“Dünyada insanlar ikiye ayrılır: Tac Mahal’i görenler ve görmeyenler” – Edward Lear
Tac Mahal dünya üzerinde bulunan en kıymetli ve en özel eserlerin başında gelmektedir. Dünyanın yedi harikasından biri olan bu nadide yapı, dünya üzerinde eşi benzeri bulunmayan bir yapıdır. Üstelik yapılış amacı ise tüm dünyayı hayran bırakmaktadır. Tac mahal aslında sevginin, aşkın ve sadakatin bir sembolüdür. Yapımında on binlerce işçinin çalıştığı bu dev eser Hindistan’da bulunmaktadır. Konumu itibariyle Hindistan turizm sektörüne çok büyük katkılar sağlamaktadır. İngiliz Edward Lear’ın da dediği gibi dünya insanları ikiye ayrılmaktadır. Tac Mahal’i görenler ve görmeyenler diye. Edward Lear bu düşüncesinde hiçte haksız sayılmaz. Çünkü bulunduğu dönemde bu denli güzel, büyüleyici ve büyük bir yapı bulunmuyordu. Gerçekten de görülmeyi hak etmektedir. Üstelik Tac Mahal’in günümüzde de bir benzeri bulunmamaktadır.
Dünya üzerinde bir sürü yapı bulunmaktadır. Bu yapıların çoğu özel manalar taşımakta ve bulundukları bölgelerde en çok ziyaret edilen mekânlar olmuştur. Dünyada bu tür mekânların, özel eserlerin sayısı çok azdır. Çoğu eser zamanında depremlerle, savaşlarla ve doğal afetlerle yeryüzünden silinmiştir. Bu özel mekânlardan çok azı günümüze kadar gelmiştir. Örneğin dünyanın yedi harikasından biri olan Tac Mahal günümüze kadar ulaşan nadir yapılardandır. Pek çok eser bulunduğu toplumun yaşayışını, zihniyetini, kültürünü, inancını ve yaşam felsefesini taşımaktadır. Yapılan pek çok araştırmada bu gerçek ortaya çıkarılmıştır. Buna en güzel örnek Göbeklitepe’dir. Çünkü Göbeklitepe’de bulunan taşların üzerindeki semboller, hayvan ve insan figürleri, heykeller aslında bize o dönemin genel yapısını da göstermektedir. Tıpkı Göbeklitepe örneğinde olduğu gibi pek çok yapıda bunu görmekteyiz. Bu örneklere Tac Mahal’i de ekleyebiliriz. Zira Tac Mahal bulunduğu dönemin Türk ve Müslüman yaşamını temsil etmektedir. O dönemin mimarisini, sanat anlayışını, toplumun zihniyetini ve yaşayış biçimini bizlere sunmaktadır.
Tac Mahal ayrıca Babür imparatorluğu hakkında da çok fazla bilgi barındırmaktadır. Bugünkü Hindistan toprakları içerisinde yer alan bu devlet, Türk ve Müslüman bir devletti. Tac Mahal’i de Türk ve Müslüman kültürüne göre dizayn ederek inşa etmişlerdi. Aslında Tac Mahal bir türbe olarak inşa edilmiştir. Günümüzde özellikle dış görünüşü camiyi andırmaktadır. Ancak Tac Mahal’in hikâyesi çok farklıdır. Tac Mahal bir cami ve ya ibadet yeri olarak yapılmamıştır. Yapılış amacı bir aşkı sembolize etmektedir. Tac Mahal’in hikâyesi çok büyük bir aşkla başlamaktadır. Aşkın ve sadakatin sembolü olan bu dev yapı dünyanın en değerli ve en pahalı aşk hikâyesidir. Peki, Tac Mahal nedir? Tac Mahal kime ithafen yapılmıştır? Bugünkü konumu ve önemi nedir? Hepsi ve daha fazlası için işte detaylar…
Tac Mahal nedir? Nerede bulunmaktadır?
Tac Mahal bugün Hindistan sınırları içerisinde yer alan dünyanın yedi harikasından birisidir. Hindistan’daki Türk-Müslüman eseri olan bu yapı, 1983’ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Hindistan’daki Türk ve Müslüman izlerinin en önemlisidir. Yılda milyonlarca turistin ziyaret ettiği bu nadide eserin önemi oldukça fazladır. Tac Mahal’in bir cami olduğu tahmin edilmektedir. Ancak şuanda tamamen turistlik amaçla kullanıma açılmış bir yerdir. Hindistan turizmine can katan bu eser yılda milyonlarca turistin ülkeye gelmesini sağlamakta ve ekonomiye çok ciddi destekler sağlamaktadır.
Tac Mahal’i kimler hangi amaçla yaptı?
Tac Mahal, bugünkü Hindistan bölgesinde yaşamış olan Babür devleti tarafından yapılmıştır. Babür şahı Cihan’ın çok sevdiği eşi için yaptırılmıştır. Yani Tac Mahal aslında bir kadın için yapılmıştır. Cihan’ın çok sevdiği eşi olan Ercümend Banu-Begüm Mümtaz hanıma ithafen yapılmıştır. Babür şahı Cihan, çok sevdiği eşi için türbe yaptırmak istemiş ve Tac Mahal’i yaptırmıştır. Tac Mahal’in yapımında harcanan paranın değeri dudak uçuklatmaktadır. Yapımında on binlerce kişinin çalıştığı bu esere çok fazla önem verilmiştir. Süslemesi için, mimarisi için ve diğer ihtiyaçları için dünyanın pek çok farklı bölgesinden yetenekli ve işinin ehli insanlar getirtilmiş ve bu muhteşem eser dünyaya armağan edilmiştir.
Tac Mahal’in hikâyesi nedir?
Dünyanın en ihtişamlı ve en görkemli yapılarından biri olan Tac Mahal, pek çok efsaneye konu olmuş bir eserdir. Anlatılan pek çok efsaneye göre Tac Mahal’in inşaatında çalışan işçilerin elleri kesilmiş ve gözleri oyulmuştur. Kulağa çok korkutucu gelen bu olay bir efsaneden öte gitmemektedir. Ancak bu görkemli yapı ile ilgili, sayısız efsane ve iddia bulunmaktadır. Yapımında çok fazla para harcanan bu muhteşem eser ülkede ekonomik sıkıntıların çıkmasına bile sebebiyet vermiştir. Pek çok tarihçi bu yapının çok fazla paralara mal olduğunu kaydetmiştir.
Tac Mahal, Babür hükümdarı Şah Cihan tarafından ölen eşi Ercümend Banu-Begüm Mümtaz adına yaptırılmıştır. İlk başta türbe olarak yaptırılan bu eser zamanla turistik bir yere dönüşmüştür. Günümüzde de milyonlarca turisti ağırlayan dünyanın en güzel yapılarından birisidir. Tac Mahal inşa edilmeden önce Osmanlı İmparatorluğundan pek çok hattat, mimar ve yetenekli adamlar çağrılarak inşa edilmiştir. Yapımında Osmanlının da bulunduğu bu yapı 20 küsür yılda tamamlanmıştır. Yapımında harcanan paralar günümüz parasıyla hesap edilince dudak uçuklatacak cinstendir. Tac Mahal’in inşasında yaklaşık 20 bin kişi çalışmıştır. Bu nadide eserin içi çok değerli taşlarla süslenmiştir. İçi ve dışı görenleri hayran bırakmakta ve adeta büyülemektedir. Tac Mahal tamamen saf beyaz mermerlerden tasarlanmış ve inşa edilmiştir. 20 yıla mal olan bu yapı günümüze kadar gelmeyi başarmış ve hala eski ihtişamını korumaktadır.
Tac Mahal’in günümüzde Hindistan devleti için de çok önemli bir yere sahip olduğunu görmekteyiz. Öyle ki üstünden uçakların uçması dahi yasaktır. Çok iyi korumakta ve zarar görmesi engellenmektedir. Yapımında kullanılan beyaz mermerlerin zarar görmemesi için aydınlatma sistemi yapılmamıştır. Günümüzde de elektrikle aydınlatması bulunmamaktadır. Tac Mahal’i ziyarete gelenlerin çoğu sabah saatlerinde rahatlıkla bu ihtişamlı eseri gezebilirler. Zira sadece gündüz vakti gezilmesi serbesttir. Geceleri aydınlatma sistemi olmadığı için gezilmesi mümkün değildir. Tac Mahal, Hindistan ekonomisi için de çok fazla önem arz etmektedir. Yılda milyonlarca turisti ülkeye çekerek ülke ekonomisine büyük destek sağlamaktadır. Ayrıca Tac Mahal bugün Hindistan’ın en değerli eserlerinden biri olarak kabul edilmekte ve Hindistan’ın tanınmasını sağlamaktadır.
Tac mahal, Türk, İslam, Hindu ve İran mimarisi özelliklerinin hepsini içerisinde barındırmaktadır. Tac Mahal zaman içerisinde Hindistan’da çıkan ayaklanmalar nedeniyle yağmalanmıştır. Özellikle duvarlarını süsleyen değerli taşları çalınmış ve zarar görmüştür. Günümüzde bu durum için çok sıkı tedbirler alınmış durumdadır. Hindistan’ın en değerli yapılarından birisi olduğu için Tac Mahal’in üstünden uçağın geçmesi yasaktır. Aydınlatmaları bulunmamakta ve Tac Mahal’in en az 4 kilometre çevresinde motorlu taşıtların kullanılması da yasaklanmıştır. Dünyada saf mermerden yapılan ilk ve tek cami olma özelliğine sahip olan Tac Mahal dini günlerde tüm halka ücretsiz açılmaktadır. Tac Mahal’in mimari yapısı da çok farklıdır. 4 farklı yerden baktığınızda hep aynı şeyi görebilirsiniz. Bu durum bizlere geometrinin, matematiğin ve mimarinin ne derece gelişmiş olduğunu göstermektedir.