Tarihi çok eskilere dayanan ve asırlardır mutfaklardan hiç eksik olmayan sirke özellikle son bilimsel araştırmalarla adını herkese duyurmayı başardı. Asırlardır mutfakların vazgeçilmezlerinden olan bu mucizevi ürün pek çok faydası bulunmaktadır. Çok eskilerden beridir faydaları bilinen sirkenin en son yapılan araştırmalarda faydalarının tahmin ettiğimizden de çok çıkması herkesi şaşırtmış durumdadır. tüm dünya mutfaklarında bulunan bu evrensel ürün Türk mutfağında da çok ciddi bir öneme sahiptir. Tarih boyunca pek çok farklı alanda ve farklı amaçlarla kullanılan sirke, insan sağlığı için de çok büyük roller üstlenmiş durumdadır. pek çok sağlıksal probleme iyi gelen bu şifa deposu alternatif tıptan temizlik sektörüne kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Sirkenin kullanım amacı turşularda olduğu gibi ürünlerin kullanım sürelerini arttırmak ve istenilen zamanda o ürünlerin tüketilmesini sağlamaktır. Besin değeri çok yüksek olan sirke insanların vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Sirke deyince akla ilk yemekler ve salatalıklar gelmektedir. Sirke, yemeklere ve salatalara lezzet katan çok değerli bir üründür. Üstelik tamamen doğal olması insan sağlığına hiçbir şekilde zarar vermemektedir.
Sirkenin tarihi ve ilk tüketildiği yerler nelerdir?
Sirke tüm dünya mutfaklarında aktif olarak kullanılan bir üründür. Her toplumda bulunan bu değerli ürün pek çok farklı amaçla kullanılmaktadır. Temizlikten yemeklere kadar pek çok alanda sirkeden istifade edilmektedir. Sirkeden özellikle alternatif tıp alanında çok fazla istifade edilmiştir. Örneğin şiddetli ateş olduğunda bir bezi sirkeye koyup ateşin düşürülmesi sirkenin her alanda kullanılabilecek bir ürün olduğunu göstermektedir. Temizlik alanında da sirkenden çok fazla istifade edilebilir. Sirkenin kısaca tarihine baktığımızda ilk kez Asurlular ve Sümerliler tarafından kullanıldığını görmekteyiz. Tarihi yaklaşık olarak 10.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Pek çok bilim insanı da sirkeyi pek çok alanda kullanmıştır. Sirke insan sağlığı için çok kritik roller üstlenmektedir. Pek çok farklı alanda kullanılan sirke hakkında Hipokrat’ta görüşlerini bildirmiş ve kullanmıştır. Özellikle enfeksiyonların giderilmesinde çok aktif olarak kullanmıştır.
Sirke, karbonhidrat kaynağı olan pek çok farklı meyveden elde edilmektedir. Yoğun oranda asit içerdiğinden fermantasyon yolu ile yapılmaktadır. Tarihi 10.000 yıla kadar eskilere dayanan bu mucizevi ürün çok faydalı ve şifalıdır. İnsan sağlığı için pek çok özelliği içerisinde barındırmaktadır. Yemeklerde, salatalarda ve daha pek çok alanda sıklıkla kullanılmaktadır. Lezzetli olduğu kadar çok şifalıda olan sirke çok güçlü bir antioksidandır. Kan basıncının düşürülmesinde çok aktif rol oynamaktadır. Sağlık alanında pek çok hasatlığın iyileşmesini ve ağrıların dinmesini sağlamaktadır. Bilim dünyası geliştikçe doğada bulunan ve insanlar tarafından çok kullanılan ütünler araştırılmıştır. Bu bilimsel araştırmalara tarihi on bin yol öncesine dayanan sirkede konu olmuştur. Sirkenin çok faydalı bir ürün olduğu zaten biliniyordu. Ancak faydalarının bu denli çok olduğunu hiç kimse tahmin etmiyordu. Yapılan araştırmalar neticesinde sirkenin faydalarını şu şekilde ifade edebiliriz;
Sirkenin bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları nelerdir?
- Kan şekerini düzenler.
- Kötü kolesterolü düşürür.
- İştahı baskılamaktadır.
- Tümörlere (kanser) karşı çok etkilidir.
- Yüksek tansiyona iyi gelmektedir.
- Çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
- Bağırsakların sağlığını korumaktadır.
- Cilt sağlığına iyi gelmektedir.
- Enfeksiyonlara karşı çok etkilidir.
- Anti bakteriyel özelliği bulunan sirke pek çok mikrobu ve bakteriyi vücuttan atmaktadır.
- Kalp krizi riskini en aza indirmekte ve kalp sağlığını korumaktadır.
- Damarların tıkanmasını önlemektedir.
- Fazla kilolardan kurtulmayı desteklemektedir.
- Metabolizmayı hızlandırmaktadır.
- Karnı uzun süre tok tuttuğu için pek çok diyet listesinde bulunmaktadır.
- Mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
- Vücutta detoks etkisi yaratmaktadır.
- Diş eti rahatsızlıklarına karşı çok iyi gelmektedir.
- Yağ yakımını hızlandırmaktadır.
Yapılan pek çok bilimsel çalışmada sirkenin birden çok özelliği ve faydası keşfedilmiştir. Bu faydaları insan sağlığı için vazgeçilmez konumda yer almaktadır. Sağlıktan güzelliğe kadar pek çok alanda kullanılan sirke, eski zamanlarda alternatif tıpta çok fazla kullanılmış bir üründür. Kan şekerinin dengelenmesinde ve kötü kolesterolün düşürülmesinde sirke çok aktif roller üstlenmektedir. Pek çok diyet listesinde de yer aşan sirke iştahı baskılamakta ve karnı uzun süreler boyunca tok tutmaktadır. Bunun yanında metabolizmayı hızlandırmakta ve yağ yakımını arttırdığı için kilo vermeyi desteklemektedir. Pek çok uzmanın da tavsiye ettiği bu yöntemi özellikle fazla kiloları olan ve bundan şikayetçi olanlar denemelidir. Kilo vermeyi destekleyen bu mucizevi ürün bağışıklık sistemini de koruyarak herhangi bir hastalığın vücuda gelmesini önlemekte ve vücut direncini arttırmaktadır.
Kanserin pek çok çeşidine karşı etkili olan sirke, vücudu tam korumakta ve herhangi bir problemin yaşanmasını önlemektedir. Çok büyük bir antioksidan olduğundan da vücudun sürekli yenilenmesini ve sağlıklı kalmasını sağlamaktadır. Kansere hücrelerinin oluşmasını engellemekte ve kansere karşı sürekli olarak savaşmaktadır. Bağışıklık sistemini sürekli koruyan sirke vücutta meydana gelebilecek pek çok enfeksiyonu da önlemektedir. Ayrıca çok güçlü bir anti bakteriyel özelliği bulunan sirke, mikrop öldürücü olarak adlandırılmaktadır. Vücuda mikropların ve bakterilerin gelmesini engelleyen sirke aynı zamanda diş eti rahatsızlıklarına da çok iyi gelmektedir. Kalp riski ihtimalini en aza indiren sirke, damarların da tıkanmamasını sağlayarak kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Tansiyon düşürücü özelliği ilede sakinleştirici bir işlevi bulunmaktadır.
Sirkenin görevleri ve faydaları elbette bunlarla sınırlı değildir. Bunun dışında pek çok farklı alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle soğuk geçen kış aylarında sirkenin bol bol tüketilmesi gerekmektedir. yemekleri ve salataları lezzetlendiren sirke, pek çok toplumda farklı anlamlar taşımıştır. Sirkenin önemini efendimiz Hz. Muhammet Mustafa’dan da duymaktayız. Ümmetine sirke tüketmeyi öğütlemiş ve dengeyi bozmamaları gerektiğini söylemiştir. Günümüzde pek çok farklı toplumda, farklı mutfakta ve farklı ülkede sıklıkla kullanılan sirke sadece tek bir alada kullanılmamaktadır. Sirkenin Türk toplumundaki en büyük özelliklerinden biriside hiç kuşkusuz temizlik malzemesi olarakta kullanılmasıdır. Temizlikte aktif bir şekilde kullanılan sirke pek çok kireç lekesini çözmede başarılıdır. Bunun dışında sağlıkta, güzellikte ve yemeklerde de bol bol sirke kullanılmaktadır.
Elma sirkesi nasıl yapılır?
Sirke, bazı meyvelerden elde edilen bir üründür. Özellikle fermente edilmesiyle oluşan sirke ev ortamında da rahatlıkla yapılabilir bir üründür. En çok yapılan ve tüketilen hiç kuşkusuz elma sirkesidir. Peki, elma sirkesi nasıl yapılır? Elma sirkesi yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır? İşte detaylar…
Elma sirkesi için gerekli olan malzemeler;
- 1 litre su
- 1 kilo elma
- 1 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 çay bardağı kadar nohut
- 2 yemek kaşığı bal
Yapılışı;
Öncelikle bir tane cam kavanozu yıkayıp iyice temizleyin. Ardından 1 litrelik suyu cam kavanoza ilave edin. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus kullanacağınız kabın cam olmasıdır. Zira sirke bol asitli bir ürün olduğundan plastik gibi ürünlerden mutlaka kaçınmanız gerekmektedir. Suyu cam kavanoza ilave ettikten sonra da sıra elmaları kesmeye geliyor. Öncelikle elmalar iyice yıkanıp temizleniyor ve ardından da 4 parçaya bölünüyorlar. Elma çekirdekleri ayıklandıktan sonrada kavanozdaki suyun içerisine elmaları yerleştiriyoruz. Ardından üzerine nohut ve balı da ilave ederek iyice karıştırıyoruz. Ardından da kavanozun üzerini temiz bir tülbent ile kapatın ve karanlık bir odada ortalama 20 gün boyunca bekletin. Her 2 günde bir sirkenizi karıştırın ve tekrardan ağzını kapatın. 20 günün ardından kavanozun üst kısmında bir tabaka oluşacaktır. Bu tabakayı kavanozdan çıkarmayı ihmal etmeyin. Ardından kavanozdaki her şeyi bir süzgeç yardımıyla süzün. Daha sonra kaya tuzunu ve biraz bal ekleyerek kavanozu tekrardan kapatın ve 20 gün daha bekletin. 20 günün ardından artık sirkeniz tüketilmeye hazır hale gelmiş demektir.
Afiyet olsun