Distansiyon tanımını yapacak olursak; karın içi organlarda hava ya da gazın birikmesi ile şişkinlik yaşanması durumudur. Distansiyon hastalığı genel olarak karın iç organlarında meydana gelen bir durumdur. Bu hastalık kendini karına dokunulduğunda ağrı ve gerginlik ile belli eder. Tıpta distansiyon abdominal distansiyon ismi ile bilinir. Halk arasında karın şişkinliği ile adlandırılır. Distansiyon hastalığı bağırsak problemler, sıvı birikimi ve karın içi organlarının enfeksiyon kapması ile oluşan bir durumdur.
Abdominal distansiyon genellikle mide de veya bağırsaklarda gaz ya da hava birikmesi sonucu kişide hazımsızlık veya şişkinlik gibi durumlara neden olan hayat kalitesini indirgeyen bir durumdur. Distansiyon altında yatan sebebe bağlı olarak tedavisi gerçekleşir. Distansiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır. Karın şişkinliğinden eve uygulayabileceğiniz bazı tedavi seçenekleri ile bu durumdan kurtulabilirsiniz.
Distansiyon Nedenleri Nelerdir?
Distansiyon iç organlarda meydana gelen hava veya gaz nedeni ile karında gerginlik, şişkinlik ve hazımsızlık belirtilerine yol açan bir durumdur. Distansiyon beslenme sorunları ile de ilişkili bi durumdur. Özellikle bazı insanlar yeme ve içme ile ilgili sorunlardan dolayı karın şişkinliği yaşayabilir. Distansiyon nedenleri arasında ilk sırada gaz yer alır. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesi sonucu distansiyon meydana gelir.
Bunun sonucunda kişide şişkinlik, mide bulanstısı, bağırsaklarda hareketlilik belirtileri meydana gelir. Hatta bazen bu durumda ağrı da yaşanabilir. Distansiyona neden olan diğer bir durum ise hazımsızlıktır. Hazımsızlık mideye giden yiyeceklerin öğütülmemesinden dolayı kaynaklanır. Bu tür sindirim problemleri distansiyona etki eden bir durumdur.
Hazımsızlık sık yemek yemekten ve mide enfeksiyonlarından kaynaklanır. Distansiyona neden olan bir başka durum ise mide enfeksiyonudur. Mide enfeksiyonu yiyecek ve içeceklerde bulunan bakterilerden kaynaklanır. Bu durum karın şişkinliğine yol açabilir.
Distansiyona neden olan bir diğer durum sıvı tutulumudur. Bazı durumlarda karın içi organlarında sıvı tutulumu meydana gelebilir. Özellikle hormonsal değişimler ve fazla tuzlu yiyecekler yenilmesi sıvı tutulumunun başlıca nedenleridir. Son olarak distansiyona neden olan bir diğer durum ise ince bağırsaklarda meydana gelen zararlı bakterilerdir.
Distansiyon İçin Evde Uygulanabilecek Yollar
Distansiyon tedavisi için bu duruma neden olan etkenin bulunması önemlidir. Eğer distansiyon enfeksiyon kaynaklı ise hekiminiz tarafından antibiyotik tedavisi uygulanır. Distansiyon hastalığı için hekiminize görünmeniz son derece önemlidir. Eğer distansiyon hazımsızlık gibi durumlardan kaynaklanıyorsa evinizde uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerle bu hastalıktan kurtulabilirsiniz. Evde uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır;
- Sık sık su tüketin ve maden suyu için
- Altta yatan sebebi bilmeden herhangi bir ilaç kullanmayın
- Çok yağlı ve baharatlı besinlerden uzak durun
- Eğer karın şişkinliğiniz varsa lif açısından daha zengin besinler tüketin
- Karnınıza ısı kompresi uygulayın
- Dilerseniz nane yiyebilirsiniz veya suyunuza koyabilirsiniz.
Distansiyon genellikle evde uygulanabilecek basit yöntemler ile kendiliğinden geçebilen bir hastalıktır. Fakat bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Eğer yaşadığınız karın şişkinliği şiddetli ise buna ek olarak bulantı, kusma, ateş gibi belirtiler yaşıyorsanız hekiminize görünmeniz son derece önemli bir durumdur. Eğer karnınızdaki şişkinlik giderek büyüyorsa şiddetli bir ağrı yaşıyorsanız veya dışkınızda kan varsa acil yardım almanız şarttır.
Distansiyon Ne Zaman Olur?
Distansiyon genellikle karın içinde gaz ve hava birikmesi sonucunda meydana gelen bir durumdur. Bunun yanı sıra karında sıvı tutulumu yaşanması en çok distansiyon tablasu gösteren bir durumdur. Yediğimiz yiyecekler veya dışarıdan aldığımız hava, yemek borusu ve bağırsaklar arasında dengeli bir şekilde ilerleyerek olur. Ancak bazen bu dengeli akış herhangi bir sebeple bozulabilir bu durumda da distansiyon meydana gelir.
Gaz Distansiyon Tedavisi
Karında görülen gaz distansiyonun başlıca nedenidir. Kişinin bir günde bağırsağında bulunan gaz miktarı genellikle 500 ile 1500 ml arasında değişim gösterir. Bu oran arttığında gaz karında şişkinliğe neden olur. Karın içerisinde gaz birikimi genellikle 2 neden ötürü olur. Birincisi organik nedenler ikincisi de psikolojik nedenlerdir. Distansiyon gazdan ötürü oluşmuş ise genellikle ilaç tedavisi ve evde uygulanabilecek basit yöntemler ile bu hastalık önlenebilir.
Distansiyon Belirtileri Nelerdir?
Distansiyon hastalığı kendini karın şişkinliği ile belli eden karakterize bir durumdur. Ancak bu belirtinin yanı sıra bazı belirtilerde görülebilir. Bu belirtiler arasında; bulantı, kusma, ateş, ishal, geğirme gibi belirtilerde görülür.
İzleyin: BAĞIRSAKTA FAZLA GAZ VE KARIN ŞİŞKİNLİĞİ SEBEBİ NEDİR? ÇÖZÜMÜ NEDİR?
Distansiyon Nasıl Tedavi Edilir?
Distansiyon tedavisi kişiye özeldir. Ayrıca distansiyona neden olan duruma göre tedavi seçeneği oluşturulur. Genellikle tedavide kişinin yaşı ve varsa diğer hastalıkları tedavide önemlidir. Distansiyonda genel olarak ilaç tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra hastanın beslenme düzeni yeniden şekillendirilir.
Distansiyon İçin Beslenme Önerileri
Distansiyon yaşıyorsanız gaz üretimini arttıran besinlerden uzak durun. Besinleri daha çok ufalayarak yemeye özen gösterin. Yemek yerken konuşmayın ve yavaş yemeyi tercih edin. Özellikle gazlı içeceklerden uzak durun.