Çayı genelde şekerli ya da şekersiz içeriz. Bazı insanlar çay içine şeker yerine bal ilave edebiliyor. Peki kalp sağlığının bire bir koruyucu olan tereyağını çay ile içmeyi denediniz mi? Şeker ya da bal yerine çayınıza tereyağı koyarsanız ne olur? Tereyağlı çayın faydaları nelerdir?
Açıklamalarıyla ve önerdiği gıdalarla sürekli gündem yaratan Canan Karatay, yıllar önce bir açıklama yapmış ve yine gündem olmuştu.
Karatay, çayınıza şeker yerine tereyağı ekleyin demişti.
Canan Karatay, “Doğal tereyağı, köy tereyağı tüketebilirler. Ben bir kardiyolog olarak kitabımda tereyağı nasıl yapılacak onu anlatıyorum. Çünkü, tereyağı kalbimizin iyi çalışması için önemlidir ve vücudumuzun iyi en önemli besinlerinden biridir. Damarlarımızın tıkanmaması içinde tereyağı önemlidir. Tereyağını köy yumurtasına kırıp yiyebilirsiniz, yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Hatta Orta Asya’da yaşayan kişiler çaylarına tereyağı koyarlar” demişti.
Peki gerçekten Orta Asya’da yaşayanlar çaylarını tereyağı ile mi içiyor?
Aslında Kazaklar ve Orta Asya Türkleri çaylarını sütlü içerler. Tıpkı İngilizler gibi. Ve halen de Orta Asya Türkleri çaylarını sade içtikleri gibi, sütlü içmeye de devam ediyorlar. Araştırmalar Kazakların tereyağlı çay içtiklerini göstermiyor.
Tereyağının faydası nedir?
Canan Karatay’ın önerisi aslında tereyağına dikkat çekmek. Çünkü tereyağının faydası çok fazla. Özellikle sıcacık ekmeğin üzerinde tadı ile damaklarımızı şenlendiren tereyağının ne olduğunu ve nasıl üretildiğini merak ederiz. Katkısız tereyağ, su ve süt seyreltilmesi ile meydana gelmektedir. Kremanın süt üzerinden ayrılması ile sütün yağ bazlı kremasının, su aynı zamanda sütle seyreltilerek ortaya çıkmasıdır. Tereyağının elde edilmesi için sütün yağlı kısmı kullanılır ve katı bir hale getirilir. Katkısız tereyağı, sütten oluşturulması sayesinde içerisinde süt içinde bulunan proteinleri de içermektedir. Bu da gereken miktarda tereyağı kullanımında kişinin ihtiyacı olan proteinleri almasını sağlamaktadır.
Tereyağında var olan A vitamini sayesinde göz sağlığını koruyarak aynı zamanda gözleri birçok hastalığa karşı da savunmaktadır. Bunun yanı sıra cüzi miktarda tüketildiğinde kalp sağlığına da iyi gelen yanları bulunmaktadır. Tereyağı iyi bir omega 3 ve yağ asidi kaynağı olduğundan dolayı kolestrolü de düzenlemektedir. Kısaca katkısız tereyağı kandaki iyi kolestrol seviyesini yükselterek kalp sağlığını korumaktadır. Tereyağı iyi bir antibakteriyel özelliğine sahip olduğu için aynı zamanda anti-enfeksiyon özelliğine de sahiptir. Yani bu durumda cilt, göz, boğaz, sindirim sistemi gibi bölgelerin enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlamaktadır.
Tereyağı ile çay olur mu?
Canan Karatay tereyağının faydasına dikkat çekmek için böyle bir açıklama yaptı. Ve bunu tüketmenin önemine dikkat çekti. Çaya şeker yerine tereyağı konur mu? diye soracak olursanız. Evet. Karatay’ın uyarısıyla bunu deneyip beğenenler var. Çünkü tereyağının faydası çok fazla. Çayınızın içine küçük bir miktar tereyağı ekleyip siz de deneyebilirsiniz.
Faydaları
Ciltteki çatlaklıkları yok eder ve parlaklık kazandırır. Protein kaynağıdır. Antioksidan özelliği vardır. Damarların tıkanmaması için ideal bir besin olan tereyağını, çayınıza 1/2 tatlı kaşığı ilave ederek tüketebilirsiniz. Çayın acı tadını da kıran tereyağı, yumuşak bir içim sağlar ve hafif bir aroma verir.