Kepek sorunu, kuruyup pul pul olan ölü saç derisinin saç tellerinde gözükmesidir. Kepek sorununun dünya üzerinde yaşamayan kişi sayısı çok az. Yağlı ya da kuru, ya da saç bakımımızdaki eksiklikler, günlük hayatın stresi de kepek sorununa etkileri oldukça fazla normal olarak insan derisi kendisini sürekli yeniler ölü hücreler yeni deriler tarafından dışarıya atılır. Kepekleneme sırasında ise bu durum daha hızlı yaşanır ve normalinden daha fazla hücre atılımı oluşur.
Kepek daha çok ergenlik döneminde saç derisinin aşırı yağlanması sonucu ortaya çıkar. İlerleyen yaşlarda ise strese bağlı ya da yanlış şampuan seçimi bu süreci daha da uzatır. Kepeklenme saç derisinde öncelikle bir kaşıntıyla başlar. Deride oluşan kaşıntı sonrasında saçımız temiz dahi olsa kirli gibi görünür. Kepek oluşumunu önleyen birçok faktör mevcut
Doğal şampuanlar kullanmak:
Kepek sorunlarını engellemek için daha doğru bir şampuan kullanmak hem derideki yağı dengeler. Hem de tekrar bir kepek oluşumunu önler. Eğer kepek sorunu saçın kuruluğundan kaynaklanıyorsa ozaman selenyum ve paraben içermeyen şampuanların kullanılması gerekir.
Çiçek Yağlar:
Saç derisini yağlandırmak için çiçek yağları bu konuda oldukça faydalı bir besindir. Çiçek yağlarını masaj yaparak kullanabilirsiniz. Çok yoğun kepeklenme yaşıyorsanız eğer ozaman bu tarz dönemlerde asla fön, maşa gibi saçı kurutucu ürünler kullanmayın.
Elma sirkesi:
Kepek doğal yöntemler aracılığıyla nasıl gider diye özellikle düşünüyorsanız. Bu tarif tam size göre öncelikle bir kasenin içine su koyup biraz sirke katın. Banyodan çıkmadan durulama suyu olarak kullanın. Hiç bir koku üzerinizde kalmayacak
Video: Soda ile saç yıkama kepeğe son!!
Doğal yağlar ve bitkiler
Bir başka yöntem ise şampuana doğal yağlar katmaktır. Her kullanılan şampuanın içerisine 20 damla nane yağı damlatılır. Bu sayede kullanılan yıkanma ile kepeklerin hızla kaybolduğunu göreceksiniz.
Bir diğer yöntem ise aspirindir. İki adet aspirin toz haline getirilerek, kullanılan şampuanın içerisine konur. Bu karışımla saçlar yıkandıktan sonra 5 dakika bekletilir sonra yıkanır.
Bir başka yöntem ise çemen otu ile yapılandır. Çemen otu geceden suda ıslatılır. Ertesi sabah bu karışım macun haline getirilerek saç derisine uygulanır. 35-40 dakika bekletildikten sonra saç şampuanla yıkanır. Bu kür uygulandığı zaman saçlar daha hızlı uzar.
750 litre kaynayan suya bir tutam ısırgan otunu atılır. 2-3 dakika kaynatılır. Ilıklaşan karışı süzülür. Eğer saç temizse bu su saça dökülür, yarım saat bekletilir ve sonra durulanır. Eğer saç kirliyse önce saç şampuan ile yıkanır. Daha sonra bu karışım ile yıkanılır ardından ılık su ile durulanır ve sonra kurutulur.
Lavanta küründe ise; lavanta kaynar suya atılır. 5 dakika kısık ateşte demlemeye bırakılır. Ocaktan alındıktan sonra ılımaya bırakılır. Sonrasında ılıyan su ile saç yıkanır. Yarım saat bekletilir ve ardından durulanır.
Bir başka tarif ise şöyle;
Malzemeler
Yapılışı
- Havuçlar rendelenir ve 30 dakika benmari usulü pişirilir.
- Bir gece buzdolabında bekletilir. Sabah süzülür.
- Bu karışımın içinden bir kahve fincanı kadar alınır. Bir çorba kaşığı sirke, bir çay kaşığı deniz tuzu katıp saç diplerine masaj yaparak uygulanır.
- saçlar streçle sarılıp bir gece beklenir. Sabah saçlar yıkanır ve haftada bir kaç kez kullanımı daha etkili sonuçlar verir.
Kepeğe neden olan etmenler ise şöyledir;
- Saçı yeterince taramamak
- Yanlış şampuan kullanmak
- Stres
- Ani hava değişimleri
- Şampuan kullanmamak
- Yetersiz ve yanlış beslenme
- Nörolojik hastalıklar
- Saçı yeterince yıkamamak ya da yeterli durulamayı sağlamamak