B vitamini, insanların günlük olarak alması gereken en önemli vitamin gruplarından biridir. Bu yüzden de uzmanlar, düzenli bir şekilde B vitamini içeren besinlerin tüketilmesi gerektiği konusunda ısrarcı. Doğanın bize sunmuş olduğu birçok meyve ve sebze içerisinde B vitamini vardır. Ciltten sindirim sistemi sağlığına kadar birçok önemli faydaya sahip olan B vitamini, birçok farklı dala ayrılmaktadır. Bu yazımızda sizlere B vitaminini ne işe yaradığından ve B vitaminini hangi besinlerde bulunduğundan bahsedeceğiz.
B vitamini ne işe yarar?
B vitamini, birçok farklı gruba ayrılmaktadır. 8 farklı B vitamini çeşidi bulunuyor. Bu vitamin grubundaki her bir parça ise farklı faydalar sağlıyor. B vitamini çeşitleri şu şekildedir:
- B1 (tiamin)
- B2 (riboflavin)
- B3 (niasin)
- B5 (pantotenik asit)
- B6 (piridoksin)
- B7 (biotin)
- B9 (folik asit)
- B12 (kobalamin)
B vitamininin en önemli faydası, sinir dokusu sağlığı için kırmızı kan hücreleri üretebilmesi. Suda kolaylıkla eriyebilen B grubu vitaminleri, maalesef vücudumuz tarafından sentezlenemiyor. Bu yüzden de B grubu vitamini ihtiyacını karşılayabilmek için dışarıdan B vitamini almamız gerekmektedir.
B vitamini, cildin yenilenme hızını desteklemektedir. Cilt sağlığı için oldukça önemli bir vitamin grubu olan B vitamini, aynı zamanda sindirim sistemi sağlığı çin de birebirdir. B vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bu sayede soğuk kış aylarında yaşayabileceğiniz grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmuş olacaksınız. Bunlara ek olarak B vitamini, saç sağlığı için de önemli bir bileşendir. Düzenli olarak B vitamini tüketmek, saç dökülmesine karşı etkili olacaktır. Özellikle biotin olarak bilinen B7 vitamini, saçlarda bulunan ve saç sağlığını sağlayan vitaminler arasındadır.
B vitamini grubunun en önemli faydalarından biri ise sinir sistemine. Sinir sisteminin yenilenmesi sağlayan B vitamini, aynı zamanda ileriki yaşlarda yaşanabilecek bazı bilişsel hastalıkları da önlemektedir. Özellikle Parkinson ve Alzheimer hastalıklarına iyi gelen B vitamini, unutkanlığı da önlemektedir. Sinir sisteminin yatışmasında oldukça etkili olabilen B vitamini, günün yorgunluğunu çok daha kolay bir şekilde üzerinden atmanızı sağlar ve ayrıca daha rahat bir şekilde uyumanızı sağlayacaktır. Bütün bunlara ek olarak vücuttaki kilo kontrolünü sağlayan B vitamini grubu, tip 2 diyabete karşı koruma sağlamaktadır.
B grubu vitaminleri antioksidan özellik göstermektedir. Bu yüzden de B vitamini içeren gıdalar tüketmek, kişinin vücuttaki toksik maddeleri kolaylıkla atabilmesinde etkili olacaktır. Bunlara ek olarak vücuttaki ödemlerin de kolaylıkla atılabilmesinde etkili olan B grubu vitaminleri, vücuttaki ödem şişkinliklerini azaltacaktır. Ayrıca B grubu vitaminleri, meme ve kolon kanseri başta olmak üzere birçok farklı kanser türüne karşı koruma sağlamaktadır.
B vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
B vitamini eksikliği yaşayan bir kişi bazı belirtiler göstermektedir. Bu belirtileri eğer siz. de gösteriyorsanız öncelikle B vitamini içeren besinlerin tüketimine özen göstermeli ve daha sonra ise uzman bir doktora görünerek gerekli tedavi yöntemlerini uygulamanız gerekiyor. B vitamini eksikliği yaşayan kişilerin gösterebileceği semptomlar şu şekildedir:
- Sinir sisteminin bozulması
- Yürümede zorluk
- Dengesizlik
- El uyuşması
- Kol uyuşması
- Kansızlık
- Ağrılar
- İshal
- Zihinsel yorgunluk
- Dilin şişme durumu
- Çarpıntı
- Cildin sararması
B vitamini içeren besinler nelerdir?
Doğanın insanlara sunmuş olduğu birçok besinde yüksek oranda B vitamini grubu vardır. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde yüksek oranda B vitamini vardır. Brokoli, ve maydanoz gibi sebzelerde B vitamini bulunuyor. Bunlara ek olarak deniz ürünlerinde de B vitamini bulunuyor. B vitamini içeren besinler şu şekildedir:
- Yumurta ve süt ürünleri
- İstiridye ve midye
- Tam tahıllar
- Baklagiller
- Balık
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Et çeşitleri