Bulgur Anadolu’nun en temel besin öğeleri arasında yer alır. Bulgur tüketmeyen kimse yoktur. Pirince göre daha faydalı olması ve ekonomik olmasından dolayı sıkça tüketilir. Bulgur köftesi oldukça lezzetli ve besleyici bir yemektir. Dikkat edeceğiniz bir kaç püf noktası ile daha da lezzetlendirebilirsiniz.
Malzemeler
- 1 su bardağı ince bulgur
- Yarım su bardağı irmik
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- Sıvı yağ
- 1 yumurta
- Tuz
- 1 tane soğan
Sosu İçin
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Baharatlar
- Tuz
- Yarım demet maydanoz
- 1 diş sarımsak
Yapılışı
Bulgur köftesi yapımı oldukça kolaydır. Önce derin bir kasenin içine bir su bardağı ince bulguru koyun ve üzerine sıcak su ilave edin. Kapağını kapatarak biraz şişmesini bekleyin. Başka bir kasenin içine yarım su bardağı irmiği koyun. Üzerine soğanı rendeleyin ve bir yumurtayı kırın. İstediğiniz baharatları ve tuzu ekleyin.
İyice karıştırın. Bu karışımı şişen bulgurların üzerine ekleyin. Daha sonra hem biber hem de domates salçasını ekleyin. Ekledikten sonra iyice yoğurun. Yoğururken biraz soğuk su ilave edebilirsiniz. Yaklaşık 15 dakika kadar yoğurun. Daha sonra misket şeklinde küçük parçalar alın. Elinizin içinde yuvarlayın ve üzerine baş parmağınız ile bastırarak şekil verin.
Sosu Hazırlama
Bulgur köftesi sos olmadan yenmez. Sos için bir tavaya sıvı yağ ekleyin. Üzerine biber ve domates salçası ekleyin. İstediğiniz baharatları ekleyin. Yarım demet maydanozu ve sarımsağı doğrayıp sosa ekleyin. 3 dakika kavurun. Hazırladığınız köfteleri sıcak suda 5 dakika haşlayıp üzerine hazırladığınız sosu ekleyin.
Videolu tarifi izleyin: ASLA BİR TABAK YETMEZ / Yoğurtlu Bulgur Köftesi Nasıl Yapılır / KÖFTE TARİFLERİ
Püf Noktası
Bulgur köftesinin püf noktası sıcak olarak tüketilmesidir. İsteğe bağlı olarak üzerine yoğurt eklenebilir.
Sunum Nasıl Yapılır?
Sunum yayvan bir tabakta yapılmalıdır. Önce haşlanan köfteler konulmalı daha sonra üzerine sos eklenmelidir. Yoğurt en son eklenebilir.