Okullarda matematik derslerinde uyuyanlar, daha sonrasında derslerde anlatılanları araştırmak zorunda kalabilirler. Matematik dersinde işlenmeyen konuları ya da acil bir işi olduğunda geride kalmış olan bu bilgileri hatırlamaları gerekenlerin araştıracağı bilgiler internette işin uzmanları tarafından açıklanıyor. Açıklanan matematik konuları ve bilgilerini edinerek ihtiyaç duyduğunuz anlarda sizler de kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Daha çok sınavlara çalışan ya da geometriye dayalı bir işi olanların araştıracağı dairenin alanını hesaplamayı sizler için araştırdık.
Daire nedir?
Daire matematikte alanı hesaplanan geometrik şekillerden biridir. Bir çember çizildiği zaman bu çemberin içinde kalan yuvarlak kısma daire denir. Çizgi olarak çizilen kısım çember olup, iç kısmındaki dolu alanın ismi dairedir. Çoğu zaman çizimler yapılırken bu alan boş olarak gösterilse de, daireler çember çizgilerinin içinde kalan belirli bir alan olduğu için çevresi ve alanı hesaplanan şekillerdirler.
Daire alanı nasıl hesaplanır?
Dairenin alanını hesaplamak için dairenin yarıçapını ve pi sayısını kaç alacağınızı bilmeniz gerekir. Bir matematik sorusu çözüyorsanız pi sayısının kaç değeri olarak alınacağını soru size söyleyecektir. eğer soruda herhangi bir bilgi yok ise ya da bir matematik sorusu çözmüyorsanız yani dairenin alanını işiniz için kullanacaksanız, bu durumda genellikle pi sayısı 3.14 olarak alınır. Daha sonra ise dairenin yarıçapının karesini bulmanız gerekiyor. Çıkan sonuç ile pi sayısını çarptığınız zaman ise dairenin alanını hesaplamış oluyorsunuz.
Örnek vererek bu konuya bakacak olursak, dairenin çapını yani çemberin üzerinde bir noktadan diğer noktaya doğru çektiğimizde bu bize dairenin çapını verecektir. Eğer dairenin çapı 6 cm ise, bu durumda dairenin yarıçapı da çap sayısının yarısı olacaktır. Yani dairenin yarıçapı 3 cm olacaktır. Bu durumda 3’ün karesini alacağız. Bu da 9 ediyor. Daha sonra ise 9×3.14 yaparak dairenin alanını bulabilirsiniz.
Dairenin alanı formülü nedir?
Dairenin alanını hesaplamak için oluşturacağınız formülün açıklaması yarıçapın karesi x pi sayısı olacaktır. Bu formülün ifade edilişi ise yarıçap anlamına gelen r işareti ile pi sayısının sembolü olan π işareti kullanılarak ortaya konulur. Bir dairenin alanını hesaplamak için uygulayacağınız formül alan= π x r² şeklinde olacaktır. Yani alan= π x (r x r) şeklinde de ifade edilebilir.
Daire alanını kolay hesaplama
Dairenin alanını hesaplarken kolaylaştırmak için kullanabileceğiniz bazı yöntemler bulunuyor. Daha çok dairelerin çap farkını hesaplarken kullanabileceğiniz bir püf nokta olarak bu işlemi uygulayabilirsiniz. Bir dairenin alanını hesaplarken bu hesabın sonucunu pi sayısını çarpım işleminde kullanmadan ortaya çıkarabilir ve diğer daireler ile çap farkını kullanmak için hesaplayabilirsiniz. Bir dairenin alanını hesaplarken eğer yarı çapı 6 cm ise alanını 36π cm olarak hesaplayabilirsiniz. Bu durumda soru size bu dairenin çapının alanı 25 π cm olan bir dairenin çapından kaç cm uzun olduğunu sorabilir. Bu durumda pi sayısını çıkarıp diğer sayının kökünü bulursunuz. Örnek sayılarda kökler 6 ve 5 olacağından fark 1 cm çıkacaktır.
Pi sayısı nerede kullanılır?
Pi sayısı genellikle alan ve hacim hesaplamalarında kullanılmaktadır. Pi sayısı kullanılarak mimarlık gerektiren işlerden mühendislik gerektiren işlere pek çok alanda alan ve hacim hesaplaması ortaya konulabilir. Bu gibi aşanlarda kullanılan pi sayısı çoğu kişi için yalnızca lise son sınıfa kadar sınavlarda görülen bir bilgidir ancak pi sayısının doğru şekilde alınması bilimsel çalışmalarında oldukça önemlidir. Ancak pi sayısının kullanım alanı bununla da kısıtlı değildir. Pi sayısı kesirli kısmı içerisinde sonsuz ihtimalleri barındırmaktadır ve bu ihtimallerin içerisinde yaşayan her bireyin kimlik numarası, doğu tarihleri ve ölüm tarihleri de bulunmaktadır.
Pi sayısı kaçtır?
Pi sayısı matematik sorularında bazen 3 bazen ise 3.14 olarak alınan ve hesaplamaları buna göre yapılan sayıdır. Bir tam sayı değildir, ondalık kesirli sayıdır. Kesirli kısmı ise sonsuzdur. Pi sayısı genellikle diğer kesirli kısımları görmezden gelinerek 3.14 olarak alınır.