha çok sözel derslerin ve yabancı dil derslerinin olduğu biliniyor. Ancak son zamanlarda dil bölümü sınıflarında Temel matematik eğitiminin olduğu da biliniyor. Lisede yabancı dil eğitimine yatkın olan ve bu alanda akademik eğitimler alıp meslek sahibi olmak isteyen kişiler bu alanda eğitim almayı haklı olarak tercih ediyor.
Dil Bölümünde Bulunan Dersler Nelerdir?
Yabancı dil alanı olarak bilinen dil bölümünde adında anlaşılacağı üzere daha çok dil bölümleri dersleri bulunuyor. Sayısal derslerin bulunmadığı daha çok sözel ve yabancı dil alanının bulunduğu bu bölümde derslerin diğer alanlara nazaran daha kolay olduğu düşünülüyor. Ancak bu derecenin son derece yanlış olduğunun bilinmesi gerekiyor.
Son yıllarda dil bölümüne olan ilginin artması aslında bu bölüme olan ilginin ne denli fazla olduğunu da gözler önüne seriyor. Dil alanında bulunan derslerin sınıfa bağlı olarak farklılaşsa da genel olarak Edebiyat, Tarih, Coğrafya, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Temel Matematik oluyor. Bu dersler arasında ders saatinin en fazla olanları yabancı dil dersleri olurken en az ders saatine sahip ders ise Temel matematik dersi oluyor.
Dil Bölümü Okuyanlar Hangi Meslekleri Yapabilir?
Globalleşen dünyada yancı dil bilmenin ne denli önemli olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Dil bölümü okuyan kişilerin üniversitede eğitim alabilecekleri bölümlerden bazıları şunlardır:
- İngilizce öğretmenliği
- Almanca öğretmenliği
- Fransızca öğretmenliği
- Dil ve edebiyat bölümleri
- Çeviri bilim
- Mütercim ve Tercümanlık
- Uygulamalı çevirmenlik
Bu maddelerde yer alan bölümleri üniversite alanında eğitim aldıktan sonra yapmanıza olanak sağlanıyor. Her ne kadar dil bilen kişilerin bu alanların dışında daha pek çok alanda kolayca meslek sahibi olunacağı biliniyor. İleri düzeyde bir dil bilgisine sahip olan kişilerin birçok farklı sektörde çalışabileceği de biliniyor.
Dil Bölümü Meslekleri İçin Üniversite Sınavı
Lise düzeyinde eğitim aldıktan sonra ileri düzeyde yani akademik anlamda eğitim almak istiyorsanız üniversite sınavına katılım sağlamanız gerekiyor. Üniversite sınavları her yıl düzenli olarak yapılan sınavlar olduğu için liseden mezun olduğunuz yıldan itibaren bu sınavlara katılmaya hak kazanıyorsunuz. Dil alanında yer alan akademik bölümlerden herhangi birinden eğitim almanız için temel sınavın dışında 80 soruluk yabancı dil sınavına da katılmanız gerekiyor. Bu sınavlardan yeterli puanı ve sıralamayı yaptıktan sonra kolayca dil bölümü mesleklerinden herhangi birini tercih edip yerleştikten sonra eğitim almanız mümkün oluyor.
En Çok Tercih Edilen Dil Bölümü Meslekleri
Her alanın belli başlı bölümleri bulunuyor. Yabancı dil alanında en çok tercih edilen bölümlerde bulunuyor. Elbette bu bölümler tercih edilirken bazı kıstaslar dikkate alınıyor. En çok tercih edilen dil bölümleri arasında öğretmenlikler ve tercümanlıklar bulunuyor. Dil bölümlerinde en çok tercih edilen bu alanların seçiminde doğal olarak çalışma koşulları ve maaşlar belirleyici oluyor. Bunun dışında dil bölümü mesleklerinden öğretmenlikler için atama puanı ve atama sayısı da önemli kıstaslar arasında bulunuyor.
İzleyin: DİL BÖLÜMÜ İŞ İMKANLARI / HANGİ MESLEĞİ SEÇMELİYİZ?
Dil Bölümü Meslekleri Maaşı
Her mesleğin belli bir çalışma ortamı ve maaş aralığı bulunuyor. Bu durum dil bölümünde bulunan meslekler içinde geçerli oluyor. Dil bölümü mesleklerinin maaş aralığı 4500 ile 15000 arasında değişiklik gösteriyor. Elbette bu maaşlarda etkili olan şey tecrübe ve alınan eğitimler oluyor. Dil alanındaki öğretmenliklerin maaşı ise devlet ve özel sektörde farklı olabiliyor.