Altın günleri oldukça keyifli ortamın olduğu, ev hanımları için hem sosyalleşme hem de birikim yapmasına olanak sağlayan bu günlerin hatırı farklıdır. Her hafta bir komşuda toplanılır ve adından da anlaşılacağı gibi toplanan miktar o günkü ev sahibine sunulur. Gelenekselleşmiş bu toplantılar artık ömrünü yitirir mi bilinmez ama en çok akılda kalanlar o gün neler yapıldığıdır. Böreğinden, kısırına kadar her şeyin düşünüldüğü bugün için evlerde çoğu zaman lezzet şöleni yaşanır. En çok sorulan soruların başında yapılan yiyeceklerin tarifi ile ilgili sorulardır. Altın günlerinin olmazsa olmazı tabiki börek en çok sevilen yiyecekler arasındadır. Herkesin börek zevki farklı ama yöntem hep aynı şimdi sizin için altın günlerinizde sunabileceğiniz tarifleri yazdık.
Peynirli Sigara Böreği
Malzemeler
3 adet hazır yufka
İçi için
300 gr lor peynir
Sosu için
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Sigara böreğinin açılmaması için;
Yarım su bardağı su, bir kaşık sıvıyağ
Kızartmak için
1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı
İlk önce yufkaları üçgen şekilde kesiyoruz. Kestiğimi yufkaların üzerine hazırladığımız sosu bir kaşık yardımıyla üzerine gezdiriyoruz. Daha sonra bir kaşık yardımıyla böreğimizin içerisine lor peynirini bir miktar koyduktan sonra sarma işlemini gerçekleştiriyoruz. Sardığımız yufkanın en uç kısmını su sıvıyağ karışımına batırıp kapatıyoruz. Bütün yufkalara aynı şekilde doldurup sarma işlemini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra bir su bardağı sıvı yağı tavamızın içerisine koyup kızarmasını bekliyoruz. Kızmaya başlayan yağın içerisine sardığımız börekleri teker teker tavanın aldığı kadarını koyup kızarmasını bekliyoruz. Kızan tarafı çevirip tekrar aynı şekilde çok şiddetli ateşte kızartmamak şartıyla devam ediyoruz. Derin ve kızgın yağda fritözde de kızartabileceğiniz börekleri, yağlı kağıt üzerinde fırın tepsisinde de pişirebilirsiniz. Börekleri arzu ettiğiniz iç harç ve taze yeşillik ilavesiyle hazırlayabilirsiniz.
Bu tarifin içerisine dilerseniz maydanozda ilave edebilirsiniz. Ancak maydanozu çok iyi doğramanız gerekir.
İzleyin: Altın gününe özel çıtır çıtır sigara böreği tarifi
Baklavalık yufka ile peynirli börek
Malzemeleri ve Yapılışı
- 4 adet hazır baklavalık yufka
- 200 gr lor peyniri
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tutam maydanoz
Sosu için
- Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
- Yarım su bardağı su
Karıştırma kabına peyniri koyun. İçerisine ince doğranmış maydanozu doğrayıp çatal yardımıyla ezin. Lor peynir sevmiyorsanız Ezine peynirde tercih edebilirsiniz 4 adet yufkayı üst üste koyun. Daha sonra enlemesine kesin. İki parçanın üzerine fırça yardımıyla tereyağı sürün daha sonra üzerini peynirli karışım ekleyin yufkanın kenarlarına su sürüp içe doğru zarf şeklinde katlayın. Ardından diğer parçalarda aynı işlemi uygulayın. Yufkanın birbirine yapışması için kenarlarına su sürüp bastırın. Böylelikle yufkanız pişerken ayrılmayacaktır. Geniş bir teflon tavaya çok az miktarda tereyağı ya da zeytin yağı koyup eritin. Daha sonra böreği tavaya koyun arkalı önlü kızarana kadar pişirin
Fırında sigara böreği
Başka bir yöntem ise sigara böreğini isterseniz fırına da atabilirsiniz. Aynı yöntemle yufkalarınızı sarın ancak içindeki sosu bol tutmaya özen gösterin. Fırında kurumaması için. Daha sonra yufkaların üzerine yumurta sarısını sürün. Daha sonra dilerseniz çörek otu ile süsleyebilirsiniz. Daha önce düşük ısıda yanan fırının içine yerleştirin ve her zamanki börek ısısında fırınınızın derecesini ayarlayın. 15 dakika da bekleyin ve fırından alın hem çıtır çıtır yumuşacık bir börek ile altın günlerinizi zenginleştirebilirsiniz. Bu tarif hem çok yağa gerek kalmadan hem de daha çabuk yapabileceğiniz bir tarif.
Not. Börekleri tepsiye dizerken altına yağlı kağıt koymayı unutmayın.