Böreklerin her zaman çıtır bir şekilde olmasını isteriz. Çayın yanında lezzetli bir börek her zaman en ideal seçimlerden biri olacaktır. Ayrıca kahvaltılar için de börek tercih edebilirsiniz. Bu yazımızda sizlere çıtır bir şekilde servis edebileceğiniz el açması kol böreği tarifi vereceğiz. Bu börek için gerekli malzemeler şunlardır:
- 5 su bardağı un
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2,5 su bardağı su
- Sosu İçin
- 100 gram tereyağı (eritilmiş)
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
İç Harcı İçin
- 4 adet patates Maydanoz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Yarım tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Üzeri İçin
- Yumurta sarısı
- Susam
- Çörek otu
Kol böreği nasıl yapılır?
Çıtır çıtır kol böreği yapmak için öncelikle bir yoğurma kabı içerisine un ve tuzu alalım. Daha sonra ise Unumuzun üzerine yavaş yavaş su ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Bu şekilde yoğurmaya devam edelim ve yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Ardından da hamuru 6 eşit parçaya bölelim ve bu parçalardan bezeler oluşturalım.
Böreğimizi hazırlarken ise hamurların arasına sürmek için bir kap içerisinde ayırmış olduğumuz tereyağını eritelim. Daha sonra eritmiş odluğumuz tereyağını bir miktar sıvı yağ ile karıştıralım. Yağımızı hazırladıktan sonra bezelerimizi pasta tabağı büyüklüğünde açalım. Daha sonra ise bezelerimizi üst üste dizelim ama aralarına hazırlamış olduğumuz yağ karışımını sürelim. En sonunda ise hamurlarımızın üzerini streç film ile kapatıp, yaklaşık 10 dakika kadar dinlendirelim.
Hamurlarımız dinlendirken biz de böreğimizin iç harcını hazırlayabiliriz. Bunun için haşlamış olduğumuz patatesleri ezelim. Daha sonra ise üzerine doğranmış maydanoz, zeytinyağı, tuz, karabiber ve pul biber ilave edip güzel bir şekilde karıştırmaya başlayalım. İç harcımızı hazırladığımız esnada hamurlarımız da yeteri kadar dinlenmiş olacaktır. Hamurlarımız dinlendikten sonra ise çeke çeke hamurlarımızdan bir tanesini açalım. Hamurları ne kadar ince açarsak, böreğimiz o kadar çıtır bir hal alacaktır.
İzleyin: Hamuru Bu Yöntemle Açın, Zar Gibi İncecik Olsun!👌🏻| Oklavasız El Açması Börek 😋
Böreğimizi açtıktan sonra ise üzerine şerit şeklinde iç harcından yerleştirelim. Daha sonra ise iç harcını serdiğimiz hamuru rulo şeklinde saralım ve iki ucunu birleştirelim. Bütün bu hamurlara aynı işlemi yaptıktan sonra ise hazırladığımız fırın tepsisine böreklerimizi yerleştirelim. Böreklerimizi fırın tepsisine yerleştirdikten sonra ise üzerine yumurta sarısı sürelim. Eğer isterseniz böreklerinizin üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra çörek otu ve susam serpebilirsiniz. Bütün süsleme işlemlerini gerçekleştirdikten sonra ise böreklerinizi 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 40 dakika kadar pişirmeniz gerekiyor. Börekleriniz piştikten sonra ise ilk sıcaklığı çıkıp çayın yanında servis edebilirsiniz.