Hasta olduğumuz zamanlarda hastanelere gitmek yerine evimize çok yakın olan ve aile hekimimizin bulunduğu sağlık ocağına gitmek çok daha konforlu gelir. İşlerimiz hastaneden daha hızlı yürür, doktora aşina oluruz ve aynı zamanda çok daha rahat ulaşım sağlarız. Pek çok kişi sağlık ocağının çalışma saatlerini, özellikle sabah kaçta açıldığını merak ettiğinden, bu yazımızda bu konuya değindik. İşte sağlık ocağının kaçta açıldığı ve diğer tüm detaylar.
Sağlık ocağı çalışma saatleri
Sağlık ocağı kaçta açılıyor
Milyonlarca insanın sağlık hizmeti aldığı sağlık ocağı çalışma saatleri pek çok kişi tarafından merak ediliyor.
- Hafta içi: 08.00
Sağlık ocağı kaçta kapanıyor?
Hafta içi: 17.00
Sağlık ocakları genel olarak sabah 08.00 akşam 17.00 saatleri arasında açıktır. 12.30 – 13.30 arası öğle tatili yapılır. Sağlık 0cağı çalışma saatleri, yurt genelinde aynı olmasına rağmen bazı il ya da ilçelerde doktorların çalışma saatleri değişik olabilir çünkü bazı doktorların çalışma saatleri esnek olabilir.
Sağlık ocağı öğle arası ne zaman?
Öğle arası: 12.30 – 13.30
Birtakım illerde aile hekimliği öğle arası 12:00 – 13:00 saatleri arasında olacak şekilde uygulanır. Konu ile ilgili detaylı bilgiye sağlık merkezini arayarak ulaşabilirsiniz.
Sağlık ocağı hafta sonu açık mı?
Sağlık ocakları hafta içi her gün 08.00 – 17.00 saatleri arasında hizmet verir. Hafta sonu yani cumartesi ve pazar günleri ise aile hekimliği açık değildir.
Sağlık ocakları resmi tatillerde açık mı?
Sağlık ocakları resmi tatillerde açık değildir.
Aile hekimi sorgulaması nasıl yapılır?
Aile hekimi sorgulaması e-Devlet üzerinden yapılır. Aile hekimini öğrenmek için T.C. kimlik numaranızı girerek e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Aile hekimi sorgulaması yaptıktan sonra ilçenizdeki sağlık ocağı ile iletişim kurup saatleri öğrenebilirsiniz. 81 ilde ve her ilçede bulunan Aile Sağlığı Merkezi, yani halk arasındaki ismiyle sağlık ocakları, vatandaşlara belirli saatler bandında sağlık hizmeti veriyor.
Sağlık ocaklarında kan tahlili, demir eksikliği tahlilleri, evlilik raporu, kolestrol yağ ölçümü, sağlık raporu, gebelik takibi gibi birçok ücretsiz sağlık hizmeti almanız mümkündür.
Sağlık ocağı kan verme saatleri nelerdir?
Pek çok vatandaş, sağlık ocaklarındaki kan verme saatlerini merak ediyorlar. Sağlık ocakları kan alma saatleri belirlidir ve bu belirli saatler dışında aile hekimleri tarafından kan alma uygulaması yapılmamaktadır. Birçok kişinin merak ettiği kan verme saati sağlık ocaklarında sabah 8.30 ve 10.30 arasındadır. Bununla birlikte, bazı sağlık ocaklarında 11’e kadar kan alabilmektedir. Her gün belirli saatlerde alınan kanlar, en yakın devlet hastanesine gönderilir ve oradan sonuçlar çıkar. Sabahları alınan kan tahlillerinin sonuçları ertesi gün öğleden sonra doktorun eline ulaşmaktadır.
Aile hekimi nedir?
Aile hekimi, kişilerin sağlık durumlarını kontrol edip herhangi bir hastalıkları olup olmadığını belirleyen doktorlardır. Bu hastaların hem tedavi sürecinde kontrol sağlarlar hem de başka uzman doktorlara yönlendirirler. Aile hekimleri eğer hastanın ciddi bir rahatsızlığı var ise alanında uzman bir doktora ya da diğer kliniklere yönlendirebilirler. Aile hekimleri, aile bireylerinde bulunan tüm yaş gruplarını tedavi edebilirler.
Aile hekimi ne iş yapar?
Aile hekimleri, mahallelerde bulunan sağlık ocaklarında tedavi yapan doktorlardır. Bu anlamda çok ciddi bir hastalık yok ise aile hekimleri tedavinin ilk basamağını üstlenir. Aile hekimi hastayı muayene edip daha sonra belirti ve ciddi semptomları olan hastaları uzman doktorlara yönlendirirler. Aile hekiminin görevleri şu şekilde sıralanabilir:
- Hastaya tanı koymak ve reçete yazmak
- Sağlık muayenesi yapmak
- Yaşlı, engelli olan hastalara evlerinde sağlık hizmetinde bulunmak
- Aşı yapmak ve bu aşıların takibini sürdürmek
Sağlık ocağında hangi tahliller yapılır?
- Kan şekeri ölçümü
- Evlilik için kan tahlilleri
- Gebelik ( hamilelik) testi
- Kolesterol ve yağ ölçümü testleri
- Kansızlık demir eksikliği için tahliller
- Folat (folik asit) testi
- Guatr tahlilleri
- Karaciğer, safra , böbrek fonksiyon tahlilleri
- Vitamin B12 / D vitamini (vitamin eksikliği) testleri
- Prostat tahlilleri
- Kan grubu tahlilleri